“O πιο πολύτιμος θησαυρός”

O πιο πολύτιμος θησαυρός


Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στη συνάντηση που προωθείται από Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Καθολικών Οικογενειών, τους οποίους δέχθηκε σε ακρόαση στην Sala Clementina στο Βατικανό με την ευκαιρία της 20ης επετείου του οργανισμού, την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2017, αποκάλεσε την οικογένεια ως ο «πολυτιμότερος θησαυρός».

Οι  οικογένειες «δεν είναι μουσειακά αντικείμενα», έτσι δήλωσε, «αλλά μέσα από αυτές συγκεκριμενοποιείται το δώρο, για την αμοιβαία δέσμευση και για το γενναιόδωρο άνοιγμα προς τα παιδιά, καθώς και για την υπηρεσία προς την κοινωνία». Ο Ποντίφικας περιέγραψε τις οικογένειες «ως ένα προζύμι», που καθιστά την κοινωνία περισσότερο ανθρώπινη και περισσότερο αδελφική, «όπου κανείς δεν αισθάνεται ότι έχει απορριφθεί ή εγκαταλειφθεί».

Για τον Πάπα Φραγκίσκο, η οικογένεια δείχνει την ομορφιά και τη χαρά της αμοιβαίας αγάπης. Ως εκ τούτου, συνέχισε, δεν υπάρχει καλύτερος σύμμαχος για την γενική πρόοδο της κοινωνίας από το να ευνοήσουμε την παρουσία των οικογενειών στον κοινωνικό ιστό. «Πράγματι – υπενθύμισε –  παραμένει διαχρονικό ότι η οικογένεια αποτελεί τη βάση της κοινωνίας και συνεχίζει να είναι η πιο κατάλληλη δομή για να εξασφαλίσουμε στους ανθρώπους το ολοκληρωτικό καλό που είναι αναγκαίο για την συνεχή ανάπτυξή τους.»

Η εργασίες της FAFCE βασίζονται στην απαραβίαστη αξιοπρέπεια των ατόμων, και όχι πάνω σε «ενδεχόμενες ιδεολογίες», συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Βασικά, είναι πάνω σε αυτή την αξιοπρέπεια που η Ευρώπη θα μπορέσει να αποτελέσει πραγματικά μια οικογένεια λαών», είπε ο Ποντίφικας, ο οποίος επεσήμανε τέσσερις κρίσεις, που σήμερα «διασχίζουν» την ευρωπαϊκή ήπειρο, δηλαδή «τη δημογραφική – “ο δημογραφικός χειμώνας” -, τη μεταναστευτική, την εργασιακή και την εκπαιδευτική».

Ως εκ τούτου, ο Πάπας προέτρεψε την FAFCE και τις οικογένειες να ξεκινήσουν «έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους διάφορους κοινωνικούς παράγοντες, χωρίς να κρύβετε τη χριστιανική σας ταυτότητα». Για να επιτύχουμε, η οικογένεια δεν μπορεί να παραμένει απομονωμένη «ως μονάδα», αλλά χρειάζεται να βγει έξω από τον εαυτό της, να συνομιλήσει και να συναντήσει τους άλλους.

Στην ομιλία του, ο Πάπας υπενθύμισε στους παρευρισκομένους και τον κεντρικό και πολύτιμο ρόλο των προγόνων. «Εκείνοι – έτσι είπε – είναι η μόνιμη ανάμνηση που πρέπει να μας παρακινεί να θέτουμε τη σοφία της καρδιάς και όχι μόνο την τεχνική για τη δημιουργία πρωτοβουλιών πάνω στην οικογένεια και για την οικογένεια.»

Ο Ποντίφικας ζήτησε επίσης να προωθήσουμε αυτό που αποκάλεσε «συμμαχία μεταξύ των γενεών», η οποία συγκεκριμενοποιείται στην υπηρεσία προς όλους, ειδικά προς τους περισσότερο αναγκεμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα ορφανά, τους μετανάστες. Πρόκειται, είπε ο Πάπας, για μια εργασία «σύνθετη», που απαιτεί ενότητα.

Πριν δώσει την ευλογία του, ο Πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να ανοίξουν νέους δρόμους, «ώστε η οικογένεια να μπορέσει να ασκήσει, τόσο στο εκκλησιαστικό περιβάλλον όσο και στο πολιτικό, το τριπλό έργο υποστήριξης προς τις νέες γενεές, του συνοδού τους στους συχνά ανώμαλους δρόμους της ζωής, και του οδηγού που θα δείχνει αναφορές αξιών και νοημάτων στην καθημερινή πορεία τους.»

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου