Η αναγέννηση της Βασιλικής της Γέννησης

5

Η αναγέννηση της Βασιλικής της Γέννησης

Η Βασιλική της Γέννησης στη Βηθλεέμ επιστρέφει για να δείξει την παλιά δόξα της. Μετά από επτά χρόνια σχολαστικών και εντατικών εργασιών αποκατάστασης, το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, μια επιθυμία του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου που πραγματοποιήθηκε το 330 και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύεται από την UNESCO, σχεδόν αναγεννημένο σε μια νέα ζωή, με τις δυσκολότερες παρεμβάσεις να ξεκινούν από την οροφή, εν μέρει εντελώς ξηλωμένη με κίνδυνο να καταρρεύσει. Ένα άλλο λεπτό σημείο σταθεροποίησης ήταν αυτό της πρόσοψης, η οποία είχε πάρει μια πολύ επικίνδυνη κλίση. Η επιχείρηση κατέστησε δυνατή την αποσυναρμολόγηση των εσωτερικών ικριωμάτων – τοποθετημένα για να εγγυηθούν την ασφάλεια εναντίων των Βρετανών τη δεκαετία του 1930 – που κάλυπταν την όμορφη ξύλινη πόρτα εισόδου. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη διάταξη των πέτρινων επιφανειών, των ψηφιδωτών και του βαπτιστηριού.

Σχεδόν πλήρης η αποκατάσταση: εκκρεμεί μόνο το σπήλαιο
Αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα, εκκρεμεί ένα μικρό, σημαντικό βήμα. Αυτό αποκαλύπτει ο Giuseppe Alessandro Fichera, αρχαιολόγος της Piacenti Spa, μιας εταιρείας στην οποία έχει ανατεθεί η ευθύνη της αποκατάστασης, η οποία ξεκίνησε μετά από μια μελέτη σκοπιμότητας που ανατέθηκε από την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή στο Πανεπιστήμιο Ferrara: «Πράγματι πολύ λίγα παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα: Η αποκατάσταση του Σπηλαίου (που όπως υποδεικνύεται από την παράδοση είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς, ndr), η αληθινή καρδιά αυτής της Βασιλικής που μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει υποστεί εργασίες ανακαίνισης». Η έναρξη των εργασιών ανακαίνισης του Σπηλαίου επιβραδύνθηκε εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού, αν και είχε προγραμματιστεί για πολύ νωρίτερα και αναμενόταν ευρέως:

Εκπληκτικά νέα
Οι ανασκαφές των αρχαιολόγων και των ειδικών έφεραν και ορισμένες εκπλήξεις. Ο Giuseppe Alessandro Fichera αναφέρεται σε αυτές, εξηγώντας τον τρόπο που ήρθαν στο φως «άγνωστα μωσαϊκά, όπως εκείνο που απεικονίζει μια υπέροχη ροδιά που βρέθηκε στο εγκάρσιο κλίτος των Αρμενίων. Αλλά έχουμε επίσης βρει και το ίχνος ενός πραγματικού “τελετουργικού θεμελίωσης”: όταν κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού ξαναχτίστηκε η πρόσφατα κατεστραμμένη Βασιλική, μια σειρά γυάλινων λαμπτήρων από την πρώτη βασιλική θάφτηκαν προσεκτικά στον τόπο όπου υπήρχε προηγουμένως η πρόσοψη και όπου αργότερα θα περνούσε η νέα κιονοστοιχία της διευρυμένης εκκλησίας. Εδώ, βρήκαμε αυτούς τους λαμπτήρες, ένα εύγλωττο σημάδι της επιθυμίας να υπογραμμιστεί το πέρασμα από τη μία Βασιλική στην άλλη».

Μια παρουσίαση για να ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά
Αυτές τις ημέρες, στο Palacongressi στο Ρίμινι και διαδικτυακά στον ιστότοπο www.meetingrimini.org, δινόταν η δυνατότητα να παρακολουθήσετε μια παρουσίαση με τίτλο “Bethlehem Reborn. Le meraviglie della Natività” (Η αναγέννηση της Βηθλεέμ. Τα θαύματα της Γέννησης) η οποία έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα τα μυστικά της Βασιλικής, μέσα από μια διαδρομή που διηγείται το ιστορικό της μακράς περιόδου εγκατάλειψης της δομής και τις πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης που χρηματοδοτούνται από την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, αλλά και: «Πανέμορφα Βίντεο – λέει ο Giuseppe Alessandro Fichera – υπό την επιμέλεια του σκηνοθέτη Tommaso Santi το οποία συνοδεύουν τα 5 τμήματα στα οποία χωρίζεται η παρουσίαση. Μια ρητή πρόσκληση σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες υγείας, να επισκεφθεί την Βηθλεέμ και τη Βασιλική της Γέννησης».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 21 Μαΐου 2025   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου