“Να Ανακαλύψουμε ξανά την αρετή της ελπίδας ακόμη και με μικρές πράξεις”

6

“Να Ανακαλύψουμε  ξανά την αρετή της ελπίδας ακόμη και με μικρές πράξεις”

Αυτό που κυκλοφόρησε ο Πατριάρχης της Βενετίας Francesco Moraglia στην επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες 27 Αυγούστου 2020 για την επανέναρξη της ποιμαντικής χρονιάς στη Μητρόπολη του, είναι μια ισχυρή πρόσκληση για την ανακάλυψη της χριστιανικής αρετής της ελπίδας που βασίζεται στην πίστη και η οποία συγκεκριμενοποιείται στη φιλανθρωπία. Μια ανάκαμψη που, λόγω της τρέχουσας πανδημίας Covid-19, αναγγέλλεται ως «διέλευση της ερήμου που δεν θα είναι εύκολη», αλλά η οποία δεν πρέπει να οδηγήσει σε «εύκολη απελπισία» ούτε «αισιοδοξία μόδας», στη συνειδητοποίηση ότι «ο αναστημένος Ιησούς δεν εγκαταλείπει αυτούς που εμπιστεύονται τον εαυτό του», γράφει ο Πατριάρχης στο έγγραφο.
Μόνο αν κοιτάξουμε αυτό το «ουσιαστικό» στοιχείο, «τον αναστημένο Κύριο που ζει στην Εκκλησία», μπορεί να είναι ένα «σημάδι ελπίδας» σε αυτές τις εποχές του Κοραναϊού. Μια ελπίδα που δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη «συγκεκριμένη, ορατή και καθημερινή αλληλεγγύη». «Σήμερα – παρατηρεί ο Πατριάρχης Μοράγλια – η κοινωνική σκέψη της Εκκλησίας είναι πολύ επίκαιρη: ξεκινώντας από τον άνθρωπο, δηλαδή ξεκινώντας από τις ηθικές αρετές, οι οποίες δεν μπορούν να διαχωριστούν από τις θεολογικές». Η προτροπή λοιπόν, με τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, να «μολυνθεί» από την αγάπη και την αισιοδοξία, της οποίας η «ουσία», όπως είπε ο Γερμανός Θεολόγος Dietrich Bohnoeffer, «δεν είναι να κοιτάξουμε πέρα από την παρούσα κατάσταση , αλλά είναι μια ζωτική δύναμη, η δύναμη να ελπίζουμε ακόμη και όταν οι άλλοι παραιτούνται».

Προστασία από τον κίνδυνο κοινωνικής εξέγερσης
Ο προβληματισμός του Πατριάρχη Μοράγκλια ξεκινά από την παρατήρηση των βαριών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της έκτακτης ανάγκης του Covid-19 στην Ιταλία, οι οποίες εμπλέκονται σε μια ήδη κρίσιμη κατάσταση, χαρακτηριζόμενη από φτώχεια και επισφαλή διαρκώς μεγαλύτερα τμήματα του αβεβαιότητα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος – επισημαίνει – είναι σήμερα η κοινωνική σταθερότητα της χώρας, όπου η εκτεταμένη κοινωνική δυσαρέσκεια που έχει ήδη αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια από τις μελέτες του Censis κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εξέγερση. Ενάντια σε σ’ αυτόν τον κίνδυνο – υπογραμμίζει το γράμμα – όλοι καλούνται να έχουν το ρόλο τους: «Δημόσιο, ιδιωτικό, εταιρείες, ενώσεις, εθελοντική εργασία, καλούνται επομένως να δικτυωθούν, αποφεύγοντας τις ψευδείς αντιπαραθέσεις και βοηθώντας εκείνους που έχουν λιγότερη προστασία και πόρους. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην ανακάλυψη και την ανοικοδόμηση του κοινωνικού ιστού ». Ο Πατριάρχης Μοράγλια απευθύνεται συγκεκριμένα στον πολιτικό κόσμο: «Ως Χριστιανοί και πολίτες, ζητάμε μια πολιτική που να είναι λιγότερο αμφιλεγόμενη και πιο συνεκτική στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη χώρα, δηλαδή σε όλους μας μια πολιτική που μιλά λιγότερο μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των εύκολων συνθημάτων, και περισσότερο μέσω των γεγονότων και της κοινής λογικής ».

Υιοθετήστε ένα “αόρατο”
Για να αντιμετωπίσει τη νέα κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Πατριάρχης Μοράγλια προτείνει λοιπόν δύο «μικρές» συγκεκριμένες χειρονομίες στην εκκλησιαστική κοινότητα που «ανταποκρίνονται στην ευαγγελική λογική της χήρας που, έχοντας ρίξει μερικά νομίσματα στο θησαυροφυλάκιο του Ναού, έδωσε ουσιαστικά λιγότερα από αυτά που έριξαν οι προηγούμενοι, αλλά στην πραγματικότητα, ο Ιησούς μας λέει ότι έδωσε πολύ περισσότερα από εκείνους που έριξαν μεγάλα ποσά σε αυτό ».
Ο πρώτος “είναι να υιοθετήσουμε ένα συμβολικό αλλά πολύ πραγματικό τρόπο”, “ένα άτομο που, λόγω των κοινωνικών του συνθηκών, είναι αόρατο. Προφανώς, οι τρόποι θα είναι διαφορετικοί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα: θα μπορεί κάποιος να συμπεριλάβει στις εβδομαδιαίες του αγορές και για κάποιον ο οποίος δεν έχει την ευχέρεια να κάνει τις δικές του…». Και αυτή η μικροσκοπική φιλανθρωπία – γράφει – “μπορεί να μη στερεί τίποτα σε μας αλλά μας φέρνει την ευλογία του Θεού”.

Ανοιχτές ενορίες στα σχολεία
Η δεύτερη συγκεκριμένη χειρονομία είναι να ανοίξουμε τις ενοριακές δομές στα σχολεία για να προσφέρουμε περισσότερο χώρο, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δυσκολίες να καλωσορίσουμε όλους τους μαθητές με σεβασμό στις αποστάσεις ασφαλείας. “Η επανεκκίνηση του σχολικού έτους είναι στην πραγματικότητα” μια σημαντική δοκιμασία για ολόκληρη τη χώρα “και” η αποτυχία σε αυτόν τον τομέα θα ήταν ένα αρνητικό μήνυμα για όλους “, επισημαίνει ο Πατριάρχης, υπενθυμίζοντας πώς η εξ αποστάσεως διδασκαλία τιμωρεί εκείνους που δεν έχουν τα οικονομικά και τεχνολογικά μέσα για την αποτελεσματική συμμετοχή. Η Εκκλησία της Βενετίας μπορεί επομένως να συμβάλει επίσης σε αυτόν τον τομέα, διαθέτοντας τους χώρους της για διδακτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Κοινή πολιτική προσπάθεια
Ο Μοράγλια αντιμετωπίζει και τις πολιτικές δυνάμεις. «Αναγνωρίζοντας τις θετικές προσπάθειες» που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ο Πατριάρχης υπογραμμίζει «την ανάγκη να λειτουργήσουμε με πιο κοινό τρόπο» και πάνω από όλα να χρησιμοποιήσουμε μια «στρατηγική» που βλέπει πέραν από το σήμερα: «Είναι καθήκον του πολιτικού να κάνει μια σύνθεση ικανή να σχεδιάζει, με στόχο όχι την εύκολη συναίνεση αλλά τις «στρατηγικές» παρεμβάσεις, ικανές να «οραματίζονται» το μέλλον πέρα από τον ορίζοντα του σήμερα. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε στους νέους μας μια χώρα που επιβαρύνεται από ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, από την ανεργία και χωρίς ένα όραμα και ένα όνειρο ».
Η ποιμαντική επιστολή ολοκληρώνεται με την ελπίδα ότι η επόμενη 1600η επέτειος από την ίδρυση της Βενετίας θα είναι “σε αυτό το πλαίσιο κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης” η ευκαιρία “ταυτόχρονα, μιας παγκόσμιας πόλης που ανήκει σ’ ολόκληρο τον κόσμο”.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου