Ο Καρδινάλιος Leonardo Sanri στην Εκκλησία της Σύρου

Ο Καρδινάλιος  Leonardo Sanri στην Εκκλησία της Σύρου

Η συνάντηση με τις θρησκευτικές κοινότητες του μικρού νησιού της Σύρου και η πρόσκληση να είμαστε όλοι προσεκτικοί στις νέες μορφές φτώχειας και να ξέρουμε να δίνουμε μαρτυρία για το Θεό στους τουρίστες, προσφέροντάς τους το λόγο του Θεού και την Ευχαριστία, χαρακτήρισαν την προχθεσινή ημέρα στη Σύρο του Καρδιναλίου Leonardo Sandri, Προέδρου της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Καθολικές Ανατολικές Εκκλησίες.
Βαίνει προς το τέλος η επίσκεψη στην Ελλάδα του Εκλαμπροτάτου, που άρχισε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019. Συναντήθηκε και συνεργάστηκε μία ολόκληρη ημέρα με την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος , έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Μακαριότατο κ. Ιερώνυμο και συναντήθηκε με την Καθολική κοινότητα των Αθηνών στον Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής των Καθολικών Αθηνών, την Εκκλησία της Ελληνικής καθολικής Εξαρχίας και την Εκκλησία των Καθολικών Αρμενίων Ελλάδος.

Την Παρασκευή, συνοδευόμενος από τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα , Σεβασμιότατο Savio Hon Tai Fai, έφθασε με το πλοίο της γραμμής στη Σύρο, όπου είναι και η έδρα του Καθολικού Επισκόπου Σύρου-Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης. Συναντήθηκε με τον Επίσκοπο πρώην Σύρου, Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο και τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Φανερωμένης και συλλειτούργησαν μαζί του: ο Αποστολικός Νούντσιος, ο Επίσκοπος Σεβασμιότατος π. Πέτρος, ο Επίσκοπος πρώην Σύρου π. Φραγκίσκος και όλοι οι ιερείς της εκκλησιαστικής επαρχίας της Σύρου με την παρουσία πολλών πιστών.

Στην ομιλία του «ικέτευσε την Παναγία για το δώρο των νέων ιερατικών και μοναχικών κλήσεων, για να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ποιμαντική διακονία, τόσο στα μέλη της τοπικής Εκκλησίας, όσο και στους πολυάριθμους πρόσφυγες και μετανάστες που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει κατά 300% τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα».
Έκανε επίσης ιδιαίτερη έγκληση προς την τοπική Εκκλησία να συνεχίσει να φροντίζει για τους φτωχούς, τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή τους. Στο κήρυγμά του ο Καρδινάλιος ζήτησε να συνεχιστεί η φροντίδα για τους φτωχούς, προσφέροντάς τους μαζί με τόσο με το λόγο του Θεού και τον άρτο τον επιούσιο. Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους τουρίστες και ζήτησε να προσφέρεται και σ’ αυτούς τόσο η Ευχαριστία όσο και ο ζωντανός Λόγος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε συνάντηση με τους ιερείς, μοναχούς και μοναχές και τους λαϊκούς εμψυχωτές. Ο Καρδινάλιος μπόρεσε να ακούσει και να απαντήσει στα ερωτήματα των παρόντων, εμπνευσμένα από το θέμα των οικουμενικών σχέσεων των δύο εκκλησιαστικών κοινοτήτων τ5ης Σύρου όπου με τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και καλές σχέσεις, δεδομένης της ιδιαίτερης κατάστασης που υπάρχει στο νησί, εφόσον ο αριθμός των Καθολικών είναι τα 2/5 του πληθυσμού του νησιού. Συζητήθηκαν επίσης ποιμενικές προτεραιότητες με ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα της νεολαίας και του πανεπιστημίου, καθώς και στα άλλα νησιά όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση του τουρισμού. "Αν όλα τα ποιμαντικά μας προγράμματα – είπε ο καρδινάλιος – όσο θαυμάσια και αν είναι, δεν βλέπουν τον καθέν μας ως ενεργά πρόσωπα που ξέρουν να τρέφονται με την προσευχή, να ανανεώνονται, μέσω της συμμετοχής τους στην τέλεση των Μυστηρίων, να μελετούν το Λόγο του Θεού και να συνεχίσουν τη συγκεκριμένη και καθημερινή φιλανθρωπία, όλες οι ενέργειές μας θα είναι άδειες και χωρίς καρπούς ".
Το Σάββατο πρωί ο Καρδινάλιος επισκέφθηκε το Ησυχαστήριο της Παναγίας της Ελπίδος που διευθύνουν οι Αδελφές του ελέους και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή της εκεί μοναχικής κοινότητας των αδελφών και των φιλοξενουμένων ηλικιωμένων.
Ο Εκλαμπρότατος συνάντησε τις αδελφές και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Ησυχαστηρίου αλλά και της μοναχικής κοινότητας η οποία τα τελευταία χρόνια «βγαίνει προς έξω» προς συνάντηση των ηλικιωμένων και ασθενών αλλά και των γαλλόφωνων προσφύγων και μεταναστών της Σάμου, όπου η παρουσία Καθολικών αυξάνεται συνεχώς, διότι ενώ μερικοί τακτοποιούνται σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, συνεχίζονται νέες αφίξεις.

Χθες Σάββατο 16 Νοεμβρίου, Ο Καρδινάλιος Leonardo Sandri αναχώρησε για τη Βόρεια Ελλάδα, για να επισκεφθεί την Εκκλησία του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης .


 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου