ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Β ΚΥΚΛΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Β ΚΥΚΛΟΣ

Όλο το Ευαγγέλιο του ευαγγελιστή Μάρκου σκοπό έχει να απαντήσει στην εξής ερώτηση: «Ποιος είναι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»; Είναι μια ερώτηση που συχνά απασχολεί όλους μας, γιατί ο Χριστός είναι το κέντρο της πίστης μας.

Η πρώτη παρουσίαση  του Ιησού μεταξύ του λαού προκαλεί θαυμασμό, γιατί παρουσιάζεται ως "προφήτης δυνατός σε έργα και λόγια ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων». (Λουκάς 24, 19).

Με τον ερχομό του Ιησού γίνεται παρούσα στη γη η Βασιλεία του Θεού. Ο Ιησούς με τη δύναμη του Θεού αρχίζει  να νικά  τις δυνάμεις του κακού. Ο  διάβολος  τον αναγνωρίζει και αντιδρά. «εγώ σε γνωρίζω καλά ποιος είσαι : είσαι ο άγιος του Θεού». ( Μάρκος 1,24)

Η πρώτη εντύπωση  που ο Ιησούς αφήνει για τον εαυτόν του είναι ότι μιλά στο όνομα του Θεού και δείχνει να έχει εξουσία: "οι άνθρωποι έμεναν κατάπληκτοι από τη διδασκαλία του, γιατί  τους δίδασκε σαν κάποιος που έχει εξουσία και όχι όπως οι γραμματείς» (Μάρκος 1,22). Όλοι τότε κυριεύτηκαν από φόβο  και συζητούσαν μεταξύ τους: «Μα ποιος είναι αυτός τέλος πάντων; Ποια είναι αυτή η νέα διδασκαλία;  Με αυθεντία διατάζει τα δαιμόνια και τον υπακούνε»; 

Το έργο του Ιησού να διώχνει τα δαιμόνια φανερώνει πως έχει τη θεϊκή δύναμη μέσα του και αποδεικνύει πως η διδασκαλία του  προέρχεται από το Θεό.

Στη ζωή του Χριστού υπάρχει κάτι το καινούριο. Είναι ένας προφήτης διαφορετικός, ένας δάσκαλος που δεν μοιάζει με τους γραμματείς.

Ο  Μεσσίας που περίμενε ο Εβραϊκός λαός ήταν  ένας προφήτης σαν τον προφήτη  Ηλία. Ήδη ο Μωυσής, όπως ακούσαμε στο σημερινό πρώτο ανάγνωσμα, είχε προφητέψει και είχε πει: "ένα προφήτη θα εγείρει  για σένα  ο Κύριος ο Θεός σου ανάμεσα από εσένα και τα αδέλφια σου και θα βάλω τα λόγια μου στο στόμα του και θα τους πει όσα θα τον προστάξω». (Α ανάγνωσμα).

Ο Ιησούς αυτό το έχει συνειδητοποιήσει γι’ αυτό και συνεχώς επαναλαμβάνει  ότι μιλά εξ ονόματος του Θεού και ότι δεν λέει τίποτε άλλο από αυτά που του υποδεικνύει ο  Πατέρας του γι’ αυτό και είναι ο αυθεντικός και εξουσιοδοτημένος απεσταλμένος Του.

Ο Άγιος Ιωάννης  ευαγγελιστής αποκαλεί τον Ιησού  στο Ευαγγέλιο του  « ο Λόγος», ο ενσαρκωμένος Λόγος  που κάνει  αισθητή, ακουστή  τη φωνή και το μυστήριο  του αόρατου Θεού.

Ακόμη και ο διάβολος γνωρίζει ποιος είναι ο Ιησούς: "Εγώ ξέρω ποιος είσαι , είσαι ο άγιος του Θεού". Άγιο είναι ότι  ανήκει στο Θεό. Ο διάβολος γνωρίζει καλά  ότι ευρίσκεται μπροστά  στη δύναμη του Θεού που μιλά και ενεργεί στο πρόσωπο του Χριστού και δεν μπορεί να αντισταθεί. Ο Ιησούς διατάζει και εκείνος φεύγει: Βουβάσου και βγες από αυτόν τον άνθρωπο. Και το ακάθαρτο πνεύμα βγήκε  από αυτόν". Μόνο η ισχυρή  διαταγή του Θεού  νικά τον διάβολο.

Η απόδειξη ότι η Βασιλεία του Θεού  άρχισε  είναι ακριβώς η καταστροφή του άρχοντα αυτού του κόσμου που είναι ο διάβολος. "Εάν εγώ διώχνω τα δαιμόνια, με το Πνεύμα του Θεού, λέει ο Ιησούς σε κάποιο άλλο σημείο του Ευαγγελίου, αυτό σημαίνει ότι έφθασε για σας  η Βασιλεία του Θεού" (Ματθ.12, 28).

Το σημερινό επεισόδιο τοποθετημένο στην αρχή της αποστολής του Ιησού μας διδάσκει πως όλη η δραστηριότητα του Ιησού έχει ως σκοπό να ελευθερώσει τον άνθρωπο από την εξουσία του διαβόλου που τον κρατά δέσμιο.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε  αυτή την κατάσταση σκλαβιάς.  Μια από τις μεγαλύτερες πονηριές του διαβόλου είναι να πείσει τον άνθρωπο ότι είναι  πιο ελεύθερος  όταν αμαρτάνει, ενώ ο Ιησούς μας λέει  "όποιος αμαρτάνει γίνεται σκλάβος της αμαρτίας" (Ιωάννης 8,34).

Όταν ο άνθρωπος χάσει τη σιγουριά που προέρχεται  από το Θεό τότε ψάχνει να βρει  άλλα στηρίγματα,  στην εξουσία, στα πλούτη, σε τόσα άλλα πράγματα και  γίνεται δέσμιος αυτών των καταστάσεων.

Όμως αυτή η κατάσταση του ανθρώπου δεν είναι μοιραία: Ο Ιησούς ήλθε να τον ελευθερώσει από αυτά τα εσωτερικά δεσμά που δημιουργεί ο εγωισμός του αλλά και από τα εξωτερικά δεσμά που δημιουργεί η αποχριστιανοποιημένη ανθρώπινη κοινωνία .

Αν θέλουμε να ελευθερωθούμε από τα δεσμά της αμαρτίας ένας είναι ο δρόμος να τηρούμε το λόγο του Θεού όμως μας τον δίδαξε ο Χριστός.

+N

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 3 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου