Να είστε πάντα έτοιμοι να πάτε να συναντήσετε τους άλλους

Να είστε πάντα  έτοιμοι να πάτε να συναντήσετε τους άλλους

Η 42η συγκέντρωση της οικουμενικής κοινότητας με θέμα "Πάντα στο δρόμο, ποτέ ξεριζωμένοι", αρχίζει στην Βρότσλαβ της Πολωνίας. Χαιρετισμοί από τον Πάπα και άλλους χριστιανούς ηγέτες στους 15.000 συμμετέχοντες.

«Να ανακαλύψετε σε ποιο βαθμό η ρίζα στην πίστη σας καλεί και σας προετοιμάζει να πάτε προς τους άλλους, να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις των κοινωνιών μας, πάνω απ 'όλα στους κινδύνους που καταπιέζουν την κοινή μας κατοικία». Αυτή είναι η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου, σε ένα μήνυμα που υπέγραψε ο Καρδινάλιος Γραμματέας της Αγίας Έδρας Πιέτρος Παρολίν, για την 42η ετήσια ευρωπαϊκή συνάντηση που προωθεί η οικουμενική κοινότητα του Taizè, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Wroclaw της Πολωνίας από αύριο έως 1 Ιανουαρίου και η οποία έχει ως θέμα: «Πάντα στο δρόμο, ποτέ δεν ξεριζωμένοι».

Το παράδειγμα της Πολωνίας
Η Πολωνία, η πατρίδα του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β, είναι μια υποδειγματική χώρα υπό την έννοια, ότι "έχει τις ρίζες της στην πίστη". Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος που έπεσε πριν από τριάντα χρόνια, ο Πολωνός λαός αντιστάθηκε "μετά από μεγάλες δοκιμασίες, όταν η ελπίδα χάθηκε " και παρέμεινε πιστή στον Χριστό "όταν ο πειρασμός θα ήταν να παραχωρηθεί ευκολότερη έξοδος ". Πολωνοί Χριστιανοί "τόλμησαν να πιστέψουν σε ένα άλλο μέλλον".

15 χιλιάδες παιδιά από όλη την Ευρώπη
Οι νέοι από την κοινότητα Taizè, περίπου 15.000 από όλη την Ευρώπη, θα μπορούν να ανακαλύψουν ότι «υπάρχει μεγάλη χαρά στην αναχώρηση και όπως ο Αβραάμ χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων τον προορισμό». «Πάντα να είστε έτοιμοι για νέες αναχωρήσεις», είναι η επιθυμία του Πάπα» να μαρτυρούν το Ευαγγέλιο και να είναι παρόντες σε όσους βρίσκονται γύρω σας, ειδικά για τους φτωχότερους και τους πιο ατυχείς».

Ευχές και από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Η μοναστική κοινότητα του Taizè, που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1940 από τον frére Roger και διευθύνει σήμερα ο frére Alois, έχει ως στόχο τον διάλογο και την κοινωνία μεταξύ όλων των χριστιανικών εκκλησιών. Ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε, σε ένα μήνυμα του, ότι σε έναν κόσμο όπου τα κοινωνικά δίκτυα προτείνουν να γνωρίσουν «προφίλ», οι νέοι της Taizè "επέλεξαν το πρόσωπο" προτείνοντας τους εαυτούς στους άλλους στο προσκύνημα αυτό "τους αναγκάζει περισσότερη να ακολουθήσουν την αλήθεια". Όπως οι απόστολοι, αυτά τα παιδιά, με την επιλογή της ζωής τους "είναι απεσταλμένοι του Χριστού στον κόσμο".

Το μήνυμα του πατριαρχείου της Μόσχας
Είναι μαρτυρία του Χριστού, υπογραμμίζει, αντί αυτού, ο Επίσκοπος Ιλαρίωνας, πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών σχέσεων του πατριαρχείου Μόσχας εξ ονόματος του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο οποίος αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, που το πραγματικό νόημα προσδίδει στον κόσμο "όλο και λιγότερο προσοχή "και" το όνομα του Χριστού κρύβεται όλο και περισσότερο πίσω από τα δέντρα, τις διακοσμήσεις, τις αγορές και τα ψώνια στα καταστήματα ". Η «υπεράσπιση της πίστης σε μια κοσμική κοινωνία», ως εκ τούτου, «έχει γίνει μια σύγχρονη πρόκληση για κάθε νεαρό Χριστιανό».

Ο χαιρετισμός των Αγγλικανών και των Ευαγγελιστών
Η ελπίδα του προκαθημένου της Αγγλίας, του Αρχιεπισκόπου του York, John Sentamu, είναι ότι η συνάντηση είναι μια επιθυμία για ένα 2020 στο οποίο να μπορούμε να είμαστε "ανήσυχοι, θαρραλέοι και περιπετειώδεις στις προσπάθειές μας να συναντήσουμε το Χριστό, έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά του όπου κι αν μας οδηγεί. " Παρομοίως, ο γενικός γραμματέας του Οικουμενικού Συμβουλίου των Εκκλησιών, Αιδεσιμότατος Olav Fyske-Tveit, επαναλαμβάνει πως "δεν ξεριζώνονται ποτέ από την αγάπη του Χριστού" και ότι οι νέοι προσκυνητές "έχουν περάσει από κοινωνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά σύνορα για να συναντηθούν και να μοιραστούν μια βαθιά κοινωνία με τον Θεό ", επειδή" ο Χριστός δεν δεσμεύεται ή περιορίζεται από οποιοδήποτε έθνος ή εθνικιστικό πρόγραμμα ". Ένα ταξίδι στο οποίο «δεν είσαι ποτέ μόνος», εξηγεί ο Rosalee Velloso Ewell, εκτελεστικός διευθυντής της θεολογικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ευαγγελικής Συμμαχίας, επειδή «ο Ιησούς μας εκπλήσσει με την παρουσία του, καθώς ταξιδεύει μαζί μας όπως με του μαθητές της Εμμαούς».

Ο ΟΗΕ εμπιστεύεται το μέλλον του πλανήτη στους νέους
Καλές ευχές επίσης από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος παρακολούθησε μια συνάντηση της νεολαίας στο Taizè, και υπογράμμισε το «άνοιγμα προς την ποικιλομορφία» αυτών των νέων, σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές αντιξοότητες που επιδεινώνεται από την παγκόσμια κλιματική κρίση. Η ελπίδα είναι ότι αυτοί οι νέοι θα είναι σε θέση να βοηθήσουν την κοινή γνώμη σε αυτό το θέμα. Για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, οι συναντήσεις της κοινότητας Taizè βοήθησαν πολλούς νέους να ανακαλύψουν την ψυχή της Ευρώπης και, με αυτή την έννοια, τη φετινή συνάντηση 30 χρόνια μετά την πτώση του τείχους. Το Βερολίνο μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας "πιο ενωμένης, πιο δίκαιης, πιο ανεκτικής, πιο ανοικτής και πιο ανθρώπινης Ευρωπαϊκής Ένωσης".

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου