«Πώς να βοηθήσουμε τους απελπισμένους ανθρώπους, που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας;

 «Πώς να βοηθήσουμε τους απελπισμένους ανθρώπους, που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας;


Είναι ένα γεγονός «εξωφρενικό και ενοχλητικό» ο θάνατος του Ιούδα μέσω της αυτοκτονίας, αλλά που δεν αποκρύπτεται από το Ευαγγέλιο. Γύρω από αυτό το θέμα – όπως αναφέρει το Radio Vaticana– περιστρέφεται το θέμα των Πνευματικών Ασκήσεων που σήμερα το πρωί, 8 Μαρτίου 2017, ο πατέρας Giulio Michelini, Φραγκισκανός, πρότεινε στον Πάπα και στην Ρωμαϊκή Κουρία στον Οίκο Divin Maestro στην Ariccia.

Ο ιεροκήρυκας υποθέτει ότι ο Ιούδας μπορεί να έχασε την πίστη του, εξ ου και η προδοσία του Ιησού. Ορίστε λοιπόν που «ο Ιούδας μας αφυπνίζει», σχολιάζει ο πατέρας Michelini. Ο οποίος υπενθυμίζει την εμπειρία του γάλλου συγγραφέα Emmanuel Carrèr, ο οποίος στο περιοδικό  «Il Regno» (Η Βασιλεία) διηγείται ότι επανήλθε στην πίστη για τρία χρόνια και στη συνέχεια την έχασε και πάλι. Ο πατέρας Michelini δίνει έμφαση στην εργασία του συγγραφέα, ο οποίος την Μεγάλη Παρασκευή γράφει ότι θα πάει στην Πασχαλινή Θεία Λειτουργίας παρότι δεν πιστεύει πια στην Ανάσταση, αλλά προσθέτει: «Σε εγκαταλείπω Κύριε. Εσύ μη με εγκαταλείψεις».

Ο ιεροκήρυκας αναρωτιέται τότε, τι μπορεί να κάνει για όσους βρίσκονται μακριά από την πίστη. «Ζω με μια κοινότητα νέων που κάνουν δύο δημοφιλείς αποστολές ετησίως – διηγείται ο πατέρας Michelini-. Τους πειράζω επειδή πηγαίνουν να χορέψουν στους δρόμους, μπαίνουν σε ντισκοτέκ και πάνε σε παμπ. Εγώ, φυσικά, ως καθηγητής, δε θα τολμούσα ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο και έτσι αστειεύομαι με τους αδελφούς μου. Και είναι πολλά τα χρόνια από τότε που διδάσκω και δεν κάνω πια δημοφιλείς αποστολές. Αλλά εκείνοι ξέρουν πόσο εκτιμώ πράγματι, το γεγονός ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος πηγαίνει εκεί όπου υπάρχει εκείνος που δεν επιθυμούμε να δούμε, όπου ίσως υπάρχουν νέοι απελπισμένοι… Έτσι ακόμη κι αν δεν επιτελούμε αυτό το έργο πρέπει να είμαστε πραγματικά ευγνώμονες και αλληλέγγυοι προς εκείνους που βγαίνουν στους δρόμους για να αναζητήσουν, όπως έλεγε ο Ιησούς, τους ειδωλολάτρες και τους τελώνες».

Το κάλεσμα του πατέρα Michelini είναι λοιπόν να μην ξεχνάμε τους Ιούδες των καιρών μας, δηλαδή τους απελπισμένους. Ζητά να δώσουμε προσοχή στις «υποβοηθούμενες αυτοκτονίες, στις αυτοκτονίες των νέων». Ως εκ τούτου και το ερώτημα: «Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους χριστιανούς της εποχής μας ώστε να μη χάνουν την πίστη τους, να λάβουν εκ νέου υπόψη την πίστη τους, εκείνη για την οποία κάνει λόγο η Καινή Διαθήκη, τη χαρούμενη πίστη, της συνάθροισης, την προσήλωση στο πρόσωπο του Ιησού, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μη συμβούν ξανά αυτές οι αυτοκτονίες;»

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου