Ναυάγιο στη Μεσόγειο, τώρα στη Λιβύη, αλλά χωρίς προστασία.
Τα νέα ειπώθηκαν από την εφημερίδα Avvenire, επομένως τα νέα επιβεβαιώθηκαν από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους μετανάστες. Τα θύματα του ναυαγίου στη συνέχεια απελευθερώθηκαν όταν επανήλθαν στη Λιβύη. Η τύχη τους, ωστόσο, είναι αβέβαιη. Η συνέντευξή μας με τον δημοσιογράφο Nello Scavo, συγγραφέα του άρθρου που είχε διεθνή ηχώ.
Ένα αγοράκι που σώθηκε από τα νερά της Μεσογείου που κινδύνευε να διακόψει τη νέα του άνθιση. Η ιστορία, που προέρχεται από τη θάλασσα που χωρίζει την Αφρική από την Ευρώπη, είναι μόνο η δέκατη έκτη σελίδα ενός βιβλίου που λέει για ένα υγρό νεκροταφείο. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το χαρούμενο τέλος είναι εν μέρει εγγυημένο καθώς το μικρό, μαζί με τους περισσότερους ανθρώπους που εμπλέκονται στο ναυάγιο, επέζησαν. Έξι – όπως ανέφερε ο ΔΟΜ, η υπηρεσία μεταναστών του ΟΗΕ – έχουν πεθάνει, ενώ μεταξύ εκείνων που το έχουν καταφέρει, υπάρχει και η μητέρα του παιδιού. Η Υπηρεσία επιβεβαίωσε τη γέννηση της γυναίκας, ενώ οι αρνήσεις προέρχονταν από άλλες πηγές πληροφοριών καταγωγής Λιβύης.
Το castaways αφέθηκε ελεύθερο
Μια άλλη είδηση, ωστόσο, προέρχεται από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. “Με σχεδόν επίσημο τρόπο οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι οι άνθρωποι που διασώθηκαν στη Μεσόγειο και συνεπώς επαναπατρίστηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι.” Αυτό δηλώθηκε σε συνέντευξή του στο Vatican News, Nello Scavo, δημοσιογράφος από το Avvenire, συγγραφέας του άρθρου που αφηγείται την ιστορία του νεογέννητου μωρού στη Μεσόγειο:
“Η επιβεβαίωση ήρθε σε μένα από τη Γενεύη, δυστυχώς δεν τα κατάφεραν όλοι οι μετανάστες, υπάρχουν έξι θύματα”, προσθέτει ο δημοσιογράφος. “Η μοίρα τους είναι πλέον αβέβαιη, ωστόσο, επειδή δεν έχουν ανατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη ή στις ΜΚΟ που βρίσκονται στο έδαφος της Λιβύης, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν τώρα εύκολα να γίνουν θύματα πολλών πολιτοφυλακών που υπάρχουν”. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά, υπογραμμίζει ο Scavo, κάτι που ίσως είναι επίσης το αποτέλεσμα της ηχώ που είχαν οι ειδήσεις στον διεθνή τύπο.
Λιβυκή αστάθεια
“Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στη Λιβύη, η εκεχειρία είναι πολύ εύθραυστη και οι μετανάστες όχι μόνο επιτρέπουν εύκολα κέρδη, αλλά είναι επίσης αγαθά για ανταλλαγή και διεθνή εκβιασμό”, συνεχίζει ο δημοσιογράφος από την Avvenire, υπό προστασία από τον περασμένο μήνα Οκτώβριος για τις έρευνές του σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης, με ιδιαίτερη αναφορά στη Λιβύη. “Στην Ευρώπη σχετικά με αυτό το ζήτημα, η κοινή γνώμη αναισθητοποιείται – προσθέτει – αλλά το ερώτημα πρέπει να μας αφορά”, και οι Καθολικοί “για τις πολλές εκκλήσεις που έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος”, και από τους πολίτες “δεδομένου ότι τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται στις μεταναστευτικές πολιτικές είναι δημόσια. “
Η μοίρα των μεταναστών
“Κανείς δεν πρέπει να επιστρέψει στη Λιβύη”, επανέλαβε η Carlotta Sami, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν υποστεί «τη σκληρή μοίρα του να γεννιούνται από απελπισία και στη μέση της θάλασσας». Στο πλοίο που παρεμποδίστηκαν από περιπολικό της Λιβύης ακτοφυλακής αργά προχθές το βράδυ, υπήρχαν τουλάχιστον 70 άτομα. “Το Ιόνιο πέλαγος μας προσέφερε την προθυμία του να επιβιβαστεί στο ναυάγιο σε ασφαλέστερη δομή, η οποία θα μπορούσε να εγγυηθεί επαρκή ιατρική και υγειονομική περίθαλψη. Οι Λιβυκοί στρατιώτες όμως αρνήθηκαν”, λέει το Ιόνιο Πέλαγος της Μεσογειακής ΜΚΟ Saving Humans, σε περιπολία. στην κεντρική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας πώς «έλαβε τον συναγερμό λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής».
+Ν