«Ως Καθολικός Επίσκοπος στην Ελλάδα
θα ήθελα να συμβάλω στην συνύπαρξή μας μέσα σε Χριστιανικό πνεύμα»
Στα τέλη του Ιανουαρίου 2021, αναγγέλθηκε η εκλογή του π. Ιωσήφ Πρίντεζη ως νέου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου και η εις Επίσκοπο χειροτονία και η ανάληψη των αρχιερατικών καθηκόντων του επροβλεπόταν να γίνουν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαρτίου 2021.
Η πορεία της πανδημίας όμως, όπως ο ίδιος απαντά, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που ευγενώς παραχώρησε στη Δανάη Μαύρου για το Cyclades Voice, οδηγεί στην αναβολή της χειροτονίας του, ενώ προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί νέα ημερομηνία.
Ο π. Ιωσήφ Πρίντεζης, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ως Καθολικός Επίσκοπος στην Ελλάδα, και έχοντας σεβασμό και αγάπη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, επιθυμεί να συμβάλει στην συνύπαρξη μέσα σε χριστιανικό πνεύμα…
Ακολουθεί η συνέντευξη του νέου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου, Ιωσήφ Πρίντεζη, στη Δανάη Μαύρου:
– Συγχαρητήρια για την εκλογή σας.
Είστε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Νάξου -Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου.
Πως αισθάνεστε ως κληρικός αυτή τη στιγμή; Βλέπετε να πραγματοποιείται το όνειρό Σας;
Απάντηση: Νοιώθω ότι είναι άλλο ένα κάλεσμα, μία κλήση από τον Θεό. Πιστεύω ότι ο Θεός με κάλεσε να τον υπηρετήσω ως ιερέας, με κάλεσε να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε πολλές ενορίες στη Σύρο και τώρα με κάλεσε να τον υπηρετήσω από άλλη θέση σε μία ευρύτερη περιοχή.
Δεν είχα όνειρο να γίνω Επίσκοπος. Προτάθηκα και επιλέχθηκα χωρίς να το επιδιώξω. Όπως μέχρι τώρα προσπαθούσα να κάνω το καλύτερο σε όποια θέση μου ανατέθηκε, θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ και ως επίσκοπος.
– Θεωρείτε βαρύ το έργο, που αναλαμβάνετε;
Απ.: Είναι μία αποστολή πολύ διαφορετική και πιο περίπλοκη από αυτή που είχα ως τώρα ως εφημέριος. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο Θεό ότι θα με βοηθήσει και μεγάλη εμπιστοσύνη στους Ιερείς, τους Μοναχούς, τις Μοναχές και τους πιστούς της Αρχιεπισκοπής, ότι θα συνεργαστούμε άψογα για το πνευματικό καλό όλων.
– Ποιος είναι ο ρόλος ενός Χριστιανού Επισκόπου στην εποχή μας;
Απ.: Ο ρόλος του Επισκόπου είναι πάντα να κηρύττει το Ευαγγέλιο, τον Αναστημένο και Ζώντα Χριστό και να ποιμαίνει (να φροντίζει) τους βαπτισμένους πιστούς οδηγώντας τους προς το Χριστό και φέρνοντάς τους σε κοινωνία με τον Χριστό που δίνει ζωή και ελπίδα. Ο Επίσκοπος είναι ένα σημείο ενότητας όλου του Σώματος της Εκκλησίας. Ο Επίσκοπος καλείται να μιμηθεί τον Ιησού Χριστό, τον Καλό Ποιμένα, και να γίνει πατέρας, αδελφός, φίλος, παρηγορητής, υπηρέτης (διάκονος), διδάσκαλος, καθοδηγητής. Να είναι άνθρωπος πίστης και προσευχής, διάκρισης, ελπίδας και αφοσίωσης, να τον χαρακτηρίζουν η καλοσύνη και η ευγένεια, η ευσπλαχνία και η πραότητα. Ως ποιμένας καλείται να βρίσκει και να προτείνει τις απαντήσεις του Ευαγγελίου στα ερωτήματα και τα προβλήματα του σήμερα. Στον Επίσκοπο πρέπει να φαίνεται η χαρά, του να ζει κανείς με τον Χριστό και για τον Χριστό.
– Ποια είναι η αποστολή και το έργο του Ποιμένα της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αιγαίου;
Απ: Νομίζω ότι αυτά που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση απαντούν και στην παρούσα. Να προσθέσω εδώ ότι ως Καθολικός Επίσκοπος στην Ελλάδα, και έχοντας σεβασμό και αγάπη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, θα ήθελα να συμβάλω στην συνύπαρξή μας μέσα σε Χριστιανικό πνεύμα. Σήμερα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να δώσουμε τη μαρτυρία του Ευαγγελίου στον κόσμο, που ταλαιπωρείται από πολλά δεινά. Το να είμαστε μονιασμένοι και να τρέφουμε αγάπη και σεβασμό μεταξύ μας είναι η πιο δυνατή μαρτυρία.
– Γνωρίζουμε όλοι οι νησιώτες τα προβλήματα της θαλάσσιας συγκοινωνίας. Πόσο προβληματική είναι για έναν Ιεράρχη, με έδρα την Νάξο και την Τήνο, η διαποίμανση τόσων νησιών (Νάξος, Πάρος, Τήνος, Άνδρος, Μύκονος, Χίος, Σάμος, Λέσβος);
Απ.: Η απόσταση σίγουρα δημιουργεί προβλήματα. Όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες της θάλασσας. Μερικές φορές πρέπει να μεταβείς σε ένα άλλο νησί και δεν μπορείς. Βέβαια με την τεχνολογία πολλά προβλήματα λύνονται, αλλά η φυσική παρουσία είναι σημαντική. Απλά πρέπει να συνηθίσω στα ταξίδια.
– Πως ήταν οι σπουδές σας στην Αμερική και την Ιταλία;
Απ.: Στην Ιταλία πήγα μόνο 2 φορές για 2 μήνες κάθε φορά το 1992 και 1993, να μάθω τη γλώσσα στην Περούτζια και στο Κονελιάνο, σε ένα Μοναστήρι για ηλικιωμένους Ιεραπόστολους Φραγκισκανούς. Στην Αμερική σπούδασα 8 χρόνια, Φιλοσοφία και Θεολογία.
Στη Βοστώνη μου άρεσε πάρα πολύ. Εκεί γνώρισα Χριστιανούς Διαμαρτυρόμενους και Έλληνες Ορθόδοξους και Ρώσους Ορθόδοξους. Μάλιστα παρακολούθησα μαθήματα και στη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Ελληνορθόδοξο Ιεροσπουδαστήριο του Τιμίου Σταυρού. Οι σπουδές μου και η διαβίωσή μου στην Αμερική άνοιξαν πολύ τους ορίζοντές μου.
– Έχετε επισκεφθεί τη Νάξο;
Απ.: Ναι, πριν δυο χρόνια. Μου αρέσει πάρα πολύ το νησί. Είχα ξανάρθει πριν 20 χρόνια με μία ομάδα εφήβων. Στον Απόλλωνα νομίζω είχαμε σταματήσει στην πλατεία και τα παιδιά φώναζαν «Πατέρα», «Πατέρα» και μία ηλικιωμένη κυρία με είχε ρωτήσει πως έχω τόσα παιδιά αφού είμαι τόσο νέος.
– Στις 10 Μαρτίου 2021 γνωρίζουμε ότι θα χειροτονηθείτε και θα ενθρονισθείτε στην Τήνο. Πότε προβλέπετε να γίνει η ενθρόνισή σας και στη Νάξο;
Απ.: Ο κορωνοϊός μας ανάγκασε να αναβάλλουμε τη χειροτονία. Ακόμη δεν ξέρω ημερομηνίες. Σύντομα μετά τη χειροτονία θα έρθω και στη Νάξο.
– Πόσο εύκολο είναι για έναν Συριανό, να αφήσει την όμορφη Ερμούπολη και τους συμπατριώτες και ενορίτες του και να εγκατασταθεί σε άλλα Κυκλαδονήσια;
Απ.: Δεν ξέρω ακόμη πόσο εύκολο θα είναι. Δεν νομίζω να είναι δύσκολο. Θα μάθω να κινούμαι και στην Τήνο και στα άλλα νησιά. Έχω χρόνια μπροστά μου. Σίγουρα θα μου λείψουν οι γνωστοί και οι φίλοι μου. Στην Τήνο γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους και στη Νάξο πιο λίγους. Νιώθω ανυπομονησία να γνωρίσω περισσότερους. Θα είναι πολύ ωραία νομίζω. Επίσης, τα νησιά της Αρχιεπισκοπής είναι πιο μεγάλα από τη Σύρο, έχουν περισσότερη βλάστηση και ιδιαίτερη ομορφιά. Νοιώθω τυχερός που θα τα επισκέπτομαι.
– Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.
Πηγή: CycladesVoice.gr