Ο ΕΡΝΕΣΤΟ ΚΑΡΝΤΕΝΑΛ ΕΙΝΑΙ, ΞΑΝΑ, ΙΕΡΕΑΣ…

Ο ΕΡΝΕΣΤΟ ΚΑΡΝΤΕΝΑΛ ΕΙΝΑΙ, ΞΑΝΑ, ΙΕΡΕΑΣ…

Ο, ιστορικός ηγέτης της Επανάστασης των Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγκα, παραμένει, δεκαετίες μετά, πρόεδρος της Νικαράγουας, ακολουθώντας την αμερικανική πολιτική πλέον.

Ενας παλιός σύντροφός του, ο ιερέας Ερνέστο Καρντενάλ, υπουργός Πολιτισμού στην πρώτη επαναστατική κυβέρνηση των Σαντινίστας, στις αρχές του 1980, στο οποίο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β είχε απαγορεύσει να ασκεί τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα, επανήλθε πριν λίγες μέρες στους κόλπους της Εκκλησίας : ο Πάπας Φραγκίσκος απέσυρε «όλες τις κανονικές ποινές» που του είχαν επιβληθεί.

Από τους πρωτεργάτες της «Θεολογίας της Απελευθέρωσης» ο ποιητής και καλλιτέχνης π. Ερνέστο, όπως και ο αδελφός του, π. Φερνάντο, υπουργός Παιδείας εκείνη την εποχή, αλλά και άλλοι ιερωμένοι, τέθηκαν σε αργία από τον τότε Πάπα, επειδή είχαν αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα στην κυβέρνηση των Σαντινίστας, μετά την εκδίωξη του δικτάτορα Σομόζα. Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ είχε δηλώσει την αντίθεσή του στη συμμετοχή ατόμων της Εκκλησίας στις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και είχε συμφωνηθεί, πριν την επίσκεψή του στη Νικαράγουα το Μάρτιο 1983, να μη συναντήσει τους ιερωμένους που ανέλαβαν πολιτικές θέσεις.

Ο π. Ερνέστο παράκουσε και εμφανίσθηκε στο αεροδρόμιο της Μανάγκουας, την 4-3-1983, κατά την άφιξή του Πάπα. Η φωτογραφία του οργισμένου, εύρωστου εκείνη την εποχή, Ιωάννη – Παύλου Β΄ που απευθυνόταν προς τον γονυπετή ιερέα με τις φράσεις « οφείλεις να υπακούσεις στους κανόνες της Εκκλησίας « έμεινε ιστορική !

Η απαγόρευση άσκησης ιερατικών καθηκόντων σε όσους ιερείς συμμετείχαν στην τότε κυβέρνηση επισημοποιήθηκε με την επιστροφή του Ποντίφηκα στη Ρώμη…

Ο π. Ερνέστο πρόσφερε σημαντικό έργο στο λαό της χώρας του, όπως έχει αναγνωρισθεί. Δεν τέλεσε ξανά τη θεία λειτουργία. Εδώ και χρόνια είχε αποσυρθεί από την πολιτική. Από αρχές Φεβρουαρίου νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μανάγκουα.

Είναι πλέον 94 ετών. Ο νούντσιος της Αγίας Εδρας, πολωνικής καταγωγής, Σ/ότατος Waldemar St. Sommerstag τον  επισκέφτηκε. Ο π. Ερνέστο ζήτησε να επανέλθει στους κόλπους της Εκκλησίας και ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε δεκτό το αίτημά του.

Οι φωτογραφίες του Νούντσιου και του ηλικιωμένου π. Ερνέστο, να τελούν μαζί τη θεία λειτουργία έκαναν γρήγορα το γύρο του διαδικτύουΟ π. Ερνέστο θα φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο «σε ειρήνη με τον Κύριο και την Εκκλησία» όπως δήλωσε και ο Νούντσιος.

Μαζί του θα φύγει και μια ιστορική περίοδο του καθολικισμού στη χώρα αυτή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου