Η οικονομία υπηρετεί το κοινό καλό μό-νο αν συνδέεται με την ηθική

Η οικονομία υπηρετεί το κοινό καλό μόνο αν συνδέεται με την ηθική

Ποντίφικας δέχθηκε σήμερα το πρωί, τα μέλη του «Ιδρύματος Guido Carli» και την κριτική επιτροπή του βραβείου που πήρε το όνομα του μεγάλου ιταλού οικονομολόγου

«Από τη μια πλευρά, βλέπουμε την επικράτηση κριτηρίων καθαρά οικονομικών ή δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην κατανάλωση, και από την άλλη, ολοένα και περισσότερο, εκδηλώνεται η ανικανότητα συμβιβασμού της σωστής κατανομής του εισοδήματος σε σχέση με την ενίσχυση αναπτυξιακών προοπτικών». Και αυτό, υπενθύμισε ο Πάπας Φραγκίσκος, αποτελεί μία «μεταξύ των αντιφάσεων της σημερινής κοινωνίας» για την οποία:

Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι η οικονομία καθιστά μια υπηρεσία προς το κοινό καλό αν παραμένει συνδεδεμένη με την ηθική που αποτελεί το παγκόσμιο μέτρο για το αυθεντικό καλό του ανθρώπου.

Η φιγούρα του Guido Carli

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Guido Carli και προς την κριτική επιτροπή του ομότιμου βραβείου, του οποίου φέτος γιορτάζεται η 10η επέτειος, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε την φιγούρα του σημαντικού ιταλού οικονομολόγου και πολιτικού, διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας από το 1960 έως το 1975, ο οποίος πολλές φορές υπήρξε και γερουσιαστής και υπουργός. Μια φιγούρα «που χαρακτηρίζεται από έντονη αίσθηση του καθήκοντος και διαρκή δέσμευση για το συλλογικό καλό» δηλώνει ο Πάπας.

Προερχόμενος από την περιοχή Brescia,  έκανε τα πρώτα του βήματα στον τομέα των θεσμικών ευθυνών χάρη σε ένα φίλο ιερέα από τους Montini, της οικογένειας του αγίου Πάπα Παύλου Στ΄, με τον οποίο ο Carli συνδεόταν φιλικά από παλιά.

Η δέσμευση του Ιδρύματος

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει στη συνέχεια, την κοινωνική δέσμευση του Ιδρύματος Guido Carli, «που ως στόχο του έχει την προώθηση της αλληλεγγύης», «μια ανθρώπινη αξία που από χριστιανικής άποψης, κάνει πράξη το καθήκον της ευαγγελικής φιλανθρωπίας» και δρα «υπέρ των ασθενέστερων της κοινωνίας, ως κίνητρο για την ανάπτυξη όλων των συνιστωσών του». «Χαίρομαι λοιπόν», συνεχίζει ο Πάπας, «για τα βραβεία που δώσατε σε άντρες και γυναίκες που έχουν διακριθεί σε όλο τον κόσμο, για την πολιτική και ηθική τους δέσμευση».

Στην Ιταλία, δεν είναι λίγοι οι εκφραστές του πολιτισμού, της επιστήμης, του κόσμου εργασίας, του εθελοντισμού καθώς και της Εκκλησίας που μέσω της δράσης τους, αποτελούν θετικά παραδείγματα και μοντέλα προς μίμηση.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου