Να σέβονται οι πρόσφυγες τον πολιτισμό και τους νόμους της κάθε χώρας

Σε ομιλία του προς τους ξένους διπλωμάτες, που είναι διαπιστευμένοι στην Αγία Έδρα, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε μια ασυνήθιστη παρέμβαση σχετικά με την προσφυγική κρίση
«Οι πρόσφυγες θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και τον πολιτισμό των χωρών υποδοχής», τόνισε ο 80χρονος Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του στους ξένους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στην Αγία Έδρα και στους οποίους ευχήθηκε για το Νέο Έτος.
Στην ομιλία του, η οποία χαρακτηρίστηκε ασυνήθιστη, αφού ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κρατά αποστάσεις από τα πολιτικά θέματα, ο Πάπας ανέφερε σχετικά με την προσφυγική κρίση ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί δεν θα πρέπει να αισθάνονται πως απειλούνται αλλά, παράλληλα, οι πρόσφυγες θα πρέπει να σέβονται τις χώρες στις οποίες έχουν ζητήσει καταφύγιο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος υποστήριξε ότι ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός ευθύνεται για το χάος που έχει δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της τρομοκρατίας και τόνισε: «Δυστυχώς, έχουμε επίγνωση για το πώς η θρησκεία, ακόμα και σήμερα, αντί να ανοίγει πόρτες, μερικές φορές χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την περιθωριοποίηση και την βία.
Μιλάω για την φονταμενταλιστική τρομοκρατία, η οποία προκάλεσε πέρυσι πολλά θύματα σε όλο τον κόσμο».
Ο ίδιος, αναφέρθηκε στις κυβερνήσεις και υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξετάζουν επαρκώς, αν μπορούν να φιλοξενούν μετανάστες και να μην το κάνουν εις βάρος των πολιτών τους.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να εκτιμήσουν τον βαθμό στον οποίο η χώρα τους είναι σε θέση να φιλοξενεί πρόσφυγες χωρίς να καταστραφεί το κοινό καλό των πολιτών, να παρέχουν μία αξιοπρεπή ζωή στους πρόσφυγες, ειδικά σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας», δήλωσε ο Ποντίφικας.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας άφησε και έναν υπαινιγμό για την πολιτική ανοιχτών θυρών της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ σχετικά με την προσφυγική κρίση και ανέφερε ότι: «η πολιτική ικανότητα των ηγετών των χωρών θα μετρηθεί από το πώς αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν ανοιχτές και φιλόξενες κοινωνίες προς τους ξένους, αλλά να είναι την ίδια στιγμή οι κοινωνίες αυτές ασφαλείς και ειρηνικές».

Πηγή: protothema.gr
 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου