Νότιο Σουδάν: κλιμάκωση της βίας, οικουμενική έκκληση για ειρήνη
Το Συμβούλιο των Εκκλησιών του Νοτίου Σουδάν, με ένα δελτίο τύπου, καταδικάζει έντονα τις δολοφονίες και την καταστροφή των σπιτιών σε όλες σχεδόν τις πολιτείες της χώρας που δοκιμάζονται εδώ και χρόνια, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, και ζητά από «την αναζωογονημένη μεταβατική κυβέρνηση για την εθνική ενότητα», η οποία βρίσκεται σε ισχύ από τις 22 Φεβρουαρίου, και από όλες τις ομάδες της αντιπολίτευσης την διακοπή κάθε μορφή βίας.
Για τις βιαιότητες που έχουν διαπραχθεί θα λογοδοτήσουμε στο Θεό: αυτή είναι η προειδοποίηση του Συμβουλίου των Εκκλησιών του Νοτίου Σουδάν (Sscc), η οποία δημοσιεύθηκε μέσα από ένα δελτίο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες και αναδημοσιεύθηκε από το blog της Amecea (Associazione dei membri delle conferenze episcopali dell’ Africa orientale) (Ένωση των μελών των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ανατολικής Αφρικής). Στο κείμενο, γίνεται αναφορά στην κλιμάκωση της βαρβαρότητας η οποία διαπράττεται «σε όλες σχεδόν τις πολιτείες» της χώρας: συγκεκριμένα, καταδικάζεται «έντονα η επιδείνωση της απώλειας ανθρώπινων ζωών και η καταστροφή των περιουσιών που ανήκουν σε πληθυσμούς που έχουν ήδη πληγεί από την φτώχεια εξαιτίας προηγούμενων συγκρούσεων».
Ο Θεός θα μας θεωρήσει υπεύθυνους γι αυτή τη βαρβαρότητα
Δραματικά επεισόδια που «λυπούν βαθιά» την Εκκλησία του Νοτίου Σουδάν, συνεχίζει το δελτίο τύπου. Εξ ου και η αναφορά στο γεγονός ότι «ο Θεός μας βλέπει και θα μας θεωρήσει υπεύθυνους για την έλλειψη σεβασμού αναφορικά με την ιερότητα της ζωής». Ταυτόχρονα, ο οικουμενικός οργανισμός καλεί στην «οικοδόμηση της ειρήνης», προτρέποντας την κυβέρνηση να βρει τρόπους ώστε να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και να κάνει τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν την πορεία της συμφιλίωσης.
Οι πολιτικοί να παραμένουν πιστοί στις υπογεγραμμένες συμφωνίες
«Ζητούμε από την μεταβατική αναζωογονημένη κυβέρνηση για την εθνική ενότητα – γραφεί η Sscc – και από όλες τις αντιπολιτευόμενες ομάδες να θέσουν άμεσα ένα τέλος σε αυτή την καταστροφική και συνεχιζόμενη βία. Αλλά και ο πληθυσμός να περάσει σε «μια αρμονική συνύπαρξη, επειδή όλοι δεσμευόμαστε από το πεπρωμένο και από την αμοιβαία αγάπη γι αυτή την αγαπημένη γη». Απευθυνόμενος στη συνέχεια, προς τους πολιτικούς ηγέτες, το Συμβούλιο των Εκκλησιών συνιστά να «είναι πιστοί στις συμφωνίες και στις δηλώσεις που έχουν υπογράψει και να εξασφαλίσουν την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή τους». «Απευθύνουμε έκκληση, στο όνομα του Θεού – συνεχίζει το κείμενο – προς όλους τους πολιτικούς μας ηγέτες, να εκτιμούν τους ανθρώπους πέρα από την κομματική εξουσία και τα συμφέροντα. Ως εκ τούτου, ζητάμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών και τον σχηματισμό επαρχιακών κυβερνήσεων».
Μετάνοια, συγχώρεση και συμφιλίωση με τον Θεό
Ισχυρή είναι επίσης η έκκληση για συλλογική μετάνοια για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος: «Ζητάμε από το λαό του Νοτίου Σουδάν να μετανοήσει για τις αμαρτίες του, να συγχωρήσουν ο ένας τον άλλον και να συμφιλιωθούν με τον Θεό». Από την πλευρά τους οι Εκκλησίες διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνουν πιστές στο «έργο τους για συμφιλίωση»: «Θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε και να εργαζόμαστε για τη χώρα μας, επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Ας μην τα παρατήσουμε», καταλήγουν οι θρησκευτικοί ηγέτες.
Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε το 2013
Η μεταβατική κυβέρνηση για την εθνική ενότητα που ιδρύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, χαρακτηρίζεται επίσης και ως «αναζωογονημένη» επειδή αντιπροσωπεύει μερικώς, εκείνη του 2011, υπό την προεδρία του Salva Kiir καθώς και τον άμεσο αντίπαλό του Riek Machar, έναν μεταξύ των αντιπροέδρων. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο ηγετών προκάλεσε το 2013, το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου που διήρκεσε για αρκετό χρονικό διάστημα και εξαιτίας της αναζωπύρωσης εθνοτικών και φυλετικών εντάσεων.
Μετάφραση: ρφ