Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ

Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ

Αγαπητοί αναγνώστες της ιστοσελίδας μας,

με αφορμή τα έξι χρόνια από την δημοσίευση της Αποστολικής Παραινέσεως “Η Χαρά του Ευαγγελίου”, για την αναγγελία του Ευαγγελίου στον σημερινό κόσμο, του Πάπα Φραγκίσκου, η ιστοσελίδα της Εκκλησιαστική μας Επαρχίας kantam.gr επιθυμεί να ξεκινήσει μια σειρά καθημερινών αναρτήσεων με σύντομα αποσπάσματα από την προαναφερθείσα Παραίνεση.

Η σημασία αυτού του επισήμου κειμένου του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου είναι σπουδαιότατη και διαρκώς επίκαιρη στην σύγχρονη κοινωνία. Σύμφωνα με τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Πέτρο Βασιλειάδη, η Παραίνεση αυτή σηματοδοτεί όχι μόνο «τη νέα απρόσμενη καμπή στην ιστορία του Χριστιανισμού, αλλά και το κείμενο που οδηγεί στην άρση και του τελευταίου ουσιαστικού εμποδίου για την ενότητα των Χριστιανών και την ένωση των παραδοσιακών Εκκλησιών Ανατολής και Δύσεως». Κατά τον ίδιο Καθηγητή: «ο σύγχρονος χριστιανικός κόσμος, και όχι μόνον η Καθολική Εκκλησία, διαιρείται πλέον στην προ της Ποντιφικής Παραινέσεως “Η Χαρά του Ευαγγελίου” της 24ης Νοεμβρίου του 2013, και στην μετά απ’ αυτήν εποχή».

Η Παραίνεση αυτή είναι το πιο ριζοσπαστικό ιεραποστολικό κείμενο της νεώτερης χριστιανικής ιστορίας,και έχει τρεις κυρίαρχους άξονες: α) την εγκατάλειψη της κατανόησης της Εκκλησίας ως φρουρίου (και παραδόσεως με διάφορα κεκτημένα, συμπεριλαμβανομένων και των θεολογικών) που πρέπει να υπερασπιζόμαστε με αμυντική διάθεση απέναντι στον έξω κόσμο και τα ιδεολογικά του ρεύματα,β) την επιστροφή στην ιεραποστολική και διακονική “έξοδο” της Εκκλησίας στον κόσμο, ιδιαίτερα των φτωχών και κατατρεγμένων, και β) την εγκατάλειψη της έννοιας της αμαρτίας ως “ατομικού” κακού και την υιοθέτηση της αμαρτίας με την παραδοσιακή βιβλική έννοια του “δομικού” κακού.

Μια περαιτέρω ανάλυση του βαθυτέρου νοήματος της Παραινέσεως του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου, μας δίνει ο Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών, Σεβασμιότατος Καρδινάλιος Φερδινάνδος Filoni, ο οποίος παρατηρεί ότι «η Χαρά του Ευαγγελίου είναι η βάση για τον ευαγγελισμό. Γεννιέται και ξαναγεννιέται στην προσωπική συνάντηση με τον Ιησού, από τον οποίο προέρχεται η αλλαγή στη ζωή και το ιεραποστολικό πνεύμα».

Η χαρά, από τη φύση της, πάντα επιδιώκει να επικοινωνεί: Αν κάποιος εγκολπώθηκε αυτή τη χαρά,η οποίατου ξαναδίνει το νόημα της ζωής, πώς μπορεί να συγκρατήσει την επιθυμία να τη μεταδώσει στους άλλους; Ο ευαγγελισμός είναι η φυσική συνέπεια αυτής της χαράς, η οποία συνίσταται στη συνάντηση με τον Κύριο και ανανεώθηκε από Αυτόν: «Η Εκκλησία δεν αυξάνεται διά προσηλυτισμού, αλλά δια προσελκύσεως», λέει χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος.

Καλή ανάγνωση και καλή εμβάθυνση σε όλους τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας, μέσα στη χαρά του Ευαγγελίου!

Η συντακτική επιτροπή
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου