ΑΓΙΑ ΕΔΡΑ – ΚΙΝΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

2

ΑΓΙΑ ΕΔΡΑ – ΚΙΝΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να αναχωρήσει για την Κίνα αντιπροσωπεία τη Αγίας Έδρας, με σκοπό την διετή, τουλάχιστον, ανανέωση της προσωρινής συμφωνίας του 2019 που προβλέπει τη διαδικασία αμοιβαίας αναγνώρισης των Καθολικών Ιεραρχών της Κίνας.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η ανανέωση αυτή, όπως και η αρχική προσωρινή συμφωνία συναντά την σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και καθολικών παραγόντων, όπως ο Καρδινάλιος του Χογκ Κογκ, ο υπεύθυνος του καθολικού πρακτορείου AsiaNews κ.α. Οι πολιτικοί αρνητές προβάλλουν ως επιχείρημα ότι το ΚΚΚ δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι καθολικοί αρνητές ότι η καταπίεση της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα παραμένει.
Η Αγία Έδρα επιχειρηματολογεί ότι αφενός δεν μπορεί να παραβλέπει τις ανάγκες των καθολικών πιστών στις χώρες που οι κυβερνήσεις τους κατηγορούνται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφετέρου ότι οι διμερείς επαφές είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η καχυποψία και βελτιωθούν οι συνθήκες άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας στις χώρες αυτές. Η άρνηση του Πάπα να δεχθεί τον αμερικανό ΥπΕξ Μ. Πομπέο, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες Ιταλία και Ελλάδα, δεν οφείλεται στον “ προκλητικό τρόπο ” που εκείνος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ( η Αγία Έδρα κινδυνεύει να χάσει την ηθική της βαρύτητα, αν ανανεώσει τη συμφωνία με την Κίνα, έγραψε στο τουίτερ ), άλλωστε έχουν ξανασυναντηθεί, όσο στο να μην φανεί οποιαδήποτε παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ, όπου θέματα θρησκευτικής φύσεως κυριαρχούν. Αντίθετα η μη συνάντησή του με τον Καρδινάλιο Ιωσήφ Ζεν, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Ρώμη και επιδίωξε να δει τον Φραγκίσκο, μάλλον οφείλεται στις βαριές κατηγορίες του Ιεράρχη κατά της Αγίας Έδρας , για τις σχέσεις με την Κίνα. Η άποψη που επικρατεί στην διπλωματία του Βατικανού και την ενστερνίζεται ο Πάπας είναι ότι “ Η συμφωνία ήταν μια αρχή, όπως όταν κάποιος βάζει το πόδι και εμποδίζει μια πόρτα να κλείσει. Η πόρτα άνοιξε και δε θα ξανακλείσει “ .
Προφανώς έχουν αλλάξει αρκετά από το 2007, όταν ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, σε Επιστολή του, περιέγραφε την τότε κατάσταση με την “Πατριωτική Ένωση”, στην οποία εγγράφοντο οι πιστοί στο καθεστώς καθολικοί ιερείς. Πλέον η λέξη “ ανεξαρτησία ” της Καθολικής Εκκλησίας δε μεταφράζεται από το ΚΚΚ σε “ διάσπαση ”, δε θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μια τοπική Καθολική Εκκλησία που δε θα είναι σε κοινωνία με την Αγία Έδρα και την Παγκόσμια Εκκλησία. Πλέον, εδώ και δύο χρόνια, δεν έχουν υπάρξει μη νόμιμοι Επίσκοποι, δηλ, Ιεράρχες στην εκλογή των οποίων δεν αναγνωρίζεται ο ρόλος του Πάπα. Από τις 30-6-2019 η Αγία Έδρα έχει εκδώσει και “Ποιμαντικούς Προσανατολισμούς” σχετικά με την καταγραφή του Καθολικού Κλήρου από το καθεστώς της Κίνας, ώστε, όποιος επιθυμεί, να μπορέσει να καταγραφεί και να μη θεωρείται “εχθρικός” προς το κράτος. Το “πλαίσιο” έχει αλλάξει οριστικά, όμως προβλήματα είτε από ιερείς και πιστούς που δεν έχουν πεισθεί είτε από παρεμβάσεις αξιωματούχων παραμένουν. Αυτά θα λυθούν με υπομονή, χρόνο και διάλογο, επιμένουν στην Αγία Έδρα. Είμαστε ακόμα μακριά από τη συμφωνία επανάληψης διπλωματικών σχέσεων. Αλλά επίσημες συναντήσεις μπορούν πλέον να γίνονται, όπως η ιστορική συνάντηση των “ Υπουργών Εξωτερικών ” των δύο πλευρών (φωτό).

Πληροφορίες από Vatican Insider της La Stampa
Φωτογραφία Αρχιεπισκόπου Gallacher – υπουργού Wand Yi από διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη