Διαθρησκειακός διάλογος κατά της βίας

Διαθρησκειακός διάλογος κατά της βίας

Στο τέλος της κατήχησης, κατά την γενική ακρόαση, ο Πάπας απηύθυνε μέσα από την καρδιά του, μια έκκληση για την Burkina Faso που επλήγη την περασμένη εβδομάδα για πολλοστή φορά, από βιαιοπραγίες
«Απευθύνω την ιδιαίτερη σκέψη μου στην αγαπητή Burkina Faso, η οποία εδώ και αρκετό καιρό δοκιμάζεται από επαναλαμβανόμενες βιαιοπραγίες και όπου πρόσφατα, μια επίθεση κόστισε τη ζωή περίπου εκατό ανθρώπων». Η αναφορά της έκκληση του Πάπα, μετά την κατήχηση της γενικής ακρόασης, αφορά στην επίθεση σε μια αυτοκινητοπομπή λεωφορείων με ανθρακωρύχους μιας γαλλικής εταιρείας, η οποία συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε να απευθύνει την σκέψη του σε αυτή την αφρικανική χώρα, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, όπου άρχισαν να διεισδύουν ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες.

Πολλαπλασιασμός των προσπαθειών για διάλογο και ομόνοια
Επιστευόμενος στον Κύριο τα θύματα, τους τραυματίες, τους εκτοπισμένους από τη γη τους και όσους υποφέρουν από αυτό το δράμα, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μια ισχυρή προτροπή προκειμένου να ενθαρρύνει τον διάλογο:
Απευθύνω έκκληση ώστε να μην λείψει η προστασία των πιο ευάλωτων και ενθαρρύνω τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές και όλους εκείνους που παρακινούνται από καλή θέληση να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες, σύμφωνα με το πνεύμα του Εγγράφου του Abu Dhabi για την Ανθρώπινη Αδελφότητα, προκειμένου να προωθήσουν τον διαθρησκειακό διάλογο και την ομόνοια.

Αποτελούμενο από 26 εθνοτικές ομάδες και 65 τοπικές γλώσσες, η Burkina Faso στην πλειοψηφία της είναι μουσουλμανική και αρχικά θεωρούταν ως μια σχετικά σταθερή χώρα. Τα τελευταία χρόνια, έχει γνωρίσει τη διείσδυση της ομάδας του Ansar ul Islam, που δραστηριοποιείται και στο Μαλί και, πιο πρόσφατα, της Ομάδας που υποστηρίζει το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, της GSIM που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και θεωρείται το οπλισμένο χέρι της σε όλο το Sahel. Παράλληλα, σημειώθηκε μια μεγάλη αύξηση επιθέσεων. Μια κατάσταση αστάθειας που μεταξύ άλλων, έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής, σε σχεδόν μισό εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους .

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου