Μήνυμα του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο στους Μουσουλμάνους

Μήνυμα του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο στους Μουσουλμάνους

Για τον μήνα του Ραμαζανιού και την εορτή ‘Id al-Fitr 1441 Έτ. Εγίρας / 2020 Έτ. Κυρίου, 01.05.2020

Με την ευκαιρία του μήνα του Ραμαζανιού – που φέτος άρχισε στις 23 Απριλίου – και για την εορτή του ‘Id al-Fitr 1441 Έτος Εγίρας / 2020 Έτος Κυρίου, το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο απέστειλε προς τους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου ένα ευχετήριο μήνυμα με τίτλο: “Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι: Μαζί για την προστασία των τόπων λατρείας”.

Το φετινό μήνυμα, το οποίο προετοιμάστηκε πριν την εξάπλωση της πανδημίας του COVID 19, αντιμετωπίζει το θέμα του σεβασμού και της προστασίας των τόπων λατρείας.

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, Καρδινάλιος Μιχαήλ Άγγελος Ayuso Guixot επιθυμεί να προσθέσει την ευχή, οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι, ενωμένοι με πνεύμα αδελφοσύνης, να δείξουν αλληλεγγύη προς την τόσο σοβαρά πληττόμενη ανθρωπότητα, και να απευθύνουν τις προσευχές τους προς τον Παντοδύναμο και Ελεήμονα Θεό, να επεκτείνει την προστασία Του επάνω σε κάθε άνθρωπο, ώστε να ξεπεραστούν αυτές οι τόσο δύσκολες στιγμές.

Ακολουθεί το Μήνυμα του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο:

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι: Μαζί για την προστασία των τόπων λατρείας

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές Μουσουλμάνοι!

Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι τόσο κεντρικός για τη θρησκεία σας και ως εκ τούτου πολύ αγαπητός σ’ εσάς σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι μια περίοδος πνευματικής θεραπείας και βελτίωσης, μοιράσματος των αγαθών με τους φτωχούς και ενίσχυσης των δεσμών με συγγενείς και φίλους.

Για εμάς, τους Χριστιανούς φίλους σας, είναι μια ευνοϊκή στιγμή για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με εσάς, μέσω χαιρετισμών, συναντήσεων και, όπου είναι δυνατόν, συμμετέχοντας σε ένα iftar μαζί σας. Το Ραμαζάνι και το 'Id al-Fitr είναι, επομένως, ειδικές περιπτώσεις για την αύξηση της αδελφοσύνης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο απευθύνει προς όλους εσάς τις θερμότερες ευχές του και εγκάρδια συγχαρητήρια.

Ακολουθώντας μια αγαπητή σ’ εμάς παράδοση, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές σκέψεις, οι οποίες φέτος αφορούν την προστασία των τόπων λατρείας .

Γνωρίζουμε ότι οι τόποι λατρείας έχουν μεγάλη σημασία στον Χριστιανισμό και στο Ισλάμ, καθώς και σε άλλες θρησκείες. Τόσο για τους Χριστιανούς όσο και για τους Μουσουλμάνους, οι εκκλησίες και τα τεμένη είναι χώροι που προορίζονται για προσωπική και κοινοτική προσευχή, που οικοδομήθηκαν και εξωραΐστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοούν την ησυχία, την περισυλλογή και την περίσκεψη. Είναι χώροι όπου μπορεί κανείς να φτάσει στα βάθη της ψυχής του, διευκολύνοντας έτσι το βίωμα του Θείου μέσα σε ένα περιβάλλον ησυχίας. Επομένως, ένας τόπος λατρείας οποιασδήποτε θρησκείας είναι ένας “οίκος προσευχής” (Ησ 56,7).

Οι χώροι λατρείας είναι επίσης χώροι πνευματικής φιλοξενίας, όπου ακόλουθοι άλλων θρησκειών τυγχάνει να βρεθούν εκεί για ειδικές τελετές όπως γάμους, κηδείες, γιορτές της κοινότητας, κ.λ.π. Συμμετέχοντας σε αυτές τις εκδηλώσεις με ησυχία και με τον οφειλόμενο σεβασμό στα θρησκευτικά δρώμενα των ακολούθων εκείνης της συγκεκριμένης θρησκείας, οι παρευρισκόμενοι απολαμβάνουν τη φιλοξενία που τους επιφυλάσσεται. Αυτή η πρακτική είναι μια ειδική μαρτυρία για εκείνο που ενώνει τους πιστούς, χωρίς να υποβαθμίζεται ή να απορρίπτεται ό,τι τους διαχωρίζει.

Υπό αυτήν την άποψη, αξίζει να θυμηθούμε τι είπε ο Πάπας Φραγκίσκος επισκεπτόμενος το τέμενος Heydar Aliyev, στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016: “Είναι ένα λαμπρό σημείο να συναντηθούμε με αδελφική φιλία σε αυτόν τον τόπο προσευχής· ένα σημείο που φανερώνει εκείνη την αρμονία την οποία οι θρησκείες μπορούν από κοινού να οικοδομήσουν, αρχίζοντας από τις προσωπικές σχέσεις και από την καλή θέληση των υπευθύνων”.

Στο πλαίσιο των πρόσφατων επιθέσεων σε εκκλησίες, τεμένη και συναγωγές, που διαπράττονται από μοχθηρούς ανθρώπους που φαίνεται να θεωρούν τους τόπους λατρείας ως τον προτιμώμενο στόχο της τυφλής και ανόητης βίας τους, είναι αξειοσημείωτο αυτό που αναφέρεται στο Έγγραφο “Η Ανθρώπινη Αδελφοσύνη για την Παγκόσμια Ειρήνη και την από κοινού Συνύπαρξη”, υπογεγραμμένο από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Μεγάλο Ιμάμη του Al-Azhar, Δρ. Ahmad Al-Tayyeb, στο Αμπού Ντάμπι, στις 4 Φεβρουαρίου 2019: “Η προστασία των τόπων λατρείας – συναγωγές, εκκλησίες και τεμένη – είναι έναν καθήκον το οποίο διασφαλίζεται από τις θρησκείες, τις ανθρώπινες αξίες, τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις. Οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής σε χώρους λατρείας ή απειλής τους μέσω επιθέσεων ή εκρήξεων ή κατεδαφίσεων αποτελεί απόκλιση από τις διδασκαλίες των θρησκειών, καθώς και σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

Εκτιμώντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα σε διάφορα επίπεδα για την προστασία των τόπων λατρείας σε όλο τον κόσμο, ελπίζουμε ότι η αμοιβαία εκτίμηση, ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία μπορούν να ενισχύσουν τους δεσμούς της ειλικρινούς φιλίας μας, και να επιτρέψουν στις κοινότητές μας να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας για να εξασφαλιστεί στις μελλοντικές γενιές η θεμελιώδης ελευθερία να ομολογούν την προσωπική τους πίστη.

Με ανανεωμένη εκτίμηση και αδελφικούς χαιρετισμούς, εξ ονόματος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, απευθύνουμε τις καλύτερες ευχές μας για έναν καρποφόρο μήνα του Ραμαζανιού και ένα χαρούμενο ‘Id al-Fitr.

Εκ του Βατικανού, 17 Απριλίου 2020

Miguel Àngel Καρδινάλιος Ayuso Guixot, MCCJ
Πρόεδρος
Μετάφραση: π.Λ.Κ……

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου