Να είστε πρωταγωνιστές της Εκκλησίας «σε έξοδο»

Να είστε πρωταγωνιστές της Εκκλησίας «σε έξοδο»

Ο Άγιος Πατέρας Φραγκίσκο δέχτηκε στην αίθουσα Clementina του Αποστολικού Οίκου τα μέλη του Κοινότητας Εμμανουήλ, με την ευκαιρία της ετήσιας συνάντησής τους, η οποία πραγματοποιείται φέτος στη Ρώμη.

Δημοσιεύουμε παρακάτω την ομιλία που ο Πάπας απεύθυνε σε όλους τους παρόντες:

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαι πολύ ευτυχής που σας καλωσορίζω με την ευκαιρία της ετήσιας συνάντησης σας, η οποία πραγματοποιείται αυτή τη φορά στη Ρώμη. Αυτό το προσκύνημα είναι το σημάδι της πλήρους συμμετοχής της κοινότητας «Εμμανουήλ» στην κοινωνία ολόκληρης της Καθολικής Εκκλησίας. Είναι επίσης μια ευκαιρία για μένα να σας ευχαριστήσω για την πιστότητά σας και την εγγύτητα σας στον Διάδοχο του Πέτρου, για να σας πω την εκτίμηση με την οποία βλέπω τη ιεραποστολική σας τη δέσμευση παρούσα ήδη σε όλες τις ηπείρους, και να σας ενθαρρύνω  για μια επιμονή στο μέλλον. Αυτό το μέλλον χαρακτηρίζεται από την πρόσφατη αναγνώριση κληρικού Συνδέσμου της Κοινότητας του Εμμανουήλ, στις 15 του περασμένου Αυγούστου, που δημιουργήθηκε λόγω των πολλών ιερατικών κλήσεων που το χάρισμα του Εμμανουήλ επιφέρει και για μια μεγαλύτερη γονιμότητα του ευαγγελισμού. Μακριά από την απομόνωση ιερέων από τα άλλα μέλη της Κοινότητας, λαϊκούς ή αφιερωμένους, ελπίζω ότι αυτή η αναγνώριση, αντίθετα, θα αναζωογονήσει την όμορφη κοινωνία μεταξύ των καταστάσεων ζωής που συμβιώνεται για περισσότερα από 40 χρόνια στη συμπληρωματικότητα των διαφόρων κλήσεων.

Προσκαλώ επίσης τις κοινότητες σας  να κρατήσουν  ένα όλο και πιο στενό δεσμό με μια τέτοια πλούσια πραγματικότητα της τοπικής ενορίας στην οποία ζούνε, και να ενταχθούν οικειοθελώς στην οργανική ποιμαντική της τοπικής Εκκλησίας (βλ. την Αποστολική Παραίνεση «Η χαρά του Ευαγγελίου», 29). Το χάρισμα της κοινότητας Εμμανουήλ είναι εγγεγραμμένος στο όνομά της: ο Εμμανουήλ, ο Θεός μαζί μας. Είναι ουσιαστικά από την ενατένιση του μυστηρίου της ενσαρκώσεως, ιδιαίτερα από την ευχαριστιακή προσκύνηση, που εσείς αποκτείσατε το ιεραποστολικό δυναμισμό για να διακηρύξετε την Καλή Αγγελία για όλους εκείνους στους οποίους ο Ιησούς προσφέρει τη φιλία του. Σας ενθαρρύνω να βοηθήσετε τους άνδρες και τις γυναίκες της εποχής μας να ανακαλύψουν, όπου και αν σας στέλνει το Πνεύμα, το Έλεος του Θεού που μας αγάπησε μέχρι στο σημείο να κατοικήσει ανάμεσά μας.

Αυτό το έλεος του Κυρίου, είναι πάντα κοντά στο λαό του  και  του ζητά να προσφέρει ένα νέο ενθουσιασμό μέσα από μια ανανεωμένη ποιμαντική διακονία, ώστε να αγγίξει τις καρδιές των ανθρώπων και να τους παρακινήσει να ξαναβρούν το δρόμο της επιστροφής προς τον Πατέρα (βλ. «Πρόσωπο του ελέους», 15) . Ας μπορέσει, εκεί όπου η Κοινότητά σας είναι παρούσα, να εμφανίσει το έλεος του Πατέρα, ιδίως προς τους πιο φτωχούς – στην καρδιά ή το σώμα – θεραπεύοντας τις πληγές τους με την παρηγοριά του Ευαγγελίου, με την αλληλεγγύη και την φροντίδα.

Αγαπητοί φίλοι, η Κοινότητα Εμμανουήλ, από την προέλευσή της, ήξερε να εκφράσει έναν πραγματικό δυναμισμό για να αναγγείλει τη καλή αγγελία με ζωντανό και χαρούμενο τρόπο. Σας προτρέπω να παραμείνετε ριζωμένοι στον Χριστό μέσα από μια σταθερή εσωτερική ζωή και εμπιστευμένοι στο Άγιο Πνεύμα, που μας βοηθά στην αδυναμία μας και μας θεραπεύει από κάθε τι που αποδυναμώνει τη ιεραποστολική δέσμευσή μας, να διαφυλάσσετε στην καρδιά σας αυτή την ένθερμη επιθυμία να μεταδίδετε τη χαρά του Ευαγγελίου σε όσους δεν το γνωρίζουν ή την έχουν χάσει, να είστε πρωταγωνιστές της "Εκκλησίας σε έξοδο" που είναι στην κορυφή των επιθυμιών μου. «Η Εκκλησία υπολογίζει σε σας, την πιστότητα σας στο Λόγο, την προθυμία σας στην υπηρεσία και τη μαρτυρία της μεταμορφωμένης ζωής σας από το Άγιο Πνεύμα!» (Ομιλία στην Αγρυπνία της Πεντηκοστής, 3 Ιουνίου του 2017). Σας ευχαριστώ για όλη τη πορεία που έχετε διανύσει κάτω από την ώθηση του Αγίου Πνεύματος,  που θέλει να είμαστε συνεχώς σε πορεία, και σας προσκαλώ να μείνετε σε ακρόαση προς Αυτό, διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία από το να αφεθούμε να μας καθοδηγεί το Πνεύμα και να του επιτρέψουμε να μας διαφωτίσει και να μας οδηγήσει εκεί που θέλει.

Σας εμπιστεύομαι όλους στη μεσιτεία της Παναγίας, ζητώντας της να καθοδηγεί τα βήματά σας και να υποστηρίζει τις προσπάθειές σας. Σας ευλογώ και παρακαλώ μην ξεχνάτε να προσευχηθείτε και για μένα.

Μετάφραση: π. Φερνάνδος  Bravo

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου