Αυτά που δεν αναφέρθηκαν για τον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο…

Αυτά που δεν αναφέρθηκαν για τον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο

episkopos_t00.jpg

Υπέπεσε στην αντίληψή μας επιστολή γραμμένη από άνθρωπο ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο σε μεγάλα έργα ανακαίνισης, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Αρχιερατείας του.
Η επιστολή έχει τίτλο «Αυτά που δεν αναφέρθηκαν» παραπέμποντας στην Θεία Λειτουργία Ευχαριστίας, που έγινε στον Καθεδρικό Ναό (Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα Τήνου) την 1η Μαρτίου 2021.
Βέβαια, για να είμαστε πιο δίκαιοι απέναντι στην ιστορία, ούτε και αυτή η επιστολή περιέχει το σύνολο των έργων συντήρησης και βελτίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων των χώρων λατρείας και βοηθητικών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 28 χρόνια, σε όλα – κυριολεκτικά – τα νησιά της Αρχιεπισκοπής και της Επισκοπής Χίου.

Παρακάτω παραθέτουμε την επιστολή:

«Σεβασμιότατε Νικόλαε
Συμμετείχαμε στη λαμπρότατη και συγκινητική τελετή προς τιμή σας στην Ξινάρα.
Σας ευχαρίστησαν για την ποιμαντική προσφορά σας, αλλά για τα τόσα έργα που υλοποιήσατε δεν αναφέρθηκαν.
Στο νου μας ήρθαν οι αναμνήσεις, που ήταν πάντα θετικές, της συνεργασίας μας κατά τα 28 χρόνια της διακονίας σας.
Θυμάμαι όταν σας συνάντησα στη αρχή της Επισκοπικής Διακονίας σας, για να σας πω ότι ήμουν στην διάθεση σας για το έργο της ανακαίνισης της έδρας σας στην Ξινάρα. Με καλέσατε, έκανα την μελέτη, μας δώσατε την εμπιστοσύνη σας και με την συνεργασία του ακούραστου Γιώργου Βιδάλη (Μπελεγκρίνου) έγινε το έργο.
Συνεργαστήκαμε και με την τότε Υπουργό κα. Ε. Παπαζώη για την ένταξη του έργου σε ευρωπαϊκά προγράμματα, συναντήθηκα τότε και με την κ. Μενδώνη που και αυτή μας βοήθησε για την ολοκλήρωση του φακέλου, που αν τελικά δεν υλοποιήθηκε κατορθώσατε να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση και έτσι έγιναν τα δωμάτια, το διαμέρισμα, η σάλα υποδοχής, το μουσείο, το αρχείο ο ραδιοφωνικός σταθμός, η έδρα του Δήμου Εξωμβούργου κλπ.
Συγχρόνως με δική σας πρωτοβουλία επισκευάσαμε και την Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά, με αντικατάσταση σκεπής και μεσοπατωμάτων και τελικά εγκαταστάθηκε το Δημοτικό Σχολείο.
Με τον Γιώργο Βιδαλη, την σύζυγο του κ. Βιργινία, την γυναίκα μου, τον γιο μου Άρη, μικρό τότε, μας ξεναγήσατε στα κτήρια των Ουρσουλινών στη Νάξο και από τότε αρχίσατε να ονειρεύεστε την ανακαίνιση των κτιρίων.
Ξεκινήσαμε λοιπόν τη σύνταξη της μελέτης που κράτησε δυο ολόκληρα χρόνια, τη χρονοβόρα έγκριση από την Αρχαιολογία για άλλα τόσα χρόνια και με πολλαπλά ταξίδια μου Ιταλία Αθήνα, μας πήγαν και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση και τελικά πήραμε την άδεια από την Πολεοδομία Νάξου.
Μαζί σας, την επιτροπή κι εμένα, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση, επιλέξαμε το συνεργείο του Ν. Σεχρέμελη, που τελικά ανταπεξήλθε στις απαιτήσεις της μελέτης. Με μεγάλη δυσκολία ξεκινήσαμε τις εργασίες στερέωσης του κτιρίου, αλλάζοντας την αρχική μελέτη, εντωμεταξύ έγινε αρχιτέκτονας και ο γιος Άρης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακάλυψε τον μεσαιωνικό πύργο, εγκλωβισμένο στις κουζίνες του κτηρίου, καθώς και τις αρχαίες κολώνες. Κάθε μας πρόταση μας για την χρήση καινοτόμων υλικών καθώς και για τις χρίσεις των χώρων του κτιρίου, ακόμα κι όταν κάποια φορά φαινόταν προκλητική, την δεχόσαστε, όπως το πιάνο μπαρ της ταράτσας, το πανοραμικό ασανσέρ κλπ. δεν το κρύβουμε, η επίβλεψη με τις συνεχείς αλλαγές και με τον φόβο της Αρχαιολογίας που μας απαγόρευε να χρησιμοποιήσουμε μπετό, ήταν πολύ δύσκολη. Ήταν ειδικά δύσκολες οι επιμετρήσεις και οι λογαριασμοί που έπρεπε να ήταν αναλυτικοί διαφανείς και κατανοητοί προς την επιτροπή. Τα ενθαρρύνθηκα σας λόγια, το χιούμορ σας και γενικά η παρέα σας μας έδινε όμως τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο και να ξεχάσουμε την κούραση. Αξέχαστο θα μας μείνει, που μας περιμένατε για να πιούμε τον πρωινό καπουτσίνο και να γευματίσουμε μαζί σας τα νοστιμότατα φαγητά που προετοίμαζε η ακούραστη κ. Μαρία.
Δεν θα ξεχάσουμε την εκδήλωση της έναρξης των εργασιών και την παρουσίαση της μελέτης στην γεμάτη κόσμο Ενοριακή Αίθουσα, αλλά ακόμα ποιο επιβλητική ήταν η εορτή της περάτωσης των εργασιών, στην ανακαινισμένη πλέον αίθουσα του κτιρίου, όπου παρουσιάσαμε με προβολή την εξέλιξη των εργασιών.
Προσπαθήσαμε να επισκευάσουμε και τον Ναό του Αγίου Αντωνίου στην παραλία Νάξου, αλλά, παρόλο που εγκρίθηκε η μελέτη μας από την Αρχαιολογία, δεν κατορθώσαμε να λάβουμε την χρηματοδότηση που μας είχαν υποσχεθεί.
Εντωμεταξύ, μετά από παράκληση της αγαπητής και σεβαστής Αδελφής Θηρεσίας, που μας έλεγε ότι πριν αποβιώσει ήθελε να δει ανακαινισμένο τον Ναό του Μοναστηριού των Ουρσουλινών στα Λουτρά, πραγματοποιήσαμε την μελέτη και με δική σας μέριμνα ο κ. Μαρτίνος χρηματοδότησε το έργο.
Ευτυχώς που το έργο έγινε και η ψυχή της Αδελφής Θηρεσίας θα αναπαύετε ικανοποιημένη.
Θυμούμαστε την εορτή της παράδοσης του έργου με την παρουσία της Γενικής Ηγουμένης και του κ. Μαρτίνου που τον ανακηρύξατε Ιππότη με το παράσημο που σας έφερα από τη Ρώμη.
Θυμάμαι και το ταξίδι που έκανα στη Ρώμη, για να συναντήσω τις Αδελφές Ουρσουλίνες, στην οδό Νομεντάνα για να παρουσιάσω τις προβλέψεις μας για το μέλλον των κτηρίων, προετοιμάζοντας την μεταβίβαση των αυτών από τις Αδελφές στην Επισκοπή.
Με τον ενθουσιασμό που μας μεταδίδατε δεχθήκαμε να υλοποιήσουμε και την μελέτη της ανακαίνισης του Μοναστηριού – Μουσείου των Λουτρών, που εν τω μεταξύ είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία τα Επισκοπής, εγκρίθηκε η άδεια αλλά δεν κατορθώσαμε να χρηματοδοτηθεί, η ελπίδα όμως ποτέ δεν χάνεται.
Για όλα τα έργα που υλοποιήσαμε μαζί, που σίγουρα χωρίς εσάς θα ήταν ακατόρθωτο, για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και για την ευκαιρία που μας δώσατε ώστε να αναδείξουμε τις ικανότητες μας υλοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, σας ευχαριστούμε όπως ευχαριστούμε και τον παντοδύναμο Θεό μας, που μας αξίωσε να σας γνωρίσουμε.
Είμαστε σίγουροι ότι το έργο σας δεν θα τελειώσει με την χειροτονία του νέου Αρχιεπίσκοπου, είστε ακόμα νέος και δυναμικός, που η Τοπική Εκκλησία σας έχει ακόμα ανάγκη.
Έχουμε δεσμευθεί μαζί να φέρουμε σε πέρας την ανακαίνιση του κτιρίου των Λουτρών και σίγουρα ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα έχει ανάγκη τις συμβουλές σας, τις γνώσεις σας, την εμπειρία σας και την συνεργασία σας, όπως κι εμείς είμαστε στην απόλυτη διάθεση σας καθώς και στην διάθεση του νέου Αρχιεπίσκοπου.
Τι να πούμε όμως και για την επιτυχία της δωρεάς στην Αρχιεπισκοπή του κτιρίου της πρώην Μονής Ουρσουλινών στο Πασακρωτήρι της Χώρας Τήνου; Μεγάλο δώρο στο διάδοχό σας!
Μεγάλο ευχαριστώ από την οικογένεια μου για τις προσευχές και παρακλήσεις σας για τη υγεία της γυναίκας μου Σαμπίνας, οι έξι μήνες ζωής που τις δίνανε οι γιατροί, έγιναν τρία ολόκληρα χρόνια και από ότι φαίνεται θα είναι ακόμα για πολύ μαζί μας.
Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να τα πούμε από κοντά αλλά ελπίζουμε σύντομα να περάσει αυτή η πανδημία και να ξαναβρεθούμε.

Δώστε τους χαιρετισμούς και τις ευχές μας στον Νέο Αρχιεπίσκοπο εκ μέρους μας.

Μπάρι 04/03/2021

Φιλικά
Άρης και Μάνθος Καστόρινης»

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου