«Να χρησιμοποιούμε τη Βίβλο όπως το κινητό τηλέφωνο, να την έχουμε πάντα μαζί μας»

«Να χρησιμοποιούμε τη Βίβλο όπως το κινητό τηλέφωνο, να την έχουμε πάντα μαζί μας»


Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πάπα Φραγκίσκου, την οποία εκφώνησε σήμερα, 5 Μαρτίου 2017, κατά την προσευχή του Anagelus.

***

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Αυτή την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής, το Ευαγγέλιο μας εισαγάγει στην πορεία προς το Πάσχα, δείχνοντάς μας τον Ιησού που παρέμεινε σαράντα μέρες στην έρημο, υποβαλλόμενος στους πειρασμούς του διαβόλου (Μτ. 4, 1-11). Αυτό το επεισόδιο λαμβάνει χώρα μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του Ιησού: αμέσως μετά τη βάπτισή του στον Ιορδάνη ποταμό και πριν την δημόσια διακονία του.

Μόλις είχε δεχθεί την επίσημη ανάληψη: Το Πνεύμα του Θεού κατέβηκε επάνω Του, ο Πατέρας από τον ουρανό τον ανακήρυξε «ο Υιός μου ο αγαπητός» (Μτ. 3,17). Ο Ιησούς είναι από τώρα και στο εξής έτοιμος να ξεκινήσει την αποστολή του και δεδομένου ότι έχει ήδη έναν δηλωμένο εχθρό, δηλαδή τον Σατανά, τον αντιμετωπίζει αμέσως, «σώμα με σώμα». Ο διάβολος βασίζεται ακριβώς πάνω στον τίτλο «Υιός του Θεού» για να απομακρύνει τον Ιησού από την εκτέλεση της αποστολής του: «Αν εσύ είσαι Υιός Θεού…», του το επαναλαμβάνει (vv. 3.6)  και τον προτρέπει να κάνει θαύματα –  να κάνει τον «μάγο» – όπως να μετατρέψει τις πέτρες σε ψωμί για να ικανοποιήσει την πείνα του και να πηδήξει από τα τείχη του ναού για να τον σώσουν οι άγγελοι. Αυτούς τους δύο πειρασμούς, ακολουθεί ένας τρίτος: να τον λατρέψει, τον διάβολο, για να αποκτήσει κυριαρχία πάνω στον κόσμο (cfrv. 9).

Μέσω αυτών των τριών πειρασμών, ο Σατανάς επιθυμεί να εκτρέψει τον Ιησού από την πορεία υπακοής και ταπείνωσης – επειδή ξέρει ότι με αυτόν τον τρόπο, το κακό θα νικηθεί – και να τον οδηγήσει στην ψευδή συντόμευση της επιτυχίας και της δόξας. Αλλά τα δηλητηριώδη βέλη του διαβόλου «αντικρούονται» από τον Ιησού έχοντας ως ασπίδα το Λόγο του Θεού (vv. 4.7.10) ο οποίος εκφράζει το θέλημα του Πατέρα. Ο Ιησούς δεν λέει οποιαδήποτε δικά του λόγια, απαντά μόνο με τον Λόγο του Θεού. Και έτσι ο Υιός, γεμάτος από τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, βγαίνει νικητής από την έρημο.

Κατά τη διάρκεια των σαράντα ημερών της Σαρακοστής, ως χριστιανοί καλούμαστε να ακολουθήσουμε τα χνάρια του Ιησού και να αντιμετωπίσουμε την πνευματική μάχη ενάντια στο Κακό με την δύναμη του Λόγου του Θεού. Όχι με τα δικά μας λόγια, δεν χρειάζεται. Ο Λόγος του Θεού, αυτός έχει τη δύναμη για να νικήσει το Σατανά. Γι αυτό πρέπει να εξοικειωθούμε με τη Βίβλο: να τη διαβάζουμε συχνά, να διαλογιζόμαστε πάνω σε αυτή, να την αφομοιώνουμε. Η Βίβλος περιλαμβάνει το Λόγο του Θεού, ο οποίος είναι πάντα επίκαιρος και αποτελεσματικός. Κάποιος είπε: Τι θα συνέβαινε αν αντιμετωπίζαμε την Βίβλο όπως αντιμετωπίζουμε το κινητό μας; Αν την είχαμε πάντα μαζί μας, ή τουλάχιστον το Ευαγγέλιο σε μικρό μέγεθος τσέπης, τι θα συνέβαινε; Αν επιστρέφαμε πίσω σε περίπτωση που την ξεχνάγαμε: όταν ξεχνάς το κινητό τηλέφωνο – Ω!, δεν το έχω, γυρίζω πίσω για να το βρω, αν την ανοίγαμε αρκετές φορές την ημέρα, αν διαβάζαμε τα μηνύματα του Θεού που περιέχονται μέσα στην Βίβλο όπως διαβάζαμε τα μηνύματα του τηλεφώνου, τι θα συνέβαινε;

Είναι σαφές ότι η σύγκριση είναι παράδοξη, αλλά μας κάνει να σκεφτούμε. Πράγματι, αν είχαμε το Λόγο του Θεού πάντα μέσα στην καρδιά μας, κανένας πειρασμός δεν θα μπορούσε να μας απομακρύνει από τον Θεό και κανένα εμπόδιο δεν θα μπορούσε να μας εκτρέψει από την πορεία του καλού, θα ξέραμε πώς να νικάμε τις καθημερινές προτάσεις του κακού μέσα μας και γύρω μας, θα ήμασταν πιο ικανοί για να ζήσουμε μια ζωή αναστημένη σύμφωνα με το Άγιο Πνεύμα, αποδεχόμενοι και αγαπώντας τους αδελφούς μας, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους και τους πιο αναγκεμένους, ακόμη και τους εχθρούς μας.

Η Παρθένος Μαρία, τέλεια εικόνα υπακοής στο Θεό και άνευ όρων εμπιστοσύνης στο θέλημά του, μας υποστηρίζει στη σαρακοστιανή πορεία μας, έτσι ώστε να διαθέτουμε τον εαυτό μας για να ακούμε με πειθώ τον Λόγο του Θεού για να πραγματοποιήσουμε την αληθινή μεταστροφή της καρδιάς μας.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου