Ο Ιησούς είναι το χέρι του Πατέρα που δεν μας εγκαταλείπει ποτέ

5

Ο Ιησούς είναι το χέρι του Πατέρα  που δεν μας εγκαταλείπει ποτέ

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει κατά τη θεομητορική προσευχή “Άγγελος Κυρίου” ότι «όταν αισθανόμαστε έντονα τις αμφιβολίες και τον φόβο, και φαίνεται να βυθιζόμαστε, δεν πρέπει να ντρέπουμε να φωνάξουμε, όπως ο Πέτρος: “Κύριε, σώσε με!». Ο Ιησούς «θέλει πάντα και μόνο το καλό μας».
Να αφήνουμε τον εαυτό μας «με εμπιστοσύνη στον Θεό σε κάθε στιγμή της ζωής μας, ειδικά την ώρα της δοκιμασίας και της ταραχής». Αυτή είναι η πρόσκληση που απευθύνεται από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος στο Angelus, από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, υπενθυμίζει το ευαγγελικό απόσπασμα, στο οποίο ο Ιησούς «περπατά επάνω στα νερά της λίμνης», ενώ το πλοιάριο των μαθητών το κλυδώνιζε η καταιγίδα:
«Το πλοιάριο στο έλεος της καταιγίδας είναι μια εικόνα της Εκκλησίας, η οποία σε κάθε εποχή αντιμετωπίζει ανεμοδαρμούς, και μερικές φορές πολύ δύσκολες δοκιμές: ας σκεφτούμε ορισμένες μακρές και πικρές διώξεις του περασμένου αιώνα, που συμβαίνουν ακόμη και σήμερα σε ορισμένα μέρη. Σε αυτές τις καταστάσεις, μπορεί να έλθει ο πειρασμός και να σκεφτούμε ότι ο Θεός μας έχει εγκαταλείψει. Αλλά στην πραγματικότητα, ακριβώς εκείνες τις στιγμές, η μαρτυρία της πίστης, η μαρτυρία της αγάπης, η μαρτυρία της ελπίδας λάμπει περισσότερο. Είναι η παρουσία του αναστημένου Χριστού στην Εκκλησία του που δίνει τη χάρη της ομολογίας ως το σημείο του μαρτυρίου, από το οποίο φυτρώνουν νέοι Χριστιανοί και καρποί συμφιλίωσης και ειρήνης για ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Ιησούς απλώνει το χέρι του

Όπως στην περίπτωση του Πέτρου, που φοβόταν να βυθιστεί, μερικές φορές είναι δυνατόν να κατακλυστούμε από φόβο και τρόμο.

«Όταν αισθανόμαστε έντονη αμφιβολία και φόβο, όταν φαίνεται να βυθιζόμαστε στις δύσκολες στιγμές της ζωής, όπου όλα γίνονται σκοτεινά, δεν πρέπει να ντρέπομαστε να φωνάξουμε, όπως ο Πέτρος: “Κύριε, σώσε με!”. Χτυπώντας την καρδιά του Θεού, την καρδιά του Ιησού: «Κύριε, σώσε με!». Είναι μια όμορφη προσευχή. Μπορούμε να την επαναλαμβάνουμε πολλές φορές: «Κύριε, σώσε με!». Και η χειρονομία του Ιησού, που απλώνει αμέσως το χέρι του και πιάνει τον φίλο του, πρέπει να μελετηθεί πολύ: Ο Ιησούς είναι αυτός, ο Ιησούς το κάνει αυτό, ο Ιησούς είναι το χέρι του Πατέρα που δεν μας εγκαταλείπει ποτέ: αυτός είναι το ισχυρό και πιστό χέρι του Πατέρα, ο οποίος θέλει πάντα και μόνο το καλό μας».

Καρδιές που είναι στραμμένες στον Θεό

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσθέτει: «Το να έχεις πίστη σημαίνει, στη μέση της καταιγίδας, να κρατάς την καρδιά σου προσανατολισμένη στον Θεό, στην αγάπη του, στην πατρική τρυφερότητά του».

«Ο Ιησούς ήθελε να διδάξει στον Πέτρο και στους μαθητές, αλλά και σε εμάς σήμερα. Στις σκοτεινές στιγμές, στις στιγμές της θλίψης, Αυτός γνωρίζει καλά ότι η πίστη μας είναι φτωχή – είμαστε όλοι άνθρωποι ολιγόπιστοι, όλοι μας, ακόμη και εγώ, όλοι – και ότι η πορεία μας μπορεί να έχει πολλά εμπόδια, να μπλοκαριστεί από αντίξοες δυνάμεις. Αλλά Αυτός είναι ο Αναστημένος! Ας μην το ξεχνάμε: Αυτός είναι ο Κύριος που διαπέρασε τον θάνατο για να μας φέρει στην ασφάλεια και τη σωτηρία. Πριν ακόμη αρχίσουμε να τον ψάχνουμε, Αυτός είναι δίπλα μας. Και σηκώνοντάς μας από τις πτώσεις μας, μας κάνει να ωριμάσουμε στην πίστη».

Μετά το “Άγγελος Κυρίου”

Μετά τη θεομητορική προσευχή “Άγγελος Κυρίου”, οι σκέψεις του Πάπα πήγαν στον Λίβανο, που ήταν η σκηνή μιας δραματικής διπλής έκρηξης την περασμένη Τρίτη. Ο Άγιος Πατέρας ανανέωσε την έκκλησή του «για γενναιόδωρη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα». Ο Πάπας Φραγκίσκος ενθυμήθηκε επίσης την 75η επέτειο των «τραγικών γεγονότων των πυρηνικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι», προτρέποντας στη στράτευση για «έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα». Ο Πάπας έστειλε επίσης έναν «εγκάρδιο χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στο Tour de Pologne, έναν διεθνή ποδηλατικό αγώνα που φέτος πραγματοποιείται στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη-Παύλου Β’, στην εκατονταετία της γέννησής του». Και τέλος χαιρέτησε ιδιαίτερα τους νέους του Πιανέγκο, της Επισκοπής Κρέμα, «οι οποίοι διέτρεξαν τη Via Francigena από το Βιτέρμπο στη Ρώμη».

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου