ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

Τα τελευταία χρόνια συνεχώς μας ρωτούν: «γιατί σε όλα τα Σχολεία Τήνου: Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια γίνεται ο αγιασμός μόνο από Ορθόδοξο ιερέα;

Είναι μια ερώτηση που επανέρχεται κάθε χρόνο λίγες μέρες πριν από την έναρξη κάθε νέου σχολικού έτους με την προσθήκη και εφέτος τι θα γίνει;

Αποταθήκαμε στον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο, Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου και του απευθύναμε την ίδια ερώτηση.

Ιδού τι μας απάντησε:

Αγαπητοί μου:

1-      Ο αγιασμός των μαθητών και μαθητριών  κατά την έναρξη του σχολικού έτους είναι μια ευκαιρία να επικαλεστούμε την ευλογία του Θεού τελώντας τον αγιασμό  και στο χώρο της εργασίας τους. Προσευχόμαστε ώστε ο Κύριος  να προστατεύει και να φωτίζει διδάσκοντες και διδασκομένους. Ζητούμε από τον Κύριο να τους φωτίζει την εκπαιδευτική οικογένεια, να συνεργάζεται με τη φυσική οικογένεια, αλλά και την ευρύτερη που είναι η Εκκλησία και η  πολιτεία ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στο γενικότερο καλό των παιδιών μας.

2-      Ο σχετικός νόμος που ασχολείται  με τον αγιασμό στα σχολεία, το μόνο που ορίζει είναι ότι γίνεται από τον εφημέριο της ενορίας στην οποία ευρίσκεται το σχολείο.

3-      Στην Τήνο και στη Σύρο στα περισσότερα  δημόσια σχολεία μαθητεύουν ορθόδοξα και καθολικά παιδιά με ποσοστό 2 στα 5. Σ’ αυτά είναι  φυσικό, από σεβασμό προς την πλειονότητα, ο αγιασμός να γίνεται από ιερέα της αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

4-      Το ίδιο συμβαίνει και στα ιδιωτικά Καθολικά Σχολεία της Πατρίδας μας, όταν οι μαθητές και μαθήτριες του ορθοδόξου δόγματος είναι η πλειονότητα.

5-          Στη Σύρο υπάρχουν δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία (π.χ. Άνω Σύρο, Ποσειδωνία, Βάρη-Μάννα κλπ) όπου τα ποσοστά είναι αντίστροφα 5/2. Ο αγιασμός του Σχολείου Βάρης-Μάννα και του Νηπιαγωγείου Βάρης γίνεται στη Βάρη από τον Καθολικό εφημέριο της Βάρης. Στην Άνω Σύρο και στην Ποσειδωνία εκ περιτροπής: μια χρονιά ο Καθολικός ιερέας στο δημοτικό και ο ορθόδοξος ιερέας στο Νηπιαγωγείο και την άλλη χρονιά το αντίθετο. Στο Νηπιαγωγείο Μάννα ο αγιασμός γίνεται εκ περιτροπής από Καθολικό και Ορθόδοξο, χρονιά παρά χρονιά.

Στη Σύρο λοιπόν έχει εφαρμοστεί μια όμορφη Σολομώντεια λύση! Γιατί άραγε δεν χρησιμοποιείται και στην Τήνο η σοφία του Σολομώντα;

6-       Σίγουρα με προβληματίζει το γεγονός ότι στην Τήνο (το ιερό νησί της Παναγίας!), όταν υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες, ακολουθούνται άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Σε  όλα τα σχολεία, ανεξάρτητα από το ποσοστό των μαθητριών και μαθητών, ο αγιασμός γίνεται μόνο από Ορθόδοξο ιερέα. Αυτό βέβαια δεν το θεωρώ κακό, αλλά όμως ούτε σωστό είναι, ούτε και δίκαιο!

7-      Στο νηπιαγωγείο μάλιστα της Καλλονής, που φέτος, όπως πληροφορούμαι, είναι εγγεγραμμένα ένα ορθόδοξο  νήπιο και πέντε καθολικά, δόθηκε εντολή να γίνει ο αγιασμός από ορθόδοξο ιερέα. Η δικαιολογία που παρουσιάζει ο ερμηνευτής το νόμου είναι ότι, πρόκειται για ένα δημόσιο σχολείο και επομένως πρέπει ο ορθόδοξος ιερέας  να το αγιάσει!

Όμως ο αγιασμός δεν γίνεται για το σχολείο, αλλά για τα νήπια.

Το να τελεστεί ο αγιασμός πέντε καθολικών νηπίων και ενός μόνο ορθοδόξου νηπίου από τον ορθόδοξο ιερέα, το βλέπω προκλητικό. Όποιος αποφάσισε κάτι τέτοιο, λυπούμαι αλλά υστερεί σε λεπτότητα, αμοιβαιότητα και σεβασμό προς τα πέντε νήπια, τους γονείς τους και όχι μόνο.

Για τρία συνεχή χρόνια ανεχόμουν αυτή την περίεργη  συμπεριφορά και θα την ανεχθώ και φέτος.

Δεν είμαι διατεθειμένος να δημιουργήσω αντιπαράθεση με την Ορθόδοξη Εκκλησία για τον αγιασμό στα Σχολεία. Απλώς περιμένω υπομονετικά, να δείξει και η ίδια, ότι πιστεύει στην αμοιβαιότητα και στη δύναμη της αμοιβαίας αγάπης και  της χριστιανικής κοινής μαρτυρίας προς όσους περιμένουν από τους υπευθύνους των δύο αδελφών Εκκλησιών δείγματα αγάπης, αδελφοσύνης και σεβασμού, όχι μόνο με δημόσιους εναγκαλισμούς, αλλά  με συγκεκριμένα έργα.

Απευθύνομαι στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ζητώ να παρέμβει για να διορθώσει το λάθος που συνεχίζεται στον τρόπο αγιασμού των σχολείων στο νησί της Τήνου. Απευθύνομαι στη δημόσια διοίκηση και της ζητώ να αποδείξει και στο θέμα αυτό ότι διοικεί και δεν διοικείται!   

Τέλος απευθύνομαι στα αγαπητά μας νήπια, αγαπητούς  μαθητές και μαθήτριες  και τους ζητώ να μας συγχωρήσουν  γι’ αυτή την περίεργη συμπεριφορά που συνεχίζεται στην Τήνο  και η οποία μόνο βλάπτει και κανένα δεν ωφελεί!

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου