Μια ενορία στηριγμένη στις οικογένειες

1

Μια ενορία στηριγμένη στις οικογένειες

Το να κάνουμε την ενορία του San Paolo Apostolo ξεχωριστή, η οποία βρίσκεται σε έναν ορεινό οικισμό του Isnello, ενός δήμου της Σικελίας στην επαρχία του Παλέρμο που βρίσκεται στο υπέροχο πάρκο Madonie, είναι μια απόφαση που έλαβε η επισκοπή Cefalù η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο Σεπτέμβριο. Η ενορία θα διευθύνεται από μια ομάδα οικογενειών, την ομάδα που είναι επικεφαλής του Γραφείου της Οικογενειακής Ποιμαντικής της Επισκοπής. Θα βοηθά τους λαϊκούς ένας ιερέας – ο οποίος θα αναλάβει το ρόλο του συντονιστή – ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εγγύηση των μυστηρίων και των ευχαριστιών.

Συγκεκριμένη βοήθεια για οικογένειες

Η ανάθεση της διαχείρισης ενοριών σε όσους έχουν εμπλακεί στην υποστήριξη της οικογένειας για κάποιο χρονικό διάστημα δεν είναι τυχαίο. Αυτό εξηγείται από τον επίσκοπο του Cefalù, Σεβασμιότατο Giuseppe Marciante: “Η ενορία του San Paolo Apostolo είναι μια ενορία που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για να καλωσορίσει πολλές οικογένειες διακοπών που αγαπούν το βουνό και να ικανοποιήσει το αίτημα για πολλούς γάμους που τελούνται σ’ αυτόν τον θαυμάσιο τόπο. Μπορούμε να πούμε ότι το έδαφος της ενορίας δεν αντιπροσωπεύεται από φυσικό χώρο αλλά από ανθρώπινο χώρο που ονομάζεται οικογένεια ».

Σταθμός αποστολής

Ο λαός που θα φροντίσει τη δομή θα έχει το καθήκον να συνοδεύει οικογένειες με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ακρόασης, κατήχησης και προσευχής. «Πρέπει να είναι – εξηγεί ο Σεβασμιότατος Marciante – τα σημάδια μιας ιεραποστολικής δράσης που ξεκινά από το Ευαγγέλιο. Η ενορία θα πρέπει να γίνει ένας πραγματικός «σταθμός ιεραποστολής» κοντά στις ανάγκες των οικογενειών, ιδίως των πιο εύθραυστων: ζούμε σε μια περίοδο που ορίζεται ως «μετά την οικογένεια» στην οποία υποφέρουμε από την αποσύνθεση της οικογένειας και την αγωνία της κοινωνικής της δομής. “

Οι λαοί όλο και περισσότερο υπεύθυνοι

Ο Σεβασμιότατος Marciante αποφάσισε να εμπιστευτεί την ενορία σε μια ομάδα οικογενειών ως ένα συγκεκριμένο βήμα της επισκοπής του να κάνει τον λαϊκό στην Εκκλησία όλο και πιο υπεύθυνο: “Νομίζω ότι στο μέλλον, σε όλη την Εκκλησία, θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι λαϊκοί που θα ηγούνται των ενοριών στις οποίες ο ιερέας θα διατηρήσει την ευθύνη μόνο της τέλεσης των Μυστηρίων. Όλα πρέπει, ωστόσο, να έχουν μια ιεραποστολική διάσταση, αλλιώς ο λαός θα μετατραπεί σε αποτυχημένους ιερείς. Η ενορία πρέπει να είναι πραγματικά εκείνο το νοσοκομείο για το οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά συχνά για μας “.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου