Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου δίνει σύντομη απάντηση στον Π. Κωνσταντίνο Καντάνη.

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου δίνει σύντομη απάντηση  στον Π. Κωνσταντίνο Καντάνη.


Δεν είχα σκοπό να απαντήσω στον σεβαστό π. Κωνσταντίνο Καντάνη, της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας   στο δικό μου σχολιασμό της ανακοίνωσης και της εγκυκλίου του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. Κοσμά. Και αυτό διότι η απάντηση του π. Κωνσταντίνου, φαίνεται ότι απευθύνεται σε κάποιον άγνωστο συνώνυμό μου «παπικό». Εγώ ούτε «παπικός» είμαι, ούτε «Ρωμαιοκαθολικός», αλλά Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας.

Όμως από εκτίμηση προς το πρόσωπό του θα περιοριστώ μόνο σε λίγα λόγια:

Γράφει ο π. Κωνσταντίνος:

1.- Κι ενώ ο λαός του Θεού ενθουσιάστηκε με την εγκύκλιο του πνευματικού του Πατέρα, ένας πολίτης και κάτοικος νησιού μεγάλης απόστασης από εμάς, άγευστος της Ορθοδόξου παραδόσεως, αφού δεν είναι μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά «Αρχιεπίσκοπος» παπικός, με ανοιχτή επιστολή στο διαδίκτυο σχολιάζει λέξη προς λέξη το κείμενο του Μητροπολίτη μας και προχωρά σε χαρακτηρισμούς απαξιωτικούς, αποκαλύπτοντας την κουλτούρα του παπικού ιερατείου και την αμετανοησία του. 

Αγαπητέ π. Κωνσταντίνε, αν είχατε και εσείς σπουδάσει τη δογματική και λειτουργική της Καθολικής Εκκλησίας για 4 χρόνια, όπως έχω κάνει εγώ για την δογματική και λειτουργική της Ορθοδόξου Εκκλησίας, δεν θα σας χαρακτήριζα «άγευστο της Καθολικής Παραδόσεως, όπως εσείς με χαρακτηρίζετε για την Ορθόδοξη παράδοση.

Σε άλλο σημείο γράφετε:

2.-«Ομολογουμένως προβληματίζει η χωρίς προηγούμενο προσπάθεια σπίλωσης Ορθοδόξου Ιεράρχη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του στην Μητρόπολή του. Εξάλλου δεν έγιναν δηλώσεις από το Σεβασμιότατο κ.κ. Κοσμά, σε χώρο που ενδεχομένως να ήταν παπικοί και κατόπιν ο «αρχιεπίσκοπος Αιγαίου» να ενδιαφέρθηκε για το ποίμνιό του. Η Εγκύκλιος του Σεβασμιοτάτου κ.κ. Κοσμά διαβάστηκε σε Ναούς και απευθύνθηκε σε Ορθοδόξους. Η παρέμβαση του παπικού «αρχιεπισκόπου» και η προσπάθεια να παταχθεί κάτι που αντιβαίνει την κοσμοθεωρία του, μπορεί να χαρακτηριστεί ως απολυταρχική στάση…..

Π. Κωνσταντίνε, θα είχατε απόλυτο δίκιο, αν η ανακοίνωση και η εγκύκλιος του Σεβασμιοτάτου κ. Κοσμά περιοριζόταν στην ανάγνωσή της στους Ναούς της  Ιεράς Μητροπόλεώς του. Όμως τόσο η ανακοίνωση, όσο και η εγκύκλιος δημοσιεύτηκε και σε  ιστοσελίδες που διαβάζονται και από Καθολικούς Χριστιανούς. (προς ενημέρωσή σας, στην Ελλάδα υπάρχουν τριακόσιες χιλιάδες Καθολικοί Χριστιανοί και κανένας παπικός). Έπρεπε λοιπόν κάποιος να τους υπερασπίσει. Αυτό έκανα.

Τέλος διαπιστώνω, ότι στην απάντησή σας είστε πολύ επιλεκτικός στα σημεία του κειμένου μου,  όπως αναγκάζομαι να κάνω και εγώ τώρα για σας. Ξεχάσατε να αναφερθείτε και στον επίλογο μου, στον οποίο έγραφα:

«Σεβασμιότατε, όσα έγραψα, τα έγραψα για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

Αυτού του είδους κηρύγματα και ανακοινώσεις πληγώνουν αδελφούς. Ως Επίσκοπος της Εκκλησίας θα έπρεπε να επουλώνετε πληγές και όχι να δημιουργείτε!

Με εκτίμηση και πολλές ευχές για μία καρποφόρα Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, σας ασπάζομαι εν Χριστώ και εύχομαι ο Αναστημένος Χριστός, να συνοδοιπορεί μαζί με όλους τους σημερινούς μαθητές του, όλους τους Χριστιανούς της γης.
Να μας ερμηνεύει τις Γραφές και να μας φλέγει τις καρδιές. Όλοι μαζί να ετοιμάσουμε μια σύγχρονη Εμμαούς και να του πούμε: «Μείνε μαζί μας Κύριε», για να τον αναγνωρίσουμε στον τεμαχισμό του άρτου.

Σεβασμιότατε, καλό και άγιο Πάσχα.»

Π. Κωνσταντίνε, αν θελήσετε να ανταπαντήσετε, μη ξεχάσετε να απευθυνθείτε σε μένα προσωπικά. Σας υπενθυμίζω και το όνομά μου και την ιδιότητά μου. Αν όμως, ο μη γένοιτο, χρησιμοποιήσετε άλλες ιδιότητες, λυπούμαι αλλά θα αγνοήσω ολότελα την ανταπάντηση σας.

Αυτό όμως, δεν θα σημαίνει ότι θα χάσω την εκτίμηση μου προς το πρόσωπό σας ούτε και το σεβασμό μου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Κοσμά.

Καλή συνέχεια στην πορεία της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής.
 

+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου