Κοινή δήλωση Πατριαρχών της Αντιόχειας για την επίθεση στη Συρία

Κοινή δήλωση Πατριαρχών της Αντιόχειας για την επίθεση στη Συρία

Την επίθεση των Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων κατά της Συρίας καταδίκασαν σήμερα, Σάββατο 14 Απριλίου με κοινή τους δήλωση ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, ο Συροϊακωβίτης Πατριάρχης κ. Ιγνάτιος και ο Μελχίτης Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Γιούσεφ.

Στην επιστολή τους οι τρεις Πατριάρχες καταδίκασαν την επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, από την Αμερική, την Βρετανία και την Γαλλία, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

1. Η βίαιη αυτή επίθεση είναι μία ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνές δικαίου και του καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς πρόκειται για μία αδικαιολόγητη επίθεση κατά ενός κυρίαρχου κράτους, μέλους του ΟΗΕ.

2. Προκαλεί μεγάλο πόνο το γεγονός ότι αυτή η επίθεση προκλήθηκε από ισχυρά κράτη στα οποία η Συρία δεν προκάλεσε κανένα κακό.

3. Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ και άλλων κρατών ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων και ότι η Συρία είναι μία χώρα η οποία έχει στην κατοχή της και χρησιμοποιεί τέτοια όπλα, είναι ένας ισχυρισμός αδικαιολόγητος και δεν υποστηρίζεται από επαρκείς και σαφείς αποδείξεις.

4. Η χρονική στιγμή αυτής της αδικαιολόγητης επίθεσης κατά της Συρίας, όταν η Διεθνής Ανεξάρτητη Επιτροπής Έρευνας ήταν έτοιμη να ξεκινήσει έρευνες στην Συρία, υπονομεύει την ίδια την έρευνα της επιτροπής.

5. Η βίαιη αυτή επίθεση απομακρύνει τις πιθανότητες για μια ειρηνική πολιτική λύση και οδηγεί σε κλιμάκωση με περισσότερες επιπλοκές.

6. Αυτή η άδικη επίθεση ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δίνει την ευκαιρία σε αυτές να συνεχίσουν να τρομοκρατούν.

7. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων ΕΘνών να παίξει τον φυσικό του ρόλο φέρνοντας την ειρήνη, από το να συμβάλλει στην κλιμάκωση του πολέμου.

8. Καλούμε όλες τις Εκκλησίες στις χώρες που συμμετείχαν στην επίθεση, να εκπληρώσουν το Χριστιανικό τους καθήκον, σύμφωνα με την διδασκαλία του Ευαγγελίου, και να καταδικάσουν αυτή την επίθεση καλώντας τις κυβερνήσεις τους να να δεσμευτούν για την προστασία
της παγκόσμιας ειρήνης.

9. Χαιρετίζουμε το κουράγιο, τον ηρωισμό και τις θυσίες του συριακού στρατού, ο οποίος με θάρρος υπερασπίζεται την Συρία και προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της. Προσευχόμαστε για τις ψυχές των μαρτύρων και για την αποκατάσταση των τραυματιών. Είμαστε σίγουροι ότι ο στρατός δεν θα υποκύψει μπροστά στις εξωτερικές ή διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις και θα συνεχίσουν να πολεμούν με θάρρος κατά της τρομοκρατίας ώσπου κάθε εκατοστο της συριακής γης να καθαριστεί από τους τρομοκράτες. Επίσης συγχαίρουμε στάση των κρατών οι οποίες είναι φιλικές προς την Συρία και τον λαό της.

Προσευχόμαστε για την ασφάλεια, την νίκη και την απελευθέρωση της Συρίας από κάθε είδος πόλεμο και τρομοκρατία. Επίσης προσευχόμαστε για την ειρήνη στην Συρία και σε όλο τον κόσμο, και καλούμε να ενταθούν οι προσπάθειες εθνικής συμφιλίωσης για την προστασία της πατρίδας και την διατήρηση της αξιοπρέπειας του συριακού λαού.

Πηγή: romfea.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου