Νεαροί ήρωες που επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο

Νεαροί ήρωες που επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο

Δέκα αληθινές ιστορίες παιδιών που χάρη στο πείσμα τους θέλησαν να σπάσουν τα καλούπια και να μετατρέψουν τα ελαττώματά τους σε ταλέντα. Αυτό είναι το θέμα του βιβλίου «Οι ενοχλητικοί» της δημοσιογράφου Vittoria Iacovella

Η Yusra είναι μια νεαρή κοπέλα από τη Συρία με πάθος για το κολύμπι η οποία μετακομίζει με την οικογένειά της στη Δαμασκό. Αλλά εξαιτίας του πολέμου, αυτή και η μικρή αδελφή της αναγκάζονται να φύγουν. Μετά από ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους, καταφέρνουν να μπουν σε μια βάρκα με προορισμό από την Τουρκία την Ελλάδα. Αλλά το σκάφος είναι πολύ φορτωμένο και κινδυνεύει να βυθιστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Τότε οι δύο μικρές, μαζί με μερικούς άλλους που ήξεραν να κολυμπούν, βούτηξαν στη θάλασσα και με ένα ηρωικό κατόρθωμα κατάφεραν να σύρουν το σκάφος μέχρι τις παραλίες της Λέσβου, όπου τους παρασχέθηκε βοήθεια. Λίγο καιρό μετά, η Yusra επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Ρίο, είναι η νεώτερη αθλήτρια και φέρει τη σημαία Εθνικοί Πρόσφυγες. Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της Yusra που μαζί με αυτές άλλων εννέα παιδιών, εξιστορείται στην εικονογραφημένη βιβλιογραφία «Οι ενοχλητικοί» – ιστορίες νεαρών ηρώων χωρίς μανδύα», την έκδοση της οποίας επιμελήθηκε η Vittoria Iacovella και την εικονογράφηση έκανε ο Lorenzo Santinelli.

Τα ελαττώματα, κάνουν να βλαστήσουν τα ταλέντα τους

Η συγγραφέας θέλησε να διηγηθεί τις ιστορίες αυτών των εφήβων, που παρά τα ελαττώματα και τους φόβους τους, κατάφεραν να μετατρέψουν δύσκολες καταστάσεις σε κάτι εξαιρετικό, σπάζοντας τα καλούπια και τις συνήθειες και προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο, να αλλάξουν τον κόσμο κάνοντάς τον ένα καλύτερο μέρος για τους ίδιους και για τους άλλους. «Αυτά τα παιδιά – διηγείται η Vittoria Iacovella – όλα σχεδόν είχαν δώσει συνέντευξη σε εμένα, εκτός φυσικά από μερικές ιστορίες οι οποίες συνέβησαν σε παλαιότερες περιόδους. Το να μπορέσω να ακούσω τις ιστορίες τους ήταν κάτι μοναδικό, αλλά και να καταλάβω τις δυσκολίες τους, εκείνα τα ελαττώματα που στη συνέχεια έκαναν να βλαστήσει το ταλέντο τους. Όλα παρέμειναν μέσα στην καρδιά μου, όπως το συναίσθημα της Aurora, μιας νεαρής κοπέλας που παρά το γεγονός ότι η ζωή την έφερε αντιμέτωπη με πάμπολλες δυσκολίες, κατόρθωσε να λύσει τον κόμπο που τη βασάνιζε σώζοντας έναν συνομήλικό της που ήθελε να σκοτωθεί. Γι αυτή τη χειρονομία έλαβε ένα μετάλλιο από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella”.

Να συνεργαζόμαστε για το κοινό καλό

Οι τόσες πολλές διηγούμενες ιστορίες γίνονται για τον αναγνώστη ένα ταξίδι όπου είναι δυνατόν να συναντήσει φιγούρες όπως εκείνη του Louis Braille, ενός Γάλλου νεαρού που στα μέσα του 1800, ο οποίος αφού τυφλώθηκε εξαιτίας ενός ατυχήματος με ένα σουβλί, κατάλαβε ότι η ζωή του δεν μπορεί να τελειώσει εκείνη την ημέρα, αλλά ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος για να συνεχίσει να διαβάζει και να μαθαίνει πράγματα και έτσι βοηθούμενος από τον πατέρα του, χρησιμοποιώντας το ίδιο εργαλείο  που πριν από χρόνια του είχε κλέψει την όραση, ανακαλύπτει εκείνα τα σημάδια που σήμερα επιτρέπουν στους τυφλούς να διαβάζουν και να κινούνται ελεύθερα μέσα στον κόσμο, αλλά και οι «millennials», που σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής τους αποφάσισαν να δεσμευτούν για το κοινό καλό, όπως ο Felix Finkbeiner, ο οποίος από την ηλικία των 9 ετών γύριζε τον κόσμο για να τον ευαισθητοποιήσει για την προστασία της Δημιουργίας, προσκαλώντας τους συνομηλίκους του να φυτεύουν νέα δέντρα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Κανείς δεν είναι ένα απομονωμένο νησί

«Εύχομαι – συνεχίζει η συγγραφέας – τόσο τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να μπορέσουν να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτό το βιβλίο, να κατανοήσουν την ιδέα ότι ο καθένας μας είναι πολύτιμος και ότι συχνά τα ελαττώματα αποτελούν μόνο κρυμμένες ιδιότητες που πρέπει να ωριμάσουν με την πάροδο του χρόνου. Και ότι κανείς δεν είναι απομονωμένος όπως ένα νησί, και ότι για να αλλάξει το μέλλον και να κάνουμε αυτόν τον κόσμο ομορφότερο, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, χωρίς εξαίρεση».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου