Οι μοναχές Βενεδικτίνες επιστρέφουν στη Norcia μετά τον σεισμό

Οι μοναχές Βενεδικτίνες επιστρέφουν στη Norcia μετά τον σεισμό

Κατά τη θεία λειτουργία στην μνήμη της αγίας Σχολαστικής, οι μοναχές Βενεδικτίνες του αγίου Αντωνίου επιστρέφουν στην πόλη του αγίου Βενέδικτου, μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2016.

Γιορτή για την κοινότητα της Norcia: επέστρεψαν στο σπίτι τους οι μοναχές Βενεδικτίνες του Αγίου Αντωνίου, μετά από δύο χρόνια, από τον σεισμό που κατέστησε το μοναστήρι τους ακατάλληλο για κατοίκηση. Οι οκτώ μοναχές, καθοδηγούμενες από τη μητέρα Caterina Corona, δέχθηκαν φιλοξενία από τις μοναχές της Αγίας Λουκίας στο Trevi. Σήμερα, όμως, κατά την ημέρα που η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Σχολαστικής, εγκαταστάθηκαν σε μια μονάδα κατοικίας προσαρτημένη στο μοναστήρι η οποία βρίσκεται στον κήπο του πρώην οικοδομήματος Santa Pace. Η ημέρα ξεκίνησε με την ευχαριστιακή τελετή, στην οποία προΐστατο ο αρχιεπίσκοπος του Spoleto-Norcia, σεβασμιότατος Renato Boccardo, στο κέντρο της κοινότητας της Madonna delle Grazie. Μαζί με τον ιεράρχη ήταν παρόντες και ο ενοριακός ιερέας της Norcia, δον Marco Rufini, oδον Dario Dell’ Orso και ο πατέρας Lorenzo Sena, μοναχός Βενεδικτίνος του αγίου Σιλβέστρου προερχόμενος από το μοναστήρι του Αγίου Σιλβέστρου στο Fabriano. Για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής ημέρας, ενώθηκαν και άλλοι μοναχοί του τάγματος που ίδρυσε ο άγιος πολιούχος της Ευρώπης: από το Trevi, το Castel Ritaldi, το Fabriano, το Pontasserchio (PI) και το Viboldone (MI).

Σήκω και περπάτα

Στην ομιλία, ο σεβασμιότατος Renato Boccardo υπενθύμισε ότι «για καθένα από εμάς υπάρχει ένα σχέδιο» και ότι «για όλους ο Θεός έχει ένα όνειρο». Είναι απαραίτητο, επομένως, «να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να τη ζήσουμε πλήρως για να είναι η καρδιά μας γεμάτη ευτυχία», παρά τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες. «Φυσικά – αναγνώρισε – επιτρέπεται να πέσουμε και να γδάρουμε τα γόνατά μας, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να σηκωθούμε και πάλι και να συνεχίσουμε την πορεία μας», επειδή «ο Ιησούς μας λέει: ανασήκωσε τα μανίκια, κοίτα μπροστά, επειδή αυτή η ζωή είναι η μόνη που έχεις και δεν μπορείς να την σπαταλάς».

Μετά τον σεισμό: πολλές υποσχέσεις που απογοήτευσαν

Ο αρχιεπίσκοπος του Spoleto-Norcia υπενθύμισε τις πολλές δυσκολίες μετά τους σεισμούς του 2016. «Ο κόσμος βίωνε την αργή γραφειοκρατία μαζί με τις πολλές απογοητευτικές υποσχέσεις –  είπε – θα μπορούσαμε να μπούμε στον πειρασμό να πούμε: ας πάμε  να ζήσουμε αλλού. Αντ’ αυτού είναι απαραίτητο να ρίξουμε τα δίχτυα στη Norcia και να ξαναρχίσουμε από εδώ. Και η επιστροφή των μοναχών Βενεδικτίνων μας λέει ότι αυτό είναι δυνατόν». Ως εκ τούτου, ο ιεράρχης ενθάρρυνε όλους να αρχίσουν την ανοικοδόμηση, χωρίς να αποθαρρύνονται, για να  «ξαναρχίσουν να ανοικοδομούν τον κοινωνικό και κοινοτικό ιστό», με αμοιβαία υποστήριξη.

Μια μακρά μέρα εορτασμού και ελπίδας

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, όλοι μετέβησαν στην πλατεία Palatina, για να ξεκινήσουν την πομπή μέχρι την μονάδα κατοικίας που είναι προσαρτημένη στο μοναστήρι, η οποία ευλογήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο του Spoleto-Norcia. Η ηγουμένη μητέρα Caterina Corona, κρατούσε στα χέρια της το λείψανο της αγίας Σχολαστικής το οποίο είχαν φέρει οι Βενεδικτίνοι μοναχοί της Norcia. Αυτή η ιστορία των Βενεδικτίνων της Norcia χρονολογείται από το 1412, έτος αναγνώρισης της μοναστικής κοινότητας και που σήμερα, μετά από μια διακοπή πάνω από δύο χρόνια εξαιτίας του σεισμού, αρχίζει και πάλι, με σιωπή και προσευχή, για να «παράγει» πολύτιμους καρπούς χάριτος και ευσπλαχνίας για την Εκκλησία.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου