Ο Αγιασμός των οικογενειακών εστιών

Ο Αγιασμός των οικογενειακών εστιών

Μια από τις πατροπαράδοτες συνήθειες είναι ο αγιασμός των οικογενειών, που γίνεται τα Θεοφάνια ή το Πάσχα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταργηθούν. Μάλλον έχουν μεγάλη σημασία για την ποιμαντική δράση. Είναι μια ευκαιρία συναντήσεως του Εφημερίου χωριστά με κάθε οικογένεια της Ενορίας του, την οποία πρέπει να αξιοποιήσει για ποιμαντικούς σκοπούς και συμπροσευχή μεταξύ εφημερίου και μελών της οικογενείας. Ας καταβάλλεται προσπάθεια να γίνονται καθώς πρέπει, δίχως βιασύνη και σε ώρες που να διευκολύνουν την παρουσία των πιστών στο σπίτι. Εάν περιοριζόμαστε στο να ρίξομε λίγο "αγίασμα", μεγάλο μέρος του κόπου μας πηγαίνει χαμένο.

Κατά την προσευχή του Αγιασμού της οικογενειακής εστίας, να είναι παρόντα – όσον είναι δυνατό – όλα τα μέλη της οικογένειας. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, είναι χρήσιμο, μέσα στο χρόνο, να υπάρξει επίσκεψη και αγιασμός της οικογένειας από τον εφημέριο, σε κάποια άλλη ευκαιρία, σε συνεννόηση μαζί τους. Η πρωτοβουλία ανήκει στους οικογενειάρχες.

(από το εγκόλπιο του εφημερίου, 2013)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 11 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΛΑΡΑΣ

  Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων του 1211 ή 1212 μια όμορφη δεκαοχτάχρονη νεαρή φεύγει από το πατρικό της στην Ασίζη και πηγαίνει στην

Γενική Ακρόαση Τετάρτης 10 Αυγούστου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022    Κατήχηση περί Γήρατος – 16. «Πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο» (Ιω 14,2).

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου