Μια πίστη που δεν ακούει το Άγιο Πνεύμα γίνεται ιδεολογική

Μια πίστη που δεν ακούει το Άγιο Πνεύμα γίνεται ιδεολογική


Πριν τη λήψη κάποιας απόφασης, οφείλουμε να κάνουμε μια διάκριση, αφήνοντας το Άγιο Πνεύμα να μας συμβουλέψει να μας «ανησυχήσει». Αν όχι, προειδοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 κατά τη διάρκεια της πρωινής ομιλίας του στο «Domus Sanctae Marthae», η οποία μεταδόθηκε από το Radio Vaticana, η πίστη γίνεται «ιδεολογική».

«Ας αφήσουμε το Άγιο Πνεύμα να μας ανησυχήσει», υπογράμμισε ο Πάπας, δεν είναι «συναισθηματισμός», το να προχωράμε «στο σωστό δρόμο δεν αποτελεί συναισθηματισμό».

«Να αισθάνομαι και να διακρίνω: να διακρίνω αυτό που αισθάνεται η καρδιά μου, επειδή το Άγιο Πνεύμα είναι ο δάσκαλος της διάκρισης», πρόσθεσε ο JorgeBergoglio, ο πρώτος Ρωμαίος Ποντίφικας «γιος» της πνευματικότητας του αγ. Ιγνατίου, στηνιστορία.

«Ένα άτομο που δεν έχει αυτά τα σκιρτήματα στην καρδιά, που δεν διακρίνει αυτό που συμβαίνει, είναι ένα άτομο που έχει μια κρύα πίστη, μια πίστη ιδεολογική», με αυτά τα λόγια συνέχισε ο Πάπας, ο οποίος ανέφερε: «Η πίστη του είναι μια ιδεολογία, αυτό είναι όλο.»

Το βασικό είναι επομένως, να εξετάζουμε την προσωπική μας σχέση με το Άγιο Πνεύμα. «Ζητώ να με καθοδηγεί για την πορεία που πρέπει να επιλέξω στη ζωή μου και καθημερινά; Ζητώ να μου χορηγεί τη χάρη να διακρίνω το καλό από το λιγότερο καλό;», είπε ο Φραγκίσκος, ο οποίος επίσης τράβηξε την προσοχή σχετικά με τον πειρασμό κάτω από το φαινομενικά καλό και προσκάλεσε επομένως τους παρευρισκομένους στο Παρεκκλήσιο της Santa Martaνα ζητήσουν «αυτή τη χάρη να ακούνε αυτό που το Άγιο Πνεύμα λέει στην Εκκλησία μας, στην κοινότητά μας, στην ενορία μας, στην οικογένειά μας».

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ξεκινήσει τον προβληματισμό του αρχής γενομένης από το Πρώτο Ανάγνωσμα των Πράξεων των Αποστόλων (19, 1-8), το οποίο διηγείται αυτό που ο Ποντίφικας ονόμασε «η Πεντηκοστή της Εφέσου». Η πρώτη κοινότητα της Εφέσου – «καλοί άνθρωποι, άνθρωποι της πίστης», είπε ο Πάπας – πριν από την άφιξη του Παύλου και της εναπόθεσης των χεριών αγνοούσε πράγματι το δώρο του Αγίου Πνεύματος.

Το Άγιο Πνεύμα, ο Παράκλητος που υποσχέθηκε ο Ιησούς, συγκινεί πράγματι τις καρδιές μας. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να θέσουμε το ερώτημα, εάν είμαι «ικανός» να το ακούσω. «Για μερικές καρδιές, αν κάναμε ένα πνευματικό ηλεκτροκαρδιογράφημα, το αποτέλεσμα θα ήταν μια ευθεία γραμμή, χωρίς συναισθήματα», παρατήρησε ο Πάπας, ο οποίος ως παράδειγμα ανέφερε τους δάσκαλους του νόμου. «Ήταν πιστοί στο Θεό, ήξεραν όλες τις εντολές, αλλά η καρδιά τους ήταν κλειστή, σταματημένη, δεν άφηναν τον εαυτό τους να ανησυχήσει.»

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου