«Ο Ιησούς είναι η πέτρα της Εκκλησίας»

2«Ο Ιησούς είναι η πέτρα της Εκκλησίας»

Ως γνωστόν σύμφωνα με το εορτολόγιο όλων των Εκκλησιών στις 29 Ιουνίου εκάστου έτους, εορτάζεται η μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Και ως συνήθως εδώ και 40 χρόνια στις θρονικές εορτές της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, παρευρίσκονται αντιστοίχως αντιπροσωπείες των δύο Εκκλησιών.

Εφέτος λόγω της πανδημίας δεν παρευρέθηκε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γεγονός που ανέφερε ο ίδιος ο Πάπας. Δεν παρέλειψε, επίσης, να υπογραμμίσει τις στενές σχέσεις και κοινές πρωτοβουλίες των δυο ιστορικών Εκκλησιών και προσωπικά του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Αυτό όμως που συνέβη σήμερα λαμβάνει μία πολύ μεγάλη και διαφορετική σημασία, καθότι ο Πάπας αναφερόμενος στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (16,16/17) υπογράμμισε τα ακόλουθα:

“Να τι πρέπει πρέπει να ζητήσουμε από το τον Θεό: όχι μόνο τη χάρη της στιγμής, αλλά και τη χάρη της ζωής. Σήμερα το Ευαγγέλιο μας περιγράφει ακριβώς τον διάλογο που άλλαξε τη ζωή του Πέτρου. Άκουσε τον Ιησού να τον ρωτάει: “Ποιος είμαι για σένα;”. Και αυτός απάντησε: “Είσαι ο Χριστός, ο Υιός του ζώντος Θεού.” Και ο Ιησούς: «Μακάριος είσαι εσύ, Σίμων, γιέ του Ιωνά». Ο Ιησούς λέει ότι είναι ευλογημένος, δηλαδή, κυριολεκτικά, ευτυχισμένος. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό μιας ευτυχισμένης ζωής; Να αναγνωρίσουμε τον Ιησού Χριστό, σαν ζώντα θεό και όχι σαν ένα άγαλμα. Γιατί δεν έχει σημασία ότι ο Χριστός υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα της ιστορίας και δεν έχει σημασία τόσο πολύ αυτό που είπε και έκανε: σημασία έχει τι θέση δίνω εγώ μέσα στη ζωή μου, δηλαδή τι φύση δίνω εγώ στον Χριστό στην καρδιά μου.
Ήταν σε αυτό το σημείο που ο Σίμων Πέτρος άκουσε τον Ιησού να λέει: “Εσύ είσαι ο Πέτρος και σε αυτήν την πέτρα θα χτίσω την Εκκλησία μου”. Δεν ονομαζόταν «πέτρα» επειδή ήταν ένας συμπαγής και αξιόπιστος άνθρωπος. Όχι, κάθε άλλο. Θα κάνει πολλά λάθη αργότερα, δεν ήταν τόσο αξιόπιστος, θα κάνει πολλά λάθη, θα φθάσει ακόμη στο σημείο και να αρνηθεί τον Δάσκαλο. Αλλά επέλεξε να οικοδομήσει τη ζωή πάνω στον Ιησού, την πέτρα: το κείμενο δεν αναφέρει για “σάρκα και αίμα”, δηλαδή για τον εαυτό του, για τις ικανότητές του, αλλά για τον Ιησού, που είναι η πέτρα. Ο Ιησούς είναι ο βράχος πάνω στον οποίο ο Σίμων έχει γίνει πέτρα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος έδωσε τον εαυτό του εντελώς στο Ευαγγέλιο, θεωρώντας όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια, για να κερδίσει τον Χριστό.

Ομιλία πρόκληση, λοιπόν, αυτή του Πάπα Φραγκίσκου που εκφώνησε σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Μια ομιλία που επαναπροσδιορίζει το ρόλο της Εκκλησίας, στον σύγχρονο κόσμο και μία πρόκληση, ένα κάλεσμα στους ειδικούς ένθεν και ένθεν – Ανατολή, Δύση, Βορρά και Νότο -, ότι η Εκκλησία δεν θωρακίζεται πίσω από πρόσωπα Αποστόλων εάν δεν έχουν σαν βίωμα τον Μοναδικό Κύριο του κόσμου, Ιησού Χριστό. Ο Ιησούς Χριστός είναι η Πέτρα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Εκκλησία, από Αυτόν και τους Αποστόλους.
Σε πρόσφατη συνέντευξη στον φίλο Gianni Valente, με τίτλο “Χωρίς Αυτόν δεν μπορεί να κάνουμε τίποτα”, ο ίδιος ο Πάπας είχε αφήσει να εννοηθούν οι σκέψεις του περί Εκκλησίας του Χριστού στον σύγχρονο κόσμο.

Νίκος Τζωίτης

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου