Μια καρδιά, ένα μυαλό και μια ψυχή

Μια καρδιά, ένα μυαλό και μια ψυχή

Ο Ιωάννης Παύλος Β΄, ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ και ο Φραγκίσκος έχουν κοινό, κάτι πολύ ωραίο. Είναι οι Πάπες της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Νεολαία. Είχαν και έχουν ακόμη και σήμερα, τη χαρά να προσφέρουν στους νέους ένα θαυμάσιο δώρο: Την εκτίμηση.

Αυτό είναι το μυστικό της άριστης σχέσης μεταξύ των Παπών και των νέων γενεών: Κατάφεραν να εκδηλώσουν στους νέους μια βαθιά εκτίμηση, σε ένα κόσμο που δείχνει όλο και περισσότερο μια βαθιά περιφρόνηση στον τρόπο αντιμετώπισης των παιδιών.

Ας προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε λίγο γύρω μας. Δυστυχώς, είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις που οι νέοι προδίδονται, χρησιμοποιούνται, γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, σκλαβώνονται, τους γίνεται πλύση εγκεφάλου, χειραγωγούνται, ποδοπατούν την αξιοπρέπειά τους η οποία τους αρμόζει ως ανθρώπινα όντα.

Η πορεία της νεολαίας είναι γεμάτη με παγίδες τις οποίες έχουν σκορπίσει οι ενήλικες. Είναι σαν να αναγκάζονται τα παιδιά να κινούνται συνεχώς σε ένα ναρκοπέδιο, έτοιμο να εκραγεί και να αφήσει βαθιές πληγές.

Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει κατά το τέλος της εβδομάδας σε ορισμένα μέρη χορού. Η ντισκοτέκ, από μόνη της, δίνει μια απάντηση σε μία υγιή και σωστή επιθυμία των νέων: Αυτή του να βρεθούν μαζί για να περάσουν κάποιες στιγμές χαράς, συναντώντας φίλους.

Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης. Το σημείο άφιξης, δυστυχώς, είναι συχνά καταστροφικό. Ξεκινά με μια απλή επιθυμία για χορό και καταλήγει στην κατανάλωση ναρκωτικών ή στο θάνατο με τη μηχανή πάνω στο δρόμο κατά την επιστροφή στο σπίτι.

Αυτό συμβαίνει επειδή η υγιής επιθυμία διασκέδασης των νέων προδίδεται από αδίστακτους ανθρώπους που χειρίζονται τους χώρους τους με τρόπο ανεύθυνο. Δημιουργούν επικίνδυνα περιβάλλοντα, προσποιούμενοι ότι δεν βλέπουν αυτό που συμβαίνει στις ντισκοτέκ τους.

Ο σκοπός αυτών των ανθρώπων είναι ένας και μοναδικός: Να πλουτίσουν εις βάρος των νέων, να τους εκμεταλλευτούν, να τους τσακίσουν, να ρουφήξουν την ψυχή τους και να τους υποβιβάσουν σε μια ζωώδη κατάσταση. Δεν έχουν καμία εκτίμηση για τους νέους. Θέλουν απλά να τους χειραγωγήσουν για να αυξήσουν τον δικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

Δυστυχώς, ο ίδιος ψυχικός μηχανισμός αποτελεί τη βάση των επιλογών που γίνονται στην τηλεόραση. Και σε αυτή την περίπτωση προσφέρονται στους νέους πράγματα φρικτά, κακής ποιότητας, μη εκπαιδευτικά. Ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα αποτελούν ένα σύνολο κοινοτυπίας, χυδαιότητας και άσχημων προτιμήσεων.

Η λανθασμένη αντίληψη είναι πάντα η ίδια: Πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι ανόητα. Και τότε αυτόματα, βγάζουν στον αέρα εκπομπές χαμηλού επιπέδου. Ο μοναδικός σκοπός είναι να αυξήσουν τα νούμερα τηλεθέασης, για να βομβαρδίζουν τα παιδιά με διαφημίσεις.

Οι Παγκόσμιες Ημέρες για τη Νεολαία αντιπροσώπευσαν μια ουσιώδη εναλλακτική σε όλα αυτά. Έγιναν τεράστιες διαδηλώσεις για την εκτίμηση των νέων γενεών. Έδωσαν αξία στους νέους. Επιτέλους, τους θεώρησαν αυτό που είναι: Ανθρώπινα όντα με καρδιά, μυαλό και ψυχή.

Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ δεν θεωρούσε τους νέους «μηχανές κατασκευής χρημάτων» για να τους βομβαρδίσει με διαφημίσεις. Τους αγάπησε και τους εκτίμησε πολύ, από τα βάθη της καρδιάς του.

Ας σκεφτούμε, μόνο για να δώσουμε ένα παράδειγμα, το όμορφο γραπτό Μήνυμα του Ιωάννη Παύλου Β΄ για την Παγκόσμια Ημέρα στην Κολωνία. Μια υπέροχη πνευματική διαθήκη που αντιπροσωπεύει την τέλεια σύνθεση της σκέψης του.

Αυτό το Μήνυμα προσκαλεί τους νέους να απορρίψουν όλες αυτές τις χείριστες μορφές ειδωλολατρίας που εμφανίζονται στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας: Οι πλαστοί μύθοι πλούτου, της επιτυχίας, του εύκολου χρήματος, μιας ψεύτικης και άδειας πνευματικότητας. Η εναλλακτική διαδρομή είναι μία και μοναδική: Ο Χριστός και το Ευαγγέλιό του. Ένα πανέμορφο δώρο για τους νέους και για ολόκληρη της ανθρωπότητα.

ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου