Μια νίκη για τις οικογένειες και μια στροφή πολιτιστική

6

Μια νίκη για τις οικογένειες  και μια στροφή πολιτιστική

Βοηθώντας τα παιδιά και εργαζόμαστε για το κοινό καλό. Αυτή είναι η πολιτιστική στροφή για την οποία μιλά ο προέδρος του φόρουμ Associazioni Familiari, Gigi De Palo, ενώ η χώρα χειροκροτεί για τη διμερή και ομόφωνη ψηφοφορία της Βουλής η οποία με 452 ψήφους υπέρ και 1 αποχή, χθες, είπε «ναι» στο καθολικό, ενιαίο επίδομα που θα ισχύει μέχρι τα 21 έτη. Τώρα το παιχνίδι μετατίθεται στη Γερουσία για την τελική έγκριση και ο στόχος είναι να ξεκινήσει η απόδοσή του από τον Ιανουάριο. Στο επίκεντρο υπάρχει πρωτίστως, η ανάγκη εξεύρεσης των απαραίτητων πρόσθετων πόρων, περίπου 7 δισεκατομμυρίων. Μια σημαντική μάχη, αυτή για την οικογένεια, που χθες είδε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ψηφίζουν από κοινού για το νομοσχέδιο Del Rio-Lepri που αναθέτει στην κυβέρνηση το ζήτημα των σχετικών νομοθετικών διατάξεων για τα μέτρα που αφορούν το Family Act.

Η καινοτομία του ενιαίου επιδόματος
Μεταξύ των καινοτομιών αναφέρεται ότι δεν θα επωφελούνται μόνο οι εργαζόμενοι υπάλληλοι, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα ή είναι άνεργοι. Στην πραγματικότητα θα υπάρξει μια αναδιοργάνωση. Με το ενιαίο επίδομα καταργούνται: οικογενειακά επιδόματα, εκπτώσεις για εξαρτώμενα τέκνα, εκπτώσεις για πολύτεκνες οικογένειες, επιδόματα νεογέννητων, επίδομα μητέρας, επιδότηση για τρίτο παιδί, εγγυημένα επιδοτούμενα δάνεια. Όχι όμως εις βάρος αυτού που ισχύει σήμερα. Στη συνέχεια για κάθε παιδί, το επίδομα ανέρχεται στο ίδιο ποσοστό, το οποίο αυξάνεται από το τρίτο παιδί και μετά. Το ποσοστό για οικογένειες με παιδιά με αναπηρία θα είναι υψηλότερο και θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% πάνω από το βασικό ποσό. Η νέα νομοθεσία, εξάλλου εμπίπτει στο ευρύτερο πλαίσιο αναφορικά με την οικογένεια που η κυβέρνηση συνθέτει με το Family Act υπό της Υπουργού Ίσων Ευκαιριών και για την Οικογένεια, Elena Bonetti.

Μια μάχη στην οποία το Φόρουμ Assiociazioni Familiari πίστευε σταθερά ως θεμελιώδη σύνδεσμο για μια χώρα που – όπως θυμόμαστε – έχει τον μέσο όρο των 1,29 παιδιών ανά γυναίκα, επομένως κάτω από τον γενικό γενετικό ποσοστό 2,1. Και οι προβλέψεις για το μέλλον οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας με όλες τις συνέπειές της, δεν είναι πλέον ρόδινες. Ένα δημογραφικό πάγωμα για το οποίο μιλάμε όλο και περισσότερο και με αυξανόμενη ανησυχία από πολλές πλευρές. Για την πορεία που έχουμε διανύσει και που έχουμε ακόμη μπροστά μας για το ενιαίο επίδομα, μιλά στα μικρόφωνά μας ο Gigi De Palo:

Απ. – Η σπουδαία δουλειά του Φόρουμ ήταν ακριβώς αυτή που κατάφερε να τα συγκεντρώσει όλα μαζί. Η στροφή των καιρών μας προκύπτει από το γεγονός ότι από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε όπως και ότι οι πόροι έχουν ένα είδος πλαισίου στο οποίο θα πρέπει να εισαχθούν. Επομένως, η Ιταλία τελικά διαρθρώνει πολιτικές για την οικογένεια, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ τα προηγούμενα χρόνια. 

Μια πράξη που εκτός των άλλων, μας φέρνει πιο κοντά με τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης αναφορικά με τις πολιτικές για την οικογένεια και σε μια εποχή όπως αυτή της πανδημίας και του lockdown κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι η Ιταλία τα έβγαλε πέρα χάρη στις οικογένειες;

Απ. – Δυστυχώς, στην Ιταλία δεν υπήρξε αυτή η γενετική αλλαγή που θα έκανε τη χώρα μας βιώσιμη. Γι αυτόν τον λόγο το ενιαίο επίδομα και όλες οι πολιτικές για την οικογένεια περιλαμβάνονται σε έναν ευρύτερο διάλογο αειφορίας. Μετά το Recovery Found που θα δώσει πόρους, απελευθερώνονται αυτόματα πόροι τους οποίους πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο ενιαίο επίδομα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη σπουδαία ομοφωνία και αυτή τη μεγάλη δύναμη ενότητας που έδειξε το Κοινοβούλιο, δεν θα αποτελούσε μόνο ήττα, αλλά θα ήταν ανώφελο να επιβραδυνθεί αυτή η διαδικασία, δεδομένου ότι καταφέραμε να αποκόψουμε το θέμα οικογένεια από τη συνήθη πολιτική διαμάχη, η οποία διχάζει τη χώρα αντί να την ενώνει.

Με το ενιαίο επίδομα μεταξύ άλλων, θα καταργηθούν επιδόματα για την οικογένεια, εκπτώσεις για τα εξαρτώμενα τέκνα, μπόνους για τα νεογέννητα, μπόνους για τις μητέρες… Ορισμένοι φοβούνται ότι θα λάβουν επομένως, χαμηλότερα ποσά. Εσείς λέτε ότι δεν θα γίνει αυτό. Γιατί;

Απ. – Εργαστήκαμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μέσα στο νόμο, αυτό που ονομάζεται ρήτρα διασφάλισης σύμφωνα με την οποία, κανείς δεν θα πρέπει να λαμβάνει λιγότερα από αυτά που λαμβάνει τώρα. Δεν θα ήταν μόνο ένα αυτογκόλ της πολιτικής, αλλά και μια κοροϊδία για τις οικογένειες εάν μέσα από μια αναδιοργάνωση που σκοπό έχει να βοηθήσει αναφορικά με την πτυχή της υπερβολικής γραφειοκρατίας των πολιτικών που ισχύουν σήμερα, οι οικογένειες έπαιρναν λιγότερα. Τα καλά νέα είναι ότι το κοινό θα διευρυνθεί επιτέλους, ειδικά για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά που έχουν μερίδα Α.Φ.Μ., άτυπες συμβάσεις και για τις οποίες σήμερα – υπενθυμίζουμε – δεν προβλέπεται καμιά βοήθεια. Αλλά το σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας, δηλαδή δεν πρόκειται για μια βοήθεια. Δεν πρόκειται για μια ελεημοσύνη για τις οικογένειες. Αλλά αφορά σε μια επένδυση για τα παιδιά που για πρώτη φορά θεωρούνται ως κοινό αγαθό. Και αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό το πολιτιστικό πέρασμα. Σαφώς θα παρακολουθούμε έτσι ώστε να μην υπάρχει κανείς που θα παίρνει λιγότερα από πριν, αλλά οι οικογένειες και ιδίως εκείνοι οι νέοι που σήμερα αποκτούν παιδιά και έχουν άτυπες συμβάσεις, θα μπορούν να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις επειδή θα μπορούν να αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιος που βρίσκεται πίσω τους και που δεν τους λέει: «Το παιδί είναι μια ιδιωτική υπόθεση, είναι δική σου υπόθεση, αλλά ότι το παιδί είναι κάτι που χρειάζεται αυτή η χώρα». Και επομένως ότι υπάρχει μέριμνα από μέρους της κυβέρνησης και του κράτους που λέει: «Είμαστε εδώ, θα σε βοηθήσουμε».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου