“Μια ανάσα αυθεντικά οικουμενική”

"Μια ανάσα αυθεντικά οικουμενική"

Για τον Αρχιεπίσκοπο του Bari-Bitonto, Σεβασμιότατο Cacucci, η οικουμενική συνάντηση περισυλλογής και προσευχής της 7ης Ιουλίου 2018 για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, που θέλησε ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος, είναι μια γενική ανάσα και έχει μια ιστορική αξία ουσιαστικής σημασίας.

Μετά από λίγες ημέρες και ο Πάπας Φραγκίσκος θα πάει στο Bariμε τους αρχηγούς Εκκλησιών και Χριστιανικών Κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, όπως ο ίδιος ο Ποντίφικας υπενθύμισε κατά την Θεομητορική προσευχή της Κυριακής στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου την Κυριακή 30 Ιουνίου: «θα ζήσουμε μια ημέρα προσευχής και περισυλλογής»

Αυτή η εκδήλωση που είναι πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου χαρακτηρίστηκε ως «αυθεντικά οικουμενική» από τον Αρχιεπίσκοπο του Bari-Bitonto, Σεβασμιότατο Francesco Cacucciο οποίος υπογράμμισε επίσης την εξαιρετική ιστορική αξία της:

Αναφέρομαι στην ικανότητα να συζεύξουμε την οικουμενική οπτική μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών και την ιδιαίτερη προσοχή προς τη Μέση Ανατολή, για να επικαλεστούμε την ειρήνη, αλλά και να είμαστε κοντά στους αδελφούς μας που υποφέρουν. Και όχι μόνο τους αδελφούς μας Χριστιανούς. Πρόκειται δηλαδή να περάσουμε από μία πλευρά έστω και εγκωμιαστική και δεμένη με την Εκκλησία μας σε όλο το χριστιανικό κόσμο για να έχουμε μία ανάσα αυθεντικά οικουμενική.

Η πόλη του Bari, στην καθημερινότητα, στην απλότητα των πρωτοβουλιών της κάθε μέρας πως ζει αυτή την οικουμενική ανάσα;

Θα αρκούσε να έρθει κάποιος μια Κυριακή πρωί στην παλαιά πόλη του Bari, να θαυμάσει ακόμη και τις διαφορετικές ενδυμασίες με τα διάφορα χρώμα των πιστών των διαφόρων χριστιανικών κοινοτήτων. Σκέπτομαι αυτούς που προέρχονται από την Αιθιοπία, την Ερυθραία, μεταξύ των οποίων και οι Γεωργιανοί που τελούν τη Λειτουργία τους στις Εκκλησίες της παλαιάς πόλης του Bari, στις δικές μας Καθολικές Εκκλησίες που θέλησα να θέσω στη διάθεσή τους και να τις προσφέρω στους αδελφούς μας. Όταν το Δεκέμβριο του 2016, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήρθε στο Bari, του προσφέραμε ένα Ναό αφιερωμένο στην Ιερά Καρδία που βρίσκεται στο Κέντρο της πόλης.

Εκτός από την ιδιαίτερη ιστορία της «Πόρτας της Ανατολής» ο παλμός σε ένα οικουμενικό πολιτισμό ξεκίνησε στο Bari μετά τη Β’ Σύνοδο του Βατικανού.

Η οικουμενική πορεία δεν είναι μια πορεία που είναι απρόβλεπτη. Υπογραμμίζω πάντοτε ότι, αμέσως μετά τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού, ο Σεβασμιότατος Νικόδημος – Αρχιεπίσκοπος της εποχής – επιστρέφοντας από τη Σύνοδο άνοιξε την κρύπτη του Αγίου Νικολάου στους αδελφούς μας Ορθοδόξους με ένα Παρεκκλήσιο με εικονοστάσιο αφιερωμένο σ’ αυτούς. Ήταν η πρώτη χειρονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Και έτσι , η πορεία συνεχίστηκε μέσω ενός συνεχούς διαλόγου με τα άλλα χριστιανικά δόγματα, αλλά πάνω απ’ όλα με τον κόσμο της Ανατολής που συνεχώς έρχεται στον Άγιο Νικόλαο για να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα του θαυματουργού. Υπογραμμίζεται πολύ η παρουσία των χριστιανών από τη Ρωσία , αλλά θα ήθελα να πω ότι δεν είναι μόνο ο κόσμος από τη Ρωσία, αλλά είναι όλος ο ανατολικός κόσμος. Επίσης είναι παρόντες πολλοί Ευαγγελικοί, η Αγγλικανική Εκκλησία και άλλες Ευαγγελικές Εκκλησίες.

Τι είδος σχέσεων υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων;

Και οι άλλες κοινότητες θα είναι παρούσες και ζήσουν με μεγάλη συμμετοχή αυτό το γεγονός της 7ηςΙουλίου. Έχουμε συνεχείς επαφές με τους αδελφούς των άλλων δογμάτων: είναι μια χορωδιακή αναμονή. Σε μία συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους του οικουμενισμού των διαφόρων Εκκλησιαστικών Επαρχιών της περιοχής της Puglia, διαπίστωσα και δέχτηκα αυτή την αναμονή και από μέρους τους, διότι αυτό το γεγονός δεν αφορά μόνο την τοπική Εκκλησία του αλλά όλη την Περιοχή.

Πως προσωπικά, ο Αρχιεπίσκοπος του αισθάνεται δεσμευ-μένος;

Πιστεύω ότι είναι ένα δώρο. Χειροτονήθηκα επίσκοπος 31 χρόνια πριν στη διάρκεια μια Σύσκεψης της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής Καθολικής – Ορθοδόξου που πραγματοποιήθηκε στο Bari με τον Καρδινάλιο Willebrands και ο Μητροπολίτης της Μελβούρνης, Στυλιανός. Ήταν παρόντες ανώτεροι εκπρόσωποι τόσο της Καθολικής Εκκλησίας όσο και της Ορθοδόξου. Αυτό το γεγονός σημάδεψε τη ζωή μου, γι’ αυτό προσπάθησα να ζήσω πάντοτε κάτω από το φως του Αγίου Νικολάου, που είναι ο Άγιος της ενότητας μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων αλλά και με τις Ευαγγελικές Εκκλησίες. Η επιλογή του Bari για την εκδήλωση της 7ης Ιουλίου 2018, ήταν μία απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου που δέχτηκα με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου