Να σβηστεί το χρέος για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των φτωχών Χωρών
Αυτό που βιώνουμε είναι μια δύσκολη στιγμή στην ιστορία του κόσμου. Η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία έχει προσαυξήσει δραματικά τις κρίσεις που προκαλούνται από συγκρούσεις, φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, οικονομικά προβλήματα και τη σταδιακή μείωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία ολόκληρη η διεθνής κοινότητα αντιδρά με μεγάλη δυσκολία. Ποτέ μέχρι τώρα, είπε ο Πάπας στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είναι απαραίτητο να εργαστούμε για τη μείωση ή το σβήσιμο του χρέους των φτωχότερων χωρών.
Ένας κόσμος που διαιρείται όλο και περισσότερο μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών
Ο χειρισμός του εξωτερικού χρέους των πιο ευάλωτων χωρών είναι σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα, για να επιτρέψουμε σε αυτά τα κράτη, που βρίσκονται κυρίως στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, να βγουν από μια κατάσταση ατελείωτης εξάρτησης από το χρέος. Αλλά το να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, λέει ο Riccardo Moro, καθηγητής αναπτυξιακής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και παγκόσμιος πρόεδρος του Gcap, του διεθνούς συνασπισμού κατά της φτώχειας, είναι πιο περίπλοκο σήμερα από ό, τι πριν από είκοσι χρόνια. Εκείνη την εποχή το χρέος των φτωχών χωρών συνάφθηκε με άλλα κράτη και διεθνή δημόσια ιδρύματα, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Νομισματικό Ταμείο. Επομένως, ήταν ευκολότερο να υιοθετηθεί ένα κοινό σχέδιο. Σήμερα, χώρες που λειτουργούν εκτός των διεθνών κανονισμών για μεθόδους βιώσιμου δανεισμού και ιδιωτικές οντότητες έχουν εισέλθει στον μηχανισμό δανείων, και οι δύο δεν επιθυμούν να παραιτηθούν από τα δάνεια τους σε χώρες με λιγότερους οικονομικούς πόρους.
Εξάλειψη ή αναστολή;
Η δράση για την ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη σήμερα, σε μια εποχή πανδημίας. Οι φτωχές χώρες, όπως οι ανεπτυγμένες, βάζουν το χέρι τους σε όλους τους πόρους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία και την οικονομική κρίση που ακολουθεί κα η οποία επηρεάζει τον πληθυσμό σε όλο τον κόσμο. Είναι επομένως όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η αποπληρωμή των δανείων. Για τον λόγο αυτό, τονίζει ο Riccardo Moro, η αναστολή του χρέους των φτωχών χωρών είναι ανεπαρκής και δεν είναι αποφασιστική. Αυτό συζητούν οι χώρες G7 και G20, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς θετικά αποτελέσματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 επανέλαβαν την πρόσκληση προς ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στην αναστολή του χρέους για τις φτωχότερες χώρες που οφείλονται στην κρίση της υγείας. “Η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα – αναφέρει μια σημείωση – απουσίαζε, γεγονός που περιόρισε τα πιθανά οφέλη της πρωτοβουλίας”. Το αίτημα του Πάπα προς τον ΟΗΕ, επισημαίνει ο Riccardo Moro, είναι πιο ριζοσπαστικό: η ακύρωση του χρέους θα ελευθερώσει σημαντικούς πόρους για τις πιο ευάλωτες χώρες που θα διατεθούν πρωτίστως στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.
+Ν