«Να μειωθεί το χρέος των φτωχών χωρών που δοκιμάζονται από την πανδημία»
Μια «μοναδική» οικονομική κρίση, εξ αιτίας του κορωνοϊού που προκαλεί ανεργία, κατάρρευση εταιρειών, αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, μια πιθανή τραγωδία στον ορίζοντα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιβάν Jurkovik, Μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, στο UNCtad, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, περιγράφει έτσι τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας στις φτωχότερες χώρες. Μιλά για “δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις”, στην οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά.
Ένα μη βιώσιμο βάρος
Ο ιεράρχης υπογραμμίζει την ανάγκη να «αντιμετωπιστεί το ανασταλτικό βάρος του συσσωρευμένου εξωτερικού χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, στις αναπτυσσόμενες χώρες τα τελευταία χρόνια», παροτρύνει επίσης να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες υπό το φως της τρέχουσας κρίσης. “Η Αγία Έδρα – λέει – καλεί όλα τα έθνη να μειώσουν ή να ακυρώσουν το χρέος που βαρύνει τους προϋπολογισμούς των φτωχότερων κρατών”. Δεν είναι μόνο απαραίτητο να λειτουργήσουν οι αγορές – τόνισε ο Jurkovič – αλλά να μετακινηθεί σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, επενδύοντας σε ανθρώπινο κεφάλαιο, δίνοντας πιστώσεις στους φτωχούς, προστατεύοντας τους καταναλωτές. Υπάρχει ανάγκη για μια «πιο απαιτητική ατζέντα» που να μετριάζει τις ασυμμετρίες της αγοράς.
Ηθική κρίση
“Οι ρίζες αυτής της κρίσης – λέει ο Παρατηρητής της Αγίας Έδρας – δεν είναι μόνο οικονομικές και χρηματοοικονομικές αλλά, πάνω απ ‘όλα, ηθικής φύσης”. «Αναγνωρίζοντας την υπεροχή της ύπαρξης υπερβολικής κατοχής και ηθικής έναντι της οικονομίας, οι λαοί του κόσμου πρέπει να υιοθετήσουν μια ηθική αλληλεγγύης». Η υπερβολική απελευθέρωση ευνόησε τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, ευνόησε επίσης την κακοποίηση στο περιβάλλον, επηρεάζοντας όχι μόνο την οικονομική ζωή, αλλά και τη ζωή των ανθρώπων. “Ενόψει αυτής της πιθανής τραγωδίας στον ορίζοντα, απαιτείται μια ισχυρή ηθική προσέγγιση, βάσει της ευθύνης μας”.
Δίπλα σε ευάλωτα αδέλφια
Η πιο επείγουσα πρόκληση – επισημαίνει ο Σεβ/τατος Jurkovič – είναι να ανταποκριθούμε στην κρίση υγείας που προκαλείται από τον κορωνοϊό και στη συνέχεια να αναχαιτίσουμε τη ζημία από την οικονομική κρίση. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να συνεχίσει να δημιουργεί μια ασταθή παγκόσμια οικονομία. “Πρέπει να λάβουμε επειγόντως μέτρα – εξηγεί ο Ιεράρχης – για να αποφευχθεί η εμφάνιση άλλων οικονομικών κρίσεων στο μέλλον”. Επομένως, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μια ηθική αλληλεγγύης για μια πιο υγιή, πιο ανθρώπινη πρόοδο, με μια οικονομία στην υπηρεσία του ατόμου, για την οικοδόμηση της ειρήνης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο Παρατηρητής της Αγίας Έδρας ανάφερε ότι ετοιμάζεται ένα έγγραφο για την 15η υπουργική διάσκεψη της Unctad. Υπενθυμίζοντας τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Σεβ/τατος Jurkovič κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή δεν είναι η στιγμή της αδιαφορίας, επειδή ολόκληρος ο κόσμος υποφέρει και πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία, επομένως είναι καθήκον όλων να μην εγκαταλείψουν τους πιο ευάλωτους αδελφούς και αδελφές.
+Ν