Νέα σελίδα αδελφοσύνης μεταξύ των θρησκειών

Νέα σελίδα αδελφοσύνης μεταξύ των θρησκειών

Ένα «ιστορικό» ταξίδι που ελπίζει ότι θα γράψει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών. Αυτά ήταν τα λόγια του καρδιναλίου υπουργού του Κράτους Pietro Parolin σε μια συνέντευξη στο Vatican Newsγια την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πάπας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τις 3 έως τις 5 Φεβρουαρίου. Οι δύο κύριες στιγμές του ταξιδιού είναι η διαθρησκειακή συνάντηση στο Founder’s Memorial στο Αμπού Ντάμπι και η Θεία Λειτουργία στο Zayed Sport City.

Ο Γραμματέας της Αγίας Έδρας στη συνέντευξη, χαρακτήρισε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και μια πολυπολιτισμική, πολυεθνική και πολυθρησκειακή γη. Αυτό θα αποτελέσει – δηλώνει – ένα μήνυμα του Πάπα προς όλους τους ηγέτες και τα μέλη των θρησκειών, ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν για να οικοδομήσουν την ενότητα, την ειρήνη και την αρμονία στον κόσμο, για να ανακαλύψουν εκ νέου τις ρίζες της αδελφοσύνης, ενόψει ενός αγώνα σαφή και ρητού, ενάντια σε κάθε είδος φονταμενταλισμού και ριζοσπαστισμού που οδηγεί σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Ο Καρδινάλιος Parolin στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι το αποστολικό ταξίδι του Πάπα θα του δώσει την ευκαιρία να συναντήσει τους πολυάριθμους Καθολικούς που είναι παρόντες στη χώρα, τους οποίους επιθυμεί να ενθαρρύνει να συνεχίσουν να δίνουν χριστιανική μαρτυρία και να συμβάλλουν στην οικοδόμηση της κοινωνίας και γενικότερα στην ειρήνη και στην συμφιλίωση.

Ο Φραγκίσκος είναι ο πρώτος Πάπας που επισκέπτεται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ποιες είναι οι προοπτικές γι αυτό το ταξίδι που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό;

Απ. – Ναι, είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας μεταβαίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γενικότερα στην Αραβική χερσόνησο. Θα ήθελα να υπογραμμίσω πρώτα απ’ όλα, τα χαρακτηριστικά αυτής της γης, μιας γης που μοιάζει λίγο με γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Απλά σκεφτείτε τα αεροδρόμια: συνήθως, για να πάμε στην Ανατολή πρέπει να περάσουμε από κάποιο αεροδρόμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και ύστερα, είναι μια γη που χαρακτηρίζεται ακριβώς ως μια πολυπολιτισμική, πολυεθνική και πολυθρησκειακή γη. Σε αυτήν την πραγματικότητα, ο Πάπας πηγαίνει κυρίως – όπως ο ίδιος είπε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο απηύθυνε με την ευκαιρία του ταξιδιού –  για να γράψει μια νέα σελίδα – τουλάχιστον αυτό είναι κάτι που αναμένουμε, προσδοκάμε και ελπίζουμε – για να γράψουμε  μια νέα σελίδα στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των θρησκειών, επιβεβαιώνοντας  πάνω απ’ όλα την έννοια της αδελφοσύνης. Και επομένως θα αποτελέσει ένα μήνυμα προς όλους τους ηγέτες των θρησκειών και προς όλα τα μέλη των θρησκειών ώστε να δεσμευτούν με έναν κοινό τρόπο για την οικοδόμηση της ενότητας, της ειρήνης και της αρμονίας στον κόσμο. Στη συνέχεια, φυσικά, ο Πάπας θα βρει μια χριστιανική κοινότητα, μια Καθολική κοινότητα και όσο αφορά αυτούς τους αδελφούς και τις αδελφές στην πίστη,  η επιθυμία του είναι πάνω απ’ όλα η παρουσία του εκεί να αποτελέσει παρουσία παρηγοριάς και ενθάρρυνσης για να συνεχίσουν τη χριστιανική μαρτυρία τους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συμμετάσχει στη διαθρησκειακή συνάντηση που θα λάβει χώρα στο Αμπού Ντάμπι. Σε έναν κόσμο τραυματισμένο από τον φονταμενταλισμό, ποιος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν αυτά τα γεγονότα;

Απ. – Πιστεύω ότι έχουν έναν θεμελιώδη ρόλο, επειδή για άλλη μια φορά οι θρησκείες είναι μαζί για να επιβεβαιώσουν το μήνυμα της παγκόσμιας αδελφοσύνης. Είμαστε όλοι αδέλφια, όλοι έχουμε την ίδια αξιοπρέπεια, μοιραζόμαστε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, είμαστε παιδιά του ίδιου Πατέρα του ουρανού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε τη ρίζα της αδελφοσύνης μας η οποία είναι ότι όλοι ανήκουμε στην ανθρωπότητα. Και όλα αυτά  βέβαια, ενόψει μιας πολύ σαφούς μάχης, πολύ επεξηγηματικής ενάντια σε κάθε είδος φονταμενταλισμού, ενάντια σε κάθε είδος ριζοσπαστισμού που μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και σε αντιπαραθέσεις, και με σκοπό την οικοδόμηση μονοπατιών συμφιλίωσης και ειρήνης. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια εικόνα, δεδομένου ότι εκεί υπάρχει πολλή έρημος: πολλές φορές τα μονοπάτια της ερήμου καλύπτονται από άμμο, οι θύελλες τα εξαφανίζουν. Αφορά στο να τα εντοπίσουμε εκ νέου και να τα διανύσουμε όλοι μαζί, με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουμε πραγματικά μια ελπίδα στον τόσο διχασμένο και κατακερματισμένο κόσμο μας.

Καρδιά αυτού του ταξιδιού, η ευχαριστιακή τελετή στο στάδιο της πρωτεύουσας: η παρουσία του Πάπα σε αυτόν τον χώρο θα αποτελέσει στήριξη και ελπίδα για πολλούς χριστιανούς που δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα την πίστη τους; Η ευχή του…

Απ. – Ναι, έλεγα πριν, ότι υπάρχουν πολλοί χριστιανοί που ζουν εκεί. Πολλοί χριστιανοί που προέρχονται από γειτονικές χώρες, αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου πηγαίνουν σε αυτή τη γη για να βρουν ευκαιρίες εργασίας αλλά ταυτόχρονα αποτελούν – με την εκεί παρουσία τους – μια εμπειρία συνάντησης με τον πλησίον. Και μου φαίνεται ότι θα πρέπει επίσης να τονιστεί η επιθυμία και η δέσμευση των αρχών αυτών των κρατών, αυτών των χωρών προκειμένου να αποτελέσουν παράδειγμα συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ διαφόρων συνιστωσών. Επομένως, ελπίζουμε ότι οι χριστιανοί που βρίσκονται εκεί παρόντες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν και για την οικοδόμηση αυτής της κοινωνίας, αλλά γενικότερα και για την ειρήνη και την συμφιλίωση στον κόσμο. Και στους Καθολικούς αδελφούς και στις αδελφές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και κάνουν τόσες πολλές θυσίες για  να ζήσουν την πίστη τους, θα επιθυμούσα να πω αυτή τη στιγμή, ότι βρισκόμαστε κοντά τους, ότι αισθανόμαστε πραγματικά συνδεδεμένοι μαζί τους λόγω μιας εκ βάθους χριστιανικής αδελφοσύνης και ότι κάνουμε τα πάντα για να τους βοηθήσουμε με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ο ίδιος είχατε μεταβεί στα Αραβικά Εμιράτα το 2015, όπου εγκαινιάσατε μια εκκλησία. Ποια είναι η πραγματικότητα που σήμερα θα βρει ο Πάπας;

Απ. – Θα μπορούσα να συνοψίσω λίγο τα χαρακτηριστικά αυτής της Εκκλησίας – που μπόρεσα να συναντήσω και ο ίδιος, ακριβώς πριν από μερικά χρόνια με την ευκαιρία της καθαγίασης μιας νέας εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Απόστολο Παύλο – με τρία επίθετα: πρώτα απ’ όλα, είναι μια Εκκλησία πολυάριθμη. Είναι μια Εκκλησία με ένα σύνθετο πρόσωπο, γιατί αποτελείται από πιστούς που ανήκουν σε διάφορους πολιτισμούς με διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικούς ρυθμούς και η οποία γίνεται, κατά κάποιο τρόπο, ένα εργαστήρι ενότητας και κοινωνίας, επειδή η πρόκληση είναι ακριβώς αυτή, ακόμη και μέσα από αυτή τη διαφορετικότητα, από αυτές τις τόσο έντονες διαφορές, να βρούμε μέσα στην Εκκλησία ένα κοινό σπίτι. Προφανώς και εδώ δεν λείπουν οι προκλήσεις ούτε και οι δυσκολίες και μερικές φορές ακόμη και οι εντάσεις. Αλλά μου φαίνεται ότι γίνεται πραγματικά μια προσπάθεια εκ μέρους όλων, υπό την καθοδήγηση των τοπικών ποιμένων, να ζήσουν μια αυθεντική κοινωνία. Και ένα τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι μου φαίνεται πολύ δυναμική, μια Εκκλησία γεμάτη ζωή, γεμάτη ζωντάνια τόσο στο εσωτερικό της, αρκεί να συμμετάσχει κανείς – και ο Πάπας θα το πράξει αφού θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία – στις τελετές αυτής της κοινότητας για να δει πως πρόκειται για πραγματικά ζωντανές κοινότητες, οι οποίες συμμετέχουν πλήρως στις λειτουργικές τελετές – και ταυτόχρονα δεσμεύεται να δώσει μαρτυρία στο περιβάλλον όπου βρίσκεται και να τεθεί στην υπηρεσία της κοινωνίας όπου ζει και εργάζεται.

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 23ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 11 Σεπτεμβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα