Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Χθες 1 Σεπτεμβρίου 2016, παγκόσμια ημέρα προσευχής για την προστασία της Δημιουργίας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας, π. Νικόλαο, στον Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Χώρας Τήνου. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν: ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής π. Ιωάννης Σκλάβος και ο π. Μάρκος Βιδάλης του Ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής των Καθολικών της Αθήνας.
Ο Ναός είχε καταλλήλως στολιστεί για να είναι μία μικρογραφία του κόσμου με όμορφα λουλούδια και γλάστρες στολισμένος.
Ο εισοδικός ύμνος, της προσφοράς, της κοινωνίας και της απόλυσης ήταν επιλεγμένοι κατά τέτοιο τρόπο που να αναφέρονται στην ομορφιά της δημιουργίας.
Είναι φορά που τελείται στην τοπική μας Εκκλησία η παγκόσμια ημέρα προσευχής για την προστασία της Δημιουργίας. Αρκετοί ήταν οι πιστοί που ανταποκρίθηκαν στην ενημέρωση παρόλο που ήταν η πρώτη φορά που τελείται αυτή η προσευχή της Εκκλησίας και ως φαίνεται δεν είχε γίνει αρκετή ενημέρωση στις ενορίες, εκτός αν είχε προγραμματιστεί κάτι ανάλογο και σε άλλες ενορίες που θα μας χαροποιούσε όλως ιδιαιτέρως.
Ελπίζουμε ότι αυτή η ημέρα κάθε χρόνο θα συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή πιστών. Είναι βέβαιο ότι σιγά-σιγά θα γίνει συνείδηση της μεγάλης σημασίας που έχει για την ανθρωπότητα μία τέτοια προσευχή της Εκκλησίας και μάλιστα από Καθολικούς, Ορθοδόξους και Διαμαρτυρομένους Χριστιανούς

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην γιορτή που για πρώτη φορά τελείται στην Εκκλησία με τόση επισημότητα και είπε:

Το έτος 1989, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος απεύθυνε μία Εγκύκλιο προς τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, στην οποία υπογράμμιζε τη σοβαρότητα του οικολογικού προβλήματος και τις θεολογικές και πνευματικές διαστάσεις του. Οι οικολόγοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται και κάνουν λόγο για τον κοινό μας οίκο που είναι η Γη. Η Εκκλησία θέλει να προστατεύσει όχι απλώς ένα οίκο αλλά την ίδια τη Δημιουργία στην οποία ο Θεός έθεσε τον άνθρωπο διαχειριστή με όλες τις επακόλουθες ευθύνες.
Αυτή η Εγκύκλιο είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την προστασία της Δημιουργίας. Ακολούθησε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως Διεθνείς Διασκέψεις Θρησκευτικών Ηγετών και επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων, υπό την αιγίδα του διαδόχου του Πατριάρχη Δημητρίου, του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος έδειξε και δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για την προστασία της Δημιουργίας.
Ο Άγιος Πατέρας ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε τη δική του ευαισθησία για την προστασία της Δημιουργίας συντάσσοντας και στέλνοντας σε όλη την Εκκλησία στις 24 Μαίου 2015 τη γνωστή Εγκύκλιο επιστολή που έχει τίτλο: «Laudato si» – «Να είσαι ευλογημένος».
Αυτή η εγκύκλιος έγινε από πολλούς δεκτή με ικανοποίηση και ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της ανθρωπότητας γι’ αυτό και ως φαίνεται θα έχει μια παγκόσμια επίδραση στην συνείδηση πολλών ανθρώπων.
Όσοι διάβασαν ή θα διαβάσουν αυτή την Εγκύκλιο θα εντυπωσιαστούν από το βάθος και την επιμέλεια με την οποία αντιμετωπίζεται το οικολογικό πρόβλημα, όπως και τη σοβαρότητα που δείχνει προς τα έξω, μαζί με συγκεκριμένες προτάσεις που σίγουρα, αν υλοποιηθούν, να βοηθήσουν στο να περιοριστεί και μακάρι στο να σταματήσει η αλόγιστη ανθρώπινη στη Δημιουργία. Η Εγκύκλιος αυτή προσφέρει δυνατότητες σοβαρής σκέψης για πολλούς: για τον επιστήμονα, τον οικολόγο, τον κοινωνιολόγο και πάνω από όλα για τον θεολόγο αλλά και τον απλό χριστιανό, την ίδια δηλαδή την Εκκλησία.
Στις 28 Αυγούστου του έτους 2015 ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος ανάγγειλε στην Εκκλησία ότι ορίζει και για την Καθολική Εκκλησία την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ως παγκόσμια ημέρα προσευχής για την προστασία της Δημιουργίας. Καθόρισε δηλαδή την ίδια ημέρα που είχε ορίσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το ότι και η Καθολική Εκκλησία όρισε την ίδια ημέρα προσευχής για τον ίδιο σκοπό, αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία να δώσομε μαρτυρία για την αυξανόμενη κοινωνία με τους ορθοδόξους αδελφούς μας και σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα της προστασίας της Δημιουργίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην επιστολή του αυτή υπενθυμίζει ότι «η πνευματικότητα δεν χωρίζεται από τη φύση, αλλά μάλλον ζει σε κοινωνία με αυτή». Εξ άλλου ο άνθρωπος δεν είναι μόνο πνεύμα, ούτε μόνο ύλη αλλά ένα σύνθετο πλάσμα αποτελούμε από ύλη που έλαβε την πνοή του Θεού. Από αυτό απορρέει η πρόταση για μια αληθινή και πραγματική «οικολογική μεταστροφή» στην οποία όλοι οι χριστιανοί καλούνται. Οι χριστιανοί αλλά και κάθε άνθρωπος για να είναι αληθινοί θεματοφύλακας του έργου του Θεού, προϋποθέτει μια ενάρετη ζωή. και την ενάρετη ζωή τους. Είναι ουσιαστικής σημασίας, γράφει ο Πάπας, και όχι απλώς «προαιρετικό ή δευτερεύον», ο χριστιανός να προστατεύει την Δημιουργία, την οποία ο Δημιουργός ανάθεσε στην φροντίδα του ανθρώπου. Η δημιουργία δεν ολοκληρώθηκε αλλά συνεχίζεται και μάλιστα με τη συνεργασία του ανθρώπου. Ο σημερινός κόσμος δεν είναι ο ίδιος που δημιούργησε ο Θεός στην αρχή, σήμερα είναι πολύ διαφορετικός, αλλάζει συνεχώς, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν πρέπει να είναι καταστροφικές αλλά να γίνονται με σεβασμό προς τον ένα και Μοναδικό Δημιουργό που είναι ο Θεός.
Η Ελληνική γλώσσα έχει επιλέξει για την Δημιουργία την πιο όμορφη λέξη, τη λέξη «κόσμος» που σημαίνει κόσμημα, στολίδι. Αυτό το στολίδι μας ανάθεσε ο Θεός να το προστατεύουμε, να το συντηρούμε και να το προστατεύουμε για να παραμένει στολίδι. Δυστυχώς η απληστία των λεγόμενων προοδευτικών κρατών με τις αλόγιστες πρωτοβουλίες τους και τις παράλογες αποφάσεις τους αυτό το στολίδι σιγά-σιγά το μετατρέπουν σε σκουπίδι.

Για το λόγο αυτό η παγκόσμια ημέρα προσευχής για την προστασία της Δημιουργίας γίνεται για τους πιστούς και τις κοινότητες, «μια πολύτιμη ευκαιρία» για να ανανεώσουμε την κλήση μας ως «θεματοφύλακες της Δημιουργίας», και να ευχαριστήσουμε το Θεό για το «θαυμάσιο έργο» του που εμπιστεύτηκε στον άνθρωπο και πάνω απ’ όλα, για να επικαλεστούμε «την ευσπλαχνία του για τις αμαρτίες που διεπράχθησαν εναντίον της Δημιουργίας, του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε».
Είθε ο Δημιουργός Θεός, με τη χάρη Του να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας έναντι της Δημιουργίας του και όλοι μαζί να συμβάλλουμε, ώστε το κοινό μας σπίτι που είναι η Δημιουργία να παραμείνει ένας όμορφος κόσμος. Αμήν.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 26 Απριλίου 2025  Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να