Μια πολύ σημαντική συνέντευξη ( όλη η αλήθεια για τον πόλεμο)

Μια πολύ σημαντική  συνέντευξη (όλη η αλήθεια για τον πόλεμο)

Ο Μαρωνίτης Πατριάρχης  Λιβάνου Béchara Boutros Raï

Il Papa e il card. Bèchara Boutros Raï (VaticanMedia)

Ο Πατριάρχης Μαρωνιτών του Λιβάνου μιλάει «στις συνειδήσεις» των ισχυρών του κόσμου για να πει ότι δεν υπάρχει «δικαιολογία» στη Συρία. Ο Ιεράρχης αναφέρεται επίσης στις δραματικές συνέπειες  στο Λίβανο από τις επιθέσεις στη Συρία και τις προσπάθειες του Κλήρου να βοηθήσει το λαό που είναι θύμα  της βίας.

Η στρατιωτική κλιμάκωση στη Συρία  ανησυχεί και το γειτονικό Λίβανο που ήδη φιλοξενεί 750 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία.  Ο Μαρωνίτης Πατριάρχης  του Λιβάνου Béchara Boutros Raï  έκανε μία νέα έκκληση  για την ειρήνη  στις παγκόσμιες δυνάμεις  για να βρεθείμία πολιτική λύση στις συγκρούσεις. Στη συνέντευξη  που έδωσε  κατέκρινε  τα συμφέροντα που υποκινούν  τους ανέμους του πολέμου  και επανέλαβε  ότι η δημοκρατία και η ειρήνη δεν μπορούν να επιτευχθούν με τα όπλα.Λόγια δυνατά του Αρχιερέα έναντι της διεθνούς κοινότητας και  του  ΟΗΕ.

Απ. – Κάνουμε έκκληση για μία διπλωματική και πολιτική λύση. Φθάνουν ποια οι καταστροφές! Φθάνουν πια τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πετάχτηκαν στους δρόμους του κόσμου. Εμείς οφείλουμε πάντα να φωνάζουμε στις συνειδήσεις των ανθρώπων και να λέμε: «Δεν συμφωνούμε», ακόμη και αν αυτοί δεν θέλουν ν’ ακούσουν.

Ο Λίβανος έζησε στο πετσί του  τις καταστροφές του πολέμου και βλέπει ακόμη πολλούς πρόσφυγες  από τη Συρία στο έδαφός του…

Απ.– Εμείς στο Λίβανο υποφέρουμε από τις συνέπειες του πολέμου. Όλοι οι δρόμοι του Λιβάνου  προς τον αραβικό κόσμο  είναι εμποδισμένοι  από τον πόλεμο στη Συρία. Όλη η βιομηχανική και αγροτική παραγωγή μας σαπίζει στη Λιβανική γη. Δεν έχουμε πια καμία  πρόσβαση προς τη Συρία, το Ιράκ, την Ιορδανία και τις Χώρες του Κόλπου. Εκτός απ αυτό, ο πόλεμος δημιούργησε  πολιτικά προβλήματα στο Λίβανο και εκτός αυτών έχουμε 750 χιλιάδες πρόσφυγες  που ζουν με έξοδα του Λιβάνου. Οι Λιβανέζοι  μεταναστεύουν. Ήδη το ένα τρίτο του λαού  βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας  και  εμείς οφείλουμε  να συμπαραστεκόμαστε  και στους πρόσφυγες από τη Συρία, εμείς είμαστε μαζί τους, είναι ανθρώπινες υπάρξεις  όμως πως μπορεί ο Λίβανος  να τους στηρίξει;  Οι μεγάλες δυνάμεις  και οι Χώρες της Δύσης και της Ευρώπης  κάνουν τους πολέμους  αλλά εμείς είμαστε εκείνοι που δεχόμαστε τις συνέπειες; Όχι αυτό δεν είναι δυνατό. Δεν είναι αποδεκτό!

Η Ρωσία και το Ιράν λένε ότι οι  συγκρούσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες.  Φοβάστε μία εξάπλωση  του πολέμου στην περιοχή;

Απ. Δυστυχώς οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Ρωσία και όλοι αυτοί  που τους υποστηρίζουν,  από την Ευρώπη μέχρι την Ανατολή, κανένας δεν μιλά για ειρήνη. Αυτοί είναι άπληστοι, είναι πεινασμένοι  από πόλεμο. Ο Πάπας έλεγε και συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για μία εμπορία όπλων…. Έχουν συμφέροντα  να κάνουν πολέμους  για να πουλούν τα όπλα τους. Όλα βρίσκονται εκεί, στο εμπόριο των όπλων.

Για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στη Συρία  δεν είναι ανάγκη να  καταστραφεί όλη η Συρία  ή για να αλλάξει ένας Πρόεδρος  δεν χρειάζεται να καταστραφεί όλη η Συρία  και να στείλουν στον κόσμο 6,7 εκατομμύρια πρόσφυγες… Δυστυχώς η συνείδηση πέθανε.  Όλες αυτές οι καταστάσεις, που εμείς βιώνουμε, είναι τοπικά και διεθνή συμφέροντα. Το καθήκον μας  είναι να κάνουμε συνεχώς εκκλήσεις και να λέμε «όχι στον πόλεμο, δεν έχετε δίκιο, δεν έχετε καμία δικαιολογία  για να ξεκινάτε πολέμους. Είναι ένας πόλεμος που δεν έχει καμία έννοια.

Λένε πως κάνουν τον πόλεμο  για να εξασφαλίσουν τη δημοκρατία  στη Συρία, στο Ιράκ… Τότε αν θέλετε τη δημοκρατία  εφαρμόστε την  και ακούστε τι λέει ο λαός. Θέλετε να μάθε ποια είναι η τύχη για τον Assad; Αφήστε το λαό της Συρίας να αποφασίσει! Δεν είναι δική σας δουλειά  να αποφασίσετε ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Συρίας του Ιράκ , του Λιβάνου. Αφήστε να αποφασίσουν οι λαοί τους, αν θέλετε να χρησιμοποιήστε τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν είναι μόνο λόγια, αλλά πρέπει και να εφαρμόζεται.

Δεν πρέπει να τροφοδοτείται ο πόλεμος δίνοντας όπλα και χρήματα στους τρομοκράτες…

R. – Σίγουρα, και εγώ το επαναλαμβάνω, ο Άγιος Πατέρας το είπε και ήταν η πρώτη του αντίδραση  για τον πόλεμο στη Συρία.  Το είπε με το δικό του ξεκάθαρο και απλό τρόπο: “Πρόκειται μια ένα εμπόριο όπλων». Όλα τ’ άλλα είναι στάχτη στα μάτια  για να πουν σ’ όλο τον κόσμο ότι κάνουν κάτι… Τα καταστρέφουν όλα!

Ποιός μπορεί να είναι ο ρόλος των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής και των χριστιανών; 

Απ. Πριν απ’ όλα καταδικάζουμε τον πόλεμο, είμαστε ενάντιοι στον πόλεμο. Δεύτερο κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε το λαό μας.  Ο λαός μας πρέπει να φάει, πρέπει να ζήσει.  Εμείς με αυτό που κάναμε, αντιδρούμε εκεί  που βρισκόμαστε. Στη Συρία οι Επίσκοποι, οι ιερείς, οι μοναχοί και οι μοναχές παρέμεινα στο Χαλέπι, αυτή  η πόλη που είναι καταστρεμμένη. Όλοι παρέμειναν στη θέση τους για να στηρίξουν το λαό.  Δεν έφυγαν  διότι θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν … Αλλά ποιός μπορεί να ζήσει κάθε μέρα κάτω από τους βομβαρδισμούς; Ο Επίσκοπος μας στο Χαλέπι  αναφέρει ότι ζουν κάτω από τη γη χωρίς νερό και χωρίς φως.

Εσείς απευθυνθήκατε στην διεθνή κοινότητα, στις συνειδήσεις  των δυνάμεων του κόσμου για να συνεργαστούν….

R. – Δυστυχώς έτσι είναι, ο ΟΗΕ  έχει χάσει το λόγο ύπαρξής του. Το είχε ήδη πει ο Άγιος Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’. Είχε πει συγκεκριμένα: « ο ΟΗΕ  έχασε το λόγο ύπαρξής του». Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Και εγώ επαναλαμβάνω: «Έχασε ήδη το λόγο της ύπαρξής του». Έχει καταντήσει  ένα εργαλείο  των μεγάλων  για να κάνει αυτό που επιθυμούν.  Καλύπτουν τις πράξεις τους, με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το λέω με πολλή πικρία.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου