ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Βρισκόμαστε στην όχθη της λίμνης της Γαλιλαίας, η ημέρα πλησιάζει στο τέλος της. Ο Ιησούς ανησυχεί για το πλήθος που τόσες ώρες βρίσκεται μαζί του: είναι χιλιάδες και πεινούν. Τι να κάνει; Και οι ίδιοι οι μαθητές  θέλουν το πρόβλημα και λένε στον Ιησού.» Απόλυσε τον κόσμο» για να πάει στα γειτονικά χωρία και να αγοράσει κάτι να φάει. Ο Ιησούς όμως τους απαντά: «Δώστε τους εσείς να φάνε».  Οι μαθητές αναστατώνονται  και απαντούν: «Δεν έχουμε παρά μόνο πέντε ψωμιά και δύο ψάρια», σαν να έλεγαν δηλαδή το απαραίτητο για μας.

Ο Ιησούς ξέρει τι πρέπει να κάνει , αλλά θέλει να εμπλέξει  τους μαθητές του, θέλει να τους εκπαιδεύσει. Η στάση των μαθητών είναι αυτή η ανθρώπινη που αναζητά την πιο ρεαλιστική λύση και που δεν δημιουργεί πολλά προβλήματα. «Απόλυσες το πλήθος – λένε-  ο καθένας ας φροντίσει για τον εαυτό του, όπως μπορεί , εξ άλλου έχεις κάνει τόσα πολλά γι’ αυτό: κήρυξες, θεράπευσες τους αρρώστους… διώξε τώρα το πλήθος!

Η στάση του Ιησού  είναι ολότελα διαφορετική και υποκινείται από την ενότητά τους με τον Πατέρα και με την συμπάθεια του για το λαό, την αγάπη του για όλους εμάς. Ο Ιησούς αισθάνεται τα προβλήματα μας, αισθάνεται τις αδυναμίες μας, αισθάνεται τις ανάγκες μας.

Μπροστά στα πέντε ψωμιά, ο Ιησούς σκέπτεται: ιδού η Θεία πρόνοια! Από αυτό το λίγο , ο Θεός μπορεί να  δημιουργήσει  το απαραίτητο για όλους. Ο Ιησούς εμπιστεύεται ολότελα στον ουράνιο Πατέρα, γνωρίζει ότι σ’ Εκείνον όλα είναι δυνατά. Γι’ αυτό λέει στους μαθητές  να βάλουν το πλήθος να καθίσει σε μικρές ομάδες  των πενήντα ατόμων – αυτό δεν είναι τυχαίο, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν πια ένα πλήθος αλλά έγινε κοινότητα που τρέφεται από τον άρτο του Θεού. Μετά παίρνει αυτά τα ψωμιά και τα ψάρια , υψώνει τα μάτια στον ουρανό, απαγγέλλει την προσευχή της ευχαριστίας  – είναι καθαρή η αναφορά στην Ευχαριστία-,  μετά τεμαχίζει  και αρχίζει  να δίνει τα κομμάτια στους μαθητές  και οι μαθητές τα μοιράζουν …… και τα ψωμιά και τα ψάρια  δεν τελειώνουν, επαρκούν για όλους!  Ιδού το θαύμα: περισσότερο από ένα πολλαπλασιασμό  είναι μία συμμετοχή, εμψυχωμένη από την πίστη και την προσευχή. Έφαγαν όλοι και περίσσευσαν: είναι το σύμβολο του Ιησού, του άρτου του Θεού για την ανθρωπότητα.

Οι μαθητές είδαν αλλά δεν συνέλαβαν  καλά το μήνυμα. Πάρθηκαν, όπως και το πλήθος , από τον ενθουσιασμός της επιτυχίας. Ακόμη μια φορά ακολούθησαν την ανθρώπινη λογική και όχι εκείνη του Θεού,  που είναι λογικής υπηρεσίας, αγάπης, πίστης. Ο Κύριος Ιησούς μας ζητά να μεταστραφούμε στην πίστη  εμπιστευόμενοι τη Θεία πρόνοια, να ξέρουμε να μοιραζόμαστε  το λίγο που είμαστε και κατέχουμε και να μην κλινόμαστε στον εαυτό μας.

Ας ζητήσουμε από την Παναγία να μας βοηθήσει σ’ αυτήν την μεταστροφή για να ακολουθήσουμε ακόμη περισσότερο και καλύτερα τον Ιησού τον οποίο  λατρεύουμε στην Ευχαριστία.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου