Για να ξεκινήσει μια διαμεσολάβηση είναι απαραίτητη η συμφωνία των συγκρουόμενων μερών

Για να ξεκινήσει μια διαμεσολάβηση είναι απαραίτητη η συμφωνία των συγκρουόμενων μερών

Είναι επείγον να επιλυθεί η πολιτική και οικονομική κρίση της Βενεζουέλας προτού να είναι πολύ αργά. Ο κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου αυξάνεται, ενώ η Αγία Έδρα επαναλαμβάνει τη θετική ουδετερότητά της, σε μια προσπάθεια διαλόγου μεταξύ των μερών για την αναζήτηση ειρηνικών και θεσμικών λύσεων. Αναμένονται νέες διαδηλώσεις σε πλατείες.

Η κατάσταση έντασης στη Βενεζουέλα συνεχίζεται. Ο προσωρινός πρόεδρος Guaidò δεν απέκλεισε την πιθανότητα αιτήματός του για ένοπλη παρέμβαση για την επίλυση της θεσμικής κρίσης και την εκθρόνιση του αρχηγού του κράτους Maduro. Επομένως, αυξάνεται ο κίνδυνος όχι μόνο ενός εμφυλίου πολέμου, αλλά και μιας σύγκρουσης που θα προκύψει από την πρωτοβουλία ενός ξένου στρατού. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός του Κράτους του Βατικανού, ο καρδινάλιος Pietro Parolin, επαναλαμβάνει ότι «η στάση της Αγίας Έδρας είναι αυτή της θετικής ουδετερότητας, όχι εκείνων που κάθονται μπροστά στο παράθυρο κοιτάζοντας αδιάφορα». «Είναι εκείνα τα μέρη που σε αυτό το σημείο πρέπει να κινηθούν. Η δέσμευσή μας, όπως είπε ο Πάπας, είναι πάντα αυτή – πρόσθεσε ο καρδινάλιος – της αναζήτησης ειρηνικών και θεσμικών λύσεων για την κρίση».

Η διεθνής κοινότητα διχάζεται σχετικά με τη Βενεζουέλα

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα διχάζεται μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν τον προσωρινό πρόεδρο Guaidò, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες υποστηρίζουν τον Maduro, όπως η Ρωσία, και εκείνων που ελπίζουν σε διάλογο. Σύμφωνα με τον Luciano Bozzo, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, μια ένοπλη παρέμβαση στη χώρα της Νοτίου Αμερικής θα ήταν παραδεκτή μόνο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού, ακριβώς επειδή οι κάτοικοι της Βενεζουέλας υποβάλλονται ολοένα και περισσότερο σε επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάσταση η οποία αγγίζει δραματικά επίπεδα. Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, σχεδιάζει να υποβάλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα δικό της σχέδιο λύσης σχετικά με την κρίση, σε απάντηση της πρότασης από την Ουάσιγκτον, η οποία προβλέπει νέες εκλογές.

Ο κίνδυνος εξωτερικών παρεμβάσεων

Σύμφωνα με τον Bozzo μια εξωτερική παρέμβαση στη Βενεζουέλα, ειδικά αν πραγματοποιούταν από μεγάλες δυνάμεις, θα μπορούσε να δημιουργήσει την αμφιβολία για ισχυρά ξένα συμφέροντα, για τον έλεγχο μιας χώρας που παρά την κρίση, διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Η σωστή θέση, λοιπόν, θυμίζει ο καθηγητής, είναι αυτή της Αγίας Έδρα: να εξασφαλιστεί ότι τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν σε μια διαμεσολάβηση που μπορεί να λύσει πρώτα τα σοβαρά προβλήματα του λαού.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου