Μια Εγκύκλιος, απαραίτητο ντοκουμέντο για το τέλος των αδικιών

2

Μια  Εγκύκλιος, απαραίτητο ντοκουμέντο  για το τέλος των αδικιών

Ήταν απαραίτητο να ακούσουμε μια φωνή διαφορετική από εκείνη που σπέρνει πόλεμο, εξτρεμισμό, κακό». Ο Καρδινάλιος Λούις Ραφαήλ Σάκο, Πατριάρχης των Χαλδαίων στη Βαγδάτη, σχολιάζει την έξοδο των «αδελφών όλων» από μια χώρα που εξακολουθεί να υφίσταται τις πολιτικές εντάσεις και τις δυστυχίες που προκύπτουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ένα κάλεσμα για όλους σε μια πνευματική αφύπνιση
«Δεν είμαστε εχθροί. Αρκετός πόλεμος, καταπίεση, δυστυχία », λέει ο καρδινάλιος. Θεωρεί το έγγραφο του Ποντίφικα πηγή που προσφέρει “μια εξαιρετική στιγμή για τους ανθρώπους να ανοίξουν τις καρδιές τους σε αυτήν την προφητική φωνή”. Τονίζει τη σημασία της επανέναρξης του επείγοντος χαρακτήρα της αδελφότητας, της δικαιοσύνης, της μετανάστευσης, της διανομής αγαθών σε όλους: «Δεν πρέπει να έχουμε τους πολύ πλούσιους και τους πολύ φτωχούς, χρειαζόμαστε συγχώρεση, ειδικά στα μέρη μας για τα οποία μιλάμε μόνο εκδίκηση”. Ο Καρδινάλιος Σάκο μας καλεί επίσης να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον καιρό για μια πνευματική αφύπνιση, αφού όλοι καλούνται να ανανεώσουν την έμπνευση και θρηνούν ότι «εμείς οι Χριστιανοί έχουμε χάσει λίγο την πνευματικότητά μας, ακόμη και οι Μουσουλμάνοι πρέπει να επιστρέψουν στη βάση του Κορανίου τους που αποτελείται από μια αίσθηση ανοχή, δικαιοσύνη, αδελφοσύνη. Ακόμα και εκείνοι που δεν πιστεύουν – προσθέτει – πρέπει να ανακτήσουν μια νέα αίσθηση ιθαγένειας για μια αδελφική, υποστηρικτική και δίκαιη κοινωνία. Ο τερματισμός με σεχταρισμό δεν είναι συμβατός με ανθρώπινες και θρησκευτικές αξίες ».

Η επανάληψη των μαζών με τους πιστούς
Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου ξεκίνησε μια σταδιακή επιστροφή των πιστών στη Θεία Λειτουργία στις ιρακινές εκκλησίες, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους υγειονομικούς κανονισμούς. “Οι εκκλησίες ήταν ανοιχτές για επτά μήνες, αλλά όλες οι Θείες Λειτουργίες και οι συγκεντρώσεις είχαν ανασταλεί, ακόμη και για τα τζαμιά έγινε το ίδιο”, δήλωσε ο Καρδινάλιος Σάκο που τέλεσε την Ευχαριστία την Κυριακή σε μια μικρή ιρακινή ενορία. «Υπήρχαν περίπου εβδομήντα άνθρωποι, όλοι τους ήρθαν με ενθουσιασμό. Ευχαρίστησαν τον Θεό για την υγεία τους και προσευχηθήκαμε για τον τερματισμό του πολέμου και των πολέμων. Όλο αυτό το διάστημα κάναμε πολλές συναντήσεις με ιερείς για να καταλάβουμε πώς πρέπει να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους μας στο χριστιανικό δόγμα σε κατανοητή γλώσσα »

Πολιτικές εντάσεις και ζημίες στον πληθυσμό
«Υπάρχει σύγχυση, ιδιαίτερα πολιτική τώρα, μια πολύ έντονη ένταση στη χώρα μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ του Ιράν και άλλων που είναι υπέρ της Αμερικής. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη, τον Λίβανο και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Αυτές είναι εντάσεις – εξηγεί – που πλήττουν τον πληθυσμό. Η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια, λαμβάνει μέτρα κατά της διαφθοράς και των όπλων, ας ελπίσουμε στο καλύτερο».

Η πανδημία και η βοήθεια προς τις Εκκλησίες για τους πιο ευάλωτους
«Έχουμε 5 χιλιάδες μολυσμένους την ημέρα από κορωνοϊό», εξηγεί ο Καρδινάλιος Σάκο σε μια χώρα όπου ο Covid-19 έχει καταγράψει πάνω από 370 χιλιάδες περιστατικά και περισσότερους από 9 χιλιάδες θανάτους. «Δεν έχουμε αρκετά νοσοκομεία, φάρμακα, βασικά μέτρα για την υγεία. Όλοι παραμένουν απομονωμένοι στο σπίτι τους». Δεν υπήρχε οικονομική βοήθεια για τις πιο εύθραυστες κατηγορίες: «Έχω δώσει χρήματα στις εκκλησίες για να βοηθήσω όσους δεν έχουν τίποτα, 120 χιλιάδες δολάρια μέχρι τώρα, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε όταν χρειαστεί. Ακόμα και για επισκέψεις σε ασθενείς, είμαστε πάντα έτοιμοι ».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου