Η ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

Η ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

(τις ημέρες τις μεγάλη παγωνιάς είχαμε δημοσιεύσει ένα video, γυρισμένο από ένα πρόσφυγα που μαζί με πολλούς άλλους έζησαν τις παγωμένες μέρες στο  Hotspot  της Μόριας. Επειδή ο πρόσφυγας μιλούσε γαλλικά προσπαθήσαμε να απομαγνητοφωνήσουμε τα λόγια του που απευθύνονται στις λίγες ευαίσθητες ανθρώπινες καρδιές)

Ναι, είναι εδώ που κατοικούν οι άνθρωποι στη Μόρια στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα κοιτάξτε πώς τα ανθρώπινα όντα ζουν. Σε αυτά τα μέρη. Κοιτάξτε. Και κάθε φορά απαιτούν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ναι, που λένε ότι μας βοηθούν πολύ. Κοιτάξτε πώς ζουν οι άνθρωποι εδώ. Κοιτάξτε, μόνοι σας.

Γιατί κάποιος δεν μπορεί να φύγει από εδώ; Γιατί κάποιος να μη μπορεί να φύγει από εδώ; Και είναι δυνατόν να ζήσει κάποιος σε αυτές τις συνθήκες; Σε αυτές τις συνθήκες. Είναι δυνατόν Θεέ μου; Είναι δυνατόν;

Εσείς τα υψηλά πρόσωπα εκεί, μπροστά, κοιτάξτε, κοιτάξτε πώς ζουν οι άνθρωποι εδώ. Είναι εκεί μέσα, μέσα στον πάγο. Ξαπλωμένοι σαν πτώματα. Είναι αυτό φυσικό; Είναι φυσικό; Είναι αυτό λογικό; Σας ρωτώ είναι αυτό λογικό;

Είναι αυτό λογικό Θεέ μου, οι άνθρωποι να ζουν σε αυτού του είδους τις συνθήκες; Σε παρόμοιες καταστάσεις; Είναι φυσικό; Είναι φυσικό οι άνθρωποι να ζουν εδώ;

Δεν αφήνετε τους ανθρώπους να φύγουν, γιατί; Κρατάτε τους ανθρώπους για να έχετε όφελος. Προς όφελός σας, ναι, κερδίζετε χρήματα εις βάρος του κόσμου. Θα πείτε αύριο ότι βοηθήσατε πολύ τους ανθρώπους. Κοιτάξτε πώς ζουν οι άνθρωποι, σε αυτές τις συνθήκες.

Είναι λογικό; Είναι λογικό Θεέ μου; Εσύ που είσαι ο Κύριός του κόσμου είναι λογικό ε; Οι άνθρωποι δεν νοιάζονται.

Αφήστε μας να φύγουμε. Θέλουμε να φύγουμε από εδώ. Κοιτάξτε πώς ζουν οι άνθρωποι. Κοιτάξτε και εσείς οι ίδιοι πώς ζουν οι άνθρωποι εδώ. Κοιτάξτε οι άνθρωποι είναι μέσα σε μικρούς μουσαμάδες.  Πακεταρισμένοι σαν πτώματα. Βρίσκονται εκεί μέσα ξαπλωμένοι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι εδώ μέσα.

Ναι αλλά όταν κάποιος θέλει να φύγει τον κρατάνε εδώ σαν να είναι πλεονέκτημα το να είσαι εδώ. Γιατί, γιατί Θεέ, γιατί;

Γιατί εσείς οι Αρχές; Γιατί ε; Γιατί αφήνετε τους ανθρώπους να υποφέρουν έτσι; Είναι αυτό φυσικό; Είναι αυτό φυσικό; Λογικά είναι φυσικό; Κοιτάξτε οι άνθρωποι είναι κρυμμένοι μέσα σε μικρές σκηνές σκεπασμένες από πάγο, ναι, θα βγουν σε λίγο. Κοιτάξτε το χιόνι. Είναι αυτό λογικό, εάν κάποιος σχεδιάζει να βρει μια κάρτα μπορεί να φύγει και σώνεται. Αλλά τον κρατούν εδώ. Τον κρατούν γιατί; Γιατί τον κρατούν εδώ; Γιατί τον κρατούν εδώ; Είναι αυτό φυσικό;

Φέρε τη λογική Θεέ μου. Δεν είναι λογικό. Δεν είναι λογικό Θεέ μου. Κοιτάξτε μια σκηνή που είναι κρυμμένη έως κάτω, εκεί κάτω. Είναι λογικό για ένα ανθρώπινο ον.

Εσείς, εσείς μπορείτε να ζήσετε έτσι; Μπορείτε εσείς να ζήσετε έτσι; Δεν μπορείτε να ζήσετε έτσι. Δεν μπορείτε να ζήσετε έτσι. Ας προχωρήσουμε, θα δείτε πώς ζούμε εδώ. Και μετά λένε ότι οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν. Αν οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν πρέπει να τους αφήσετε να φύγουν, να συνεχίσουν την πορεία τους. Είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από εδώ ακόμη και με τα πόδια. Ακόμη και με τα πόδια, είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από εδώ. Είναι αυτό λογικό;

Είναι ένα βίντεο που κάνω και θα το στείλω πολύ μακριά. Αυτό το βίντεο εδώ. Ναι δεν έχετε τίποτα για να μπορείτε να κρατάτε τους ανθρώπους εδώ. Αλλά είσαστε εσείς που πρώτοι κρατάτε τους ανθρώπους εδώ. Και είναι αυτό λογικό; Κοιτάξτε, κοιτάξτε που είναι οι άνθρωποι. Σε όλο τον κόσμο, ακόμη και τα σκυλιά ζουν καλύτερα από ότι εμείς εδώ. Είναι αυτό λογικό ε; Τίποτα δεν είναι λογικό σε όλο αυτό. Τίποτα δεν είναι λογικό σε όλο αυτό. Κοιτάξτε εσείς οι ίδιοι. Κοιτάξτε, κοιτάξτε που βρισκόμαστε. Κοιτάξτε που βρισκόμαστε. Που είμαστε. Κοιτάξτε μας εδώ.
Είναι αυτό λογικό; Τίποτα δεν είναι λογικό εδώ ε; Και κρατούν τους ανθρώπους εδώ καθημερινά για να έχουν κέρδος από εμάς. Κερδίζουν χρήματα εις βάρος μας. Κερδίζουν χρήματα εις βάρος μας. Και υπάρχει λογική σε αυτό; Και υπάρχει λογική σε αυτό Θεέ μου; Κοιτάξτε πώς ζουν οι άνθρωποι. Κοιτάξτε, και είναι αυτό λογικό; Δεν υπάρχει καθόλου λογική σε όλο αυτό. Δεν υπάρχει καθόλου λογική σε όλο αυτό.

Δεν υπάρχει καθόλου λογική σε όλο αυτό Θεέ μου. Όλοι μας είμαστε καλά κρυμμένοι. Άλλοι είναι καλά κρυμμένοι. Άλλοι είναι καλά κρυμμένοι. Ε; Κοιτάξτε πώς ο κόσμος, οι άνθρωποι, τα ανθρώπινα όντα είναι μέσα σε κρυψώνες, μέσα στον πάγο, καλυμμένοι και εσείς δεν τους αφήνετε να φύγουν. Τους κρατάτε κάθε φορά που κάποιος βρίσκει μια δυνατότητα να φύγει, τους κρατάτε ε; Κοιτάξτε, κοιτάξτε αυτός είναι ο κόσμος. Η Ευρώπη είναι η ένας κόσμος δικαίου. Πού είναι τα δικαιώματα; Ορίστε. Δεν είμαστε γουρούνια για να μας έχουν έτσι κλεισμένους σε σκηνές. Πτώματα, πτώματα, πτώματα μέσα σε πάγο. Ίσως είναι ένας τρόπος για να πεθάνουμε. Δεν ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει εδώ. Αν  ρωτήσουμε για τις συνθήκες, κοιμόμαστε σε σκηνές, οι τουαλέτες είναι βρώμικες, και ιδού πώς ζουν οι άνθρωποι εδώ, στην καρδιά του χειμώνα.

Λέτε ότι είστε ένα κράτος δικαίου, πού υπάρχει το δίκαιο; Δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ να κατοικήσουμε σε τέτοιες συνθήκες.  Οδηγούν τους ανθρώπους στο θάνατο. Αυτό είναι.[ … ]. Κοιτάξτε, κοιτάξτε αυτά τα παιδιά. Οι άνθρωποι ήρθαν εδώ για να πάνε να βρουν την ευτυχία. Τους κρατούν, για να τους σκοτώσουν και είναι αυτό λογικό; Ε; Κοιτάξτε τους ανθρώπους είναι μέσα σε σκηνές. Είναι εκεί μέσα σαν σκουμπριά, σαν σαρδέλες. Ναι, και αυτό σας φαίνεται καλό; Ακόμη και ο σκύλος σας, ακόμη και ο σκύλος σας, ζει καλύτερα, καλύτερα από ότι εμείς εδώ. Ο σκύλος σας, ο σκύλος σας ζει  καλύτερα από όλους εμάς εδώ. Και είναι αυτό λογικό; Ε; Είναι λογικό; Δεν είναι σαφές, δεν είναι σαφές. Αυτό, πραγματικά. Ο κόσμος εδώ, πραγματικά είναι αδύνατο. Αλλά θα ζήσουμε μόνο για να δούμε την αποτυχία του κόσμου, μόνο για να δούμε την αποτυχία.

Αυτό το ρεπορτάζ που κάνω, το κάνω  για εσάς τους Γερμανούς, για εσάς που είστε εκεί ψηλά, που κρατάτε τους ανθρώπους εδώ. Επειδή κερδίζετε εις βάρος μας. Βγάζετε χρήματα εις βάρος μας. Κοιτάξτε πώς είναι οι άνθρωποι. Κοιτάξτε και είναι αυτό λογικό; Σας ρωτώ: και είναι αυτό λογικό; Ε;

Είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο. Κάνω αυτό το βίντεο για εσάς κόσμε, κοιτάξτε πώς είμαστε εδώ. Κοιτάξτε. Ναι, αύριο θα πείτε ότι η Μόρια βοήθησε, η Μόρια μας δίνει τα πάντα εδώ. Δεν μας δίνουν τίποτα. Υπάρχει δυστυχία, ο αργός θάνατος. Σε αυτό το νησί είναι ο αργός θάνατος.  Αρνούνται να αφήσουν τους ανθρώπους να φύγουν. Αλλά κρατάτε τους ανθρώπους, κρατάτε τους ανθρώπους. Ναι, γιατί, βλέπουμε ότι όλοι έχουν βγει για να περπατήσουν θα τους αφήσετε μέσα; Έτσι είναι, εάν αγαπούν τη ζωή τους όλοι πρέπει να βγουν, γιατί το χιόνι θα σκοτώσει κανένα. θα σκοτωθεί κάποιος, θα σκοτωθεί πριν πούμε ότι […] θα σκοτωθεί κάποιος, θα σκοτωθεί κάποιος.

Ναι, όλο αυτό εκεί, κοιτάξτε πώς οι άνθρωποι ζουν. Κοιτάξτε, γι αυτό κάνω το βίντεο. Κοιτάξτε πώς ο κόσμος,  ένα ανθρώπινο ον ζει. Κοιτάξτε, μόνοι σας κοιτάξτε, κοιτάξτε πώς ζουν οι άνθρωποι εδώ. Είναι κρυμμένοι μέσα σε σκηνές. Σαν να είναι ψάρια κατεψυγμένα είναι κρυμμένοι. Είναι λογικό αυτό; Τίποτα δεν είναι λογικό.

Η πολιτική σας είναι λανθασμένη. Είναι μια λανθασμένη πολιτική. Είναι μια λανθασμένη πολιτική.

Ω Θεέ μου σήκω, έλα στη θέση μας, Θεέ σήκω, έλα στη θέση μας. Κοιτάξτε πώς ζουν οι άνθρωποι.

Κοιτάξτε, κοιτάξτε εκεί, Κοιτάξτε, κοιτάξτε. Κάνει κρύο, ψωφόκρυο. Κοιτάξτε πώς ζουν οι άνθρωποι εδώ, στη Μόρια. Κοιτάξτε, και κερδίζετε χρήματα. Δεν δίνετε για εμάς ούτε το ένα τρίτο από αυτά που κερδίζετε ούτε το ένα τρίτο. Και σήμερα το πρωί με αυτό το χιόνι έχουν χυμό με μπαγιάτικο ψωμί για να μας δώσουν. Ε; Δεν μας δίνουν ζεστό νερό με ζάχαρη, δεν υπάρχει. Ε; Όταν κάποιος θέλει να φύγει τον σταματάτε, τον χτυπάτε, θέλετε να τον σκοτώνετε, επειδή κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ζήσει εδώ.

Κοιτάξτε, κοιτάξτε τους ανθρώπους στη γραμμή. Κοιτάξτε τους ανθρώπους στη σειρά. Στη σειρά για ένα κομμάτι ψωμί. Οι άνθρωποι είναι στη σειρά για ένα κομμάτι ψωμί. Να τους, να τους. Οι άνθρωποι είναι στη σειρά για ένα κομμάτι ψωμί. Μόνο για ένα κομμάτι ψωμί που ζητάς για να φας, οι άνθρωποι είναι στη σειρά. Οι άνθρωποι μπαίνουν στη γραμμή. Ναι, οι άνθρωποι μπαίνουν στη γραμμή. Για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί οι άνθρωποι μπαίνουν στη γραμμή. Κοιτάξτε όλον αυτό τον κόσμο.

Τι είμαστε; Τι είμαστε Κύριε(Θεέ μου), τι είμαστε; Γιατί; Γιατί όλο αυτό; Γιατί αυτή η κακία; Κοιτάξτε εκεί τους ανθρώπους που ζουν. Γιατί αυτή η κακία; Γιατί; Τι κάναμε για να το αξίζουμε αυτό; Τι κάναμε για να το αξίζουμε αυτό; Ακόμη και οι καταδικασμένοι σε θάνατο ζουν καλύτερα από εμάς. Ακόμη και αυτοί που έχουν σκοτώσει και αυτοί που έχουν σφάξει κόσμο. Ναι, ακόμη και αυτοί που έχουν σκοτώσει, ακόμη και αυτοί που έχουν σκοτώσει ζουν δέκα χιλιάδες φορές καλύτερα από ότι εμείς. Ναι, βρίσκονται μέσα σε ρόδινες φυλακές, φυλακές με θέρμανση με όλα. Κοιτάξτε πώς ζούμε εμείς εδώ.

Ω Θεέ μου μεσολάβησε! Μεσολάβησε! Μεσολάβησε Θεέ μου. Μεσολάβησε. Κοιτάξτε. Μεσολάβησε Θεέ μου! Θεέ μεσολάβησε. Γιατί; Γιατί; Ε; Βάζουν τους ανθρώπους εκεί γιατί; Γιατί; Γιατί; Είναι λογικό αυτό; Είναι λογικό αυτό; Θεέ μου, είναι αυτό λογικό; Κοιτάξτε ανθρώπους στη γραμμή για να πάρουν ένα μικρό κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί  με ζεστό νερό, αλλά, άλλες φορές, σου δίνουν χυμό, ένα μικρό χυμό, τόσο μικρό. Δεν είναι λογικό. Είναι σαν να είμαστε στις φυλακές του Γκουαντάναμο.  Ορίστε, ακόμη και στο Γκουαντάναμο οι άνθρωποι ζουν καλύτερα.

Εμείς είμαστε υπό προστασία. Είμαστε πολιτικοί πρόσφυγες. Και κοιτάξτε αυτές τις συνθήκες. Είμαστε στο Γκουαντάναμο. Κοιτάξτε αυτό. Αύριο, Δευτέρα, όλοι βγαίνουν. Όλοι βγαίνουν. Ναι, ναι, όλοι βγαίνουν. Ε; Κοιτάξτε πώς είναι στη γραμμή οι άνθρωποι για να πάρουν ένα μπαγιάτικο ψωμί, ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί. Ναι, αυτό είναι. Κοιτάξτε αυτό.

Αγγέλα Μέρκελ, Αγγέλα Μέρκελ κοίτα, κοίτα. Στείλατε χρήματα, δεν δώσανε ούτε το ένα τρίτο από αυτά τα χρήματα. Ούτε ένα μικρό τμήμα από αυτά τα χρήματα. Θέλουν να κρατήσουν τον κόσμο εδώ, είναι αυτό λογικό; Κοιτάξτε που ζουν οι άνθρωποι. Κοιτάξτε. Κοιτάξτε, όλος αυτός ο κόσμος περιμένει το μπαγιάτικο ψωμί. Όλος αυτός ο κόσμος περιμένει το μπαγιάτικο ψωμί. Για να το δώσουν στον κόσμο σαν να είμαστε ζώα.
Δεν είμαστε ζώα. Δεν είμαστε ζώα. Ναι, θα το κάνουμε γνωστό σε όλους, παντού. Θα το μοιραστούμε με όλους αυτό. Κοιτάξτε τις γυναίκες που πέφτουν, παντού. Για να πάρουν ψωμί. Κοιτάξτε τες, κοιτάξτε όλο αυτό τον κόσμο, Θεέ, είναι τα παιδιά Σου. Τι κάναμε για να το αξίζουμε αυτό; Είναι αυτό λογικό;
Είναι αυτό λογικό; Είναι λογικό όλο αυτό; Όχι, όχι δεν είναι λογικό Θεέ μου. Δεν είναι λογικό. Δεν είναι λογικό. Κοιτάξτε. Ότι και να κάναμε. Δεν είναι λογικό. Δε σκοτώσαμε κανένα. Δεν είμαστε εμείς που σκοτώσαμε τον Ιησού Χριστό. Δεν είμαστε εμείς. Δεν είμαστε εμείς που σκοτώσαμε τον Ιησού Χριστό. Λυπήσου μας, λυπήσου μας Θεέ μου. Λυπήσου μας. Λυπήσου μας. Κοιτάξτε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε εδώ. Κοιτάξτε. Ορίστε, κοιτάξτε. Κοιτάξτε.

Οι άνθρωποι έχουν πάρει θέση εκεί, περιμένουν για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι αυτό λογικό Θεέ μου; Αυτό δεν είναι λογικό. Οι άνθρωποι είναι εκεί, περιμένουν ένα κομμάτι ψωμί. Είναι λογικό αυτό; Οι άνθρωποι περιμένουν ένα κομμάτι ψωμί. Δεν είναι λογικό Θεέ μου.
Κοιτάξτε, Ε; τα λέμε όλα αυτά στην Αγγέλα Μέρκελ. Αγγέλα Μέρκελ κοίτα πώς τιμώρησες τους ανθρώπους. [……] για όλο αυτό τον κόσμο.
Κοιτάξτε, κοιτάξτε όλοι αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν ένα κομμάτι ψωμί. Ένα κομμάτι ψωμί, ένα κομμάτι ψωμί πολύ μπαγιάτικο που δεν τρώγεται.
Κοιτάξτε, κοιτάξτε. Ολόκληρος ο κόσμος κοιτάξτε. Οι άνθρωποι είναι καταψυγμένοι όπως τα ψάρια. Οι άνθρωποι είναι πακεταρισμένοι και κοιτάξτε πώς είναι ο κόσμος. Κοιτάξτε όλο αυτό. Ε; Δεν υπάρχει καμία λογική σε όλο αυτό. Κοιτάξτε, κοιτάξτε στη Μόρια τα χρήματα που δίνετε για εμάς εδώ. Δεν δίνουν ούτε το ένα τέταρτο από αυτά τα χρήματα για να μπορέσουμε να φάμε. Κοιτάξτε όλο αυτό. Είναι λογικό;

Δεν υπάρχει λογική σε όλο αυτό Θεέ μου. Συγνώμη, συγνώμη Θεέ μου, σήκω, εάν δεν έχεις δείξει ποτέ το πρόσωπό σου, δείξε το πρόσωπό σου τώρα. Έχουμε ανάγκη από εσένα Θεέ μου. Έχουμε ανάγκη από εσένα. Κοιτάξτε, κοιτάξτε όλο αυτό τον κόσμο έτοιμοι να τρέξουν για ένα κομμάτι ψωμί. Κοιτάξτε όλο αυτό τον κόσμο. Βρίσκονται εδώ 40 με 45 λεπτά, μια ώρα, αλλά το ψωμί ακόμη δεν έχει δοθεί. Το αυτοκίνητο δεν έχει φτάσει. Κοιτάξτε αυτό τον κόσμο.

Πώς να ζήσουμε εδώ; Πώς να ζήσουμε εδώ; Θεέ μου συγνώμη. Δεν είμαστε εμείς που σκοτώσαμε το γιο σου. Σου λέω συγνώμη Θεέ του Αβραάμ. Βοήθα μας. Μη μας εγκαταλείπεις.

Κοιτάξτε, κοιτάξτε μας εδώ, καθένας περιμένει ένα κομμάτι ψωμί, για να φάει. Οι άνθρωποι απογοητεύονται και ήδη επιστρέφουν πίσω επειδή το ψωμί δεν έχει φτάσει ακόμη. Είναι λογικό αυτό; Το ψωμί δεν έχει ακόμη φτάσει. Όλο αυτό τι είναι; Θεέ του Αβραάμ, Θεέ του Ισαάκ, Θεέ του Ιακώβου! Κοιτάξτε πώς υποφέρουν οι άνθρωποι. Κοίτα πώς υποφέρουν τα παιδιά Σου. Κοίτα όλα αυτά. Ε; Κοιτάξτε όλα αυτά. Οι άνθρωποι ήδη επιστρέφουν και δεν έχουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί. Οι άνθρωποι ήδη επιστρέφουν και δεν έχουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί. Κοιτάξτε!

Ω Θεέ, Θεέ λυπήσου μας. Λυπήσου μας! Λυπήσου μας Θεέ! Λυπήσου μας! Λυπήσου μας! Λυπήσου μας Θεέ μου! Κοίτα! Λυπήσου μας Θεέ! Λυπήσου μας. Κοίτα μας εδώ. Για ένα κομμάτι ψωμί. Θα στείλω αυτό το βίντεο μακριά.
Α ναι, Κοιτάξτε, κοίτα όλα αυτά Θεέ του Αβραάμ. Κοίτα τα παιδιά σου! Άνθρωποι που επιστρέφουν χωρίς να έχουν το κομμάτι το ψωμί. [….] επειδή οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για μας.
Δεν είμαστε ούτε σαν τους  σκύλους στα σπίτια τους. Επειδή και τους σκύλους τους αγαπούν περισσότερο. Οι καταδικασμένοι που έχουν σκοτώσει ανθρώπους ζουν καλύτερα από εμάς. Ω Θεέ συγνώμη. Συγνώμη, λυπήσου μας. Λυπήσου μας Θεέ μου. Λυπήσου μας.
Οι άνθρωποι ήδη επιστρέφουν. Δεν μπόρεσαν να πάρουν ούτε το μικρό κομμάτι ψωμί. Οι άνθρωποι επιστρέφουν. Οι άνθρωποι επιστρέφουν Θεέ. Είναι αυτό λογικό Αγγέλα Μέρκελ; Αγγέλα Μέρκελ  [….] Επειδή οι άνθρωποι επιστρέφουν χωρίς το κομμάτι το ψωμί. Οι άνθρωποι επιστρέφουν εκεί που ζουν χωρίς να έχουν πια το κομμάτι το ψωμί. Είναι λογικό; Βγήκαν μέσα στο κρύο. Δεν πήραν ούτε το ψωμί. Επιστέφουν εκεί που μένουν χωρίς να έχουν πάρει το κομμάτι το ψωμί το οποίο αναζήτησαν. Ε; Ποια είναι η βάση για όλο αυτό;

Τι ιστορία είναι αυτή Θεέ μου; Ναι, κοιτάξτε, κοιτάξτε όλο αυτό τον κόσμο. Πώς ετοιμάζεται να πεθάνει. Κοιτάξτε όλο αυτό τον κόσμο που θα επιστρέψει δίχως να έχει φάει. Κοιτάξτε όλο αυτό τον κόσμο που βγήκε από εκεί που ζει εδώ και μια ώρα και δεν μπόρεσε να πάρει ούτε ένα κομμάτι το ψωμί. Αλλά να που επιστρέφουν. Επιστρέφουν εκεί που ζουν δίχως να πάρουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί. Ε; όλος αυτός ο κόσμος, το αξίζει αυτό; Το αξίζουμε αυτό; Το αξίζουμε αυτό; Ήρθαμε εδώ για να περάσουμε, ήρθαμε εδώ για να περάσουμε και μας κρατούν εδώ γιατί;
Μας κρατούν εδώ γιατί; Μας κρατούν εδώ γιατί; Παίρνουν χρήματα για εμάς. Δε μας δίνουν ούτε να φάμε.
Ακόμη και το μεσημεριανό γεύμα, ένα ψωμί μπαγιάτικο. Οι άνθρωποι μπαίνουν στη σειρά για να πάρουν το μπαγιάτικο ψωμί και δε τους δίνουν ούτε αυτό το μπαγιάτικο ψωμί. Δεν τους δίνουν ούτε αυτό το μπαγιάτικο ψωμί.
Είναι αυτό λογικό; Ακόμη και το μπαγιάτικο ψωμί δεν τους το δίνουν. Κοιτάξτε πώς προσπαθούν να καλυφθούν εκεί. Περιμένουν για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί που δεν θα έχουν, δεν θα έχουν. Όλοι επιστρέφουν και δεν έλαβαν αυτό το γεύμα. Κανένας δεν έλαβε αυτό το γεύμα. Κανένας δεν έλαβε αυτό το γεύμα. Καταφεύγουν εκεί για ένα γεύμα που δεν θα υπάρξει.

Κοιτάξτε λευκοί και μαύροι, λευκοί και μαύροι, κοιτάξτε πώς είμαστε εδώ. Κοιτάξτε, και κάνω αυτό το ρεπορτάζ, ναι πρέπει να το κάνω. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Θα σας το στείλω αυτό. Οι Γάλλοι στο France24, όλοι θα δείτε, θα δείτε. Οι άνθρωποι που επιστρέφουν χωρίς να λάβουν, επιστρέφουν χωρίς να έχουν λάβει το γεύμα τους. Οι άνθρωποι εκεί κάτω, οι άνθρωποι παντού. Κοιτάξτε τους ανθρώπους πού κοιμούνται, κοιτάξτε τους ανθρώπους που κοιμούνται εδώ. Είναι κατεψυγμένοι εκεί μέσα σαν τα ψάρια, σαν σαρδέλες. Κοιτάξτε, κοιτάξτε. Κοιτάξτε όλο αυτό. Είστε ευχαριστημένοι; Είναι καλύτερα έτσι;

Ελευθερώστε μας. Αυτό που θέλουμε είναι η ελευθερία. Αφήστε μας να φύγουμε, αφήστε μας να φύγουμε. Ναι αφήστε μας να φύγουμε. Αφήστε μας να φύγουμε. Ναι αφήστε μας να φύγουμε.

(Ευχαριστούμε θερμά την ρφ για την υπομονή της να απομαγνητοφωνήσει και να μεταφράσει το γαλλικό κείμενο της κραυγής απόγνωσης του  πρόσφυγα)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου