Η 46η Συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Διασκέψεων των Καθολικών Επισκόπων στην Ευρώπη
Λευκωσία, Κύπρος, 29 Ιούνιος έως 2 Ιούλιος 2018
Ο «πολιτισμός της συνάντησης» ήταν το επίκεντρο της ετήσιας σύναξης των Γενικών Γραμματέων των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης που έγινε από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στην Κύπρο, το νησί των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα.
Στη Λευκωσία, οι Γενικοί Γραμματείς επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την προώθηση του πολιτισμού της συνάντησης μέσα στην Εκκλησία και με όλο τον κόσμο. Αυτό απαιτεί μια δεσμευτική στάση και να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους άλλους, μαζί με την ελευθερία να είναι ο εαυτός τους. Οι ειλικρινείς συναντήσεις έχουν μια κάθετη διάσταση, με τον Θεό, και μια οριζόντια διάσταση, με τους αδελφούς μας, γι 'αυτό και η Εκκλησία, δεσμεύεται να δίνει ευκαιρίες ελπίδας στην ηπειρωτική Ευρώπη, πηγαίνει να συναντήσει τους άλλους και μαζί να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Ιησού, ο οποίος φέρνει αληθινή δικαιοσύνη και ειρήνη στον κόσμο.
Το θέμα, η κουλτούρα της συνάντησης αναπτύχθηκε για πρώτη φορά με τον προβληματισμό για την Ευρώπη και την Εκκλησία στην Ευρώπη, από το Γενικό Γραμματέα, Msgr. Duarte da Cunha, ο οποίος, μετά από 10 χρόνια, θα τελειώσει την αποστολή του στο ΧΚΑΕ προσεχή Σεπτέμβριο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρος, H. Εχ. Msgr. Ιωσήφ Σουέηφ, ο οποίος φιλοξένησε τη συνάντηση, παρουσίασε τον προβληματισμό σχετικά με την «πνευματική τροφή που χρειάζεται η Ευρώπη», ακολουθούμενη από τις ομάδες που στοχεύουν στη διερεύνηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και σχετίζονται και τις εμπειρίες που προωθούνται από τις Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης.
Τέλος, ακούστηκαν μερικές μαρτυρίες ορισμένων ευρωπαϊκών θεσμών της Εκκλησίας (COMECE, Caritas Europe, για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη οι οποίες έδειξαν ότι η αποστολή των χριστιανών μπορεί να δώσει την ελπίδα μόνο όταν βασίζεται σε μια εμπειρία που βιώνεται με πίστη.
Παρά το γεγονός ότι πολλές πτυχές θα μπορούσε να μας οδηγήσουν στο να περιγράψει κανείς μια αρνητική άποψη για την τρέχουσα κατάσταση στην ηπειρωτική Ευρώπη, όμως, είναι δυνατόν να δούμε τα σημάδια που δείχνουν ότι η Ευρώπη βιώνει ένα Kairos (μια ευνοϊκή ευκαιρία) που απηχεί τη φωνή του Ιησού όταν είπε στους μαθητές του «μη φοβάστε … είμαι μαζί σου» (Ματθ 28: 5-20).
Σε προβληματισμό του για την Ευρώπη και τις βαθύτερες ανάγκες του, ο αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών επικεντρώθηκε σε τρεις βασικές λέξεις που είναι και τρεις θεολογικές κατηγορίες, η κατ 'οικονομίαν της σωτηρίας (η παρουσία και δράση του Θεού στην ιστορία), Κοινωνία (κοινωνία), και Διακονία (υπηρεσία) . Οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Θεός είναι πάντα παρών και δρα μέσα στην ιστορία, μετατρέποντας την πραγματικότητα. Αυτό είναι το κατ 'οικονομίαν της σωτηρίας. Μετά τη δημιουργία, η οποία μαρτυρεί την αγάπη του Θεού, η πτώση του ανθρώπου δεν ήταν η τελευταία λέξη και ο Θεός, στον Ιησού Χριστό, ανανέωσε την ανθρωπότητα με τη συγχώρεση του, και της έδωσε μια νέα ζωή.
Η Εκκλησία ενσαρκώνει αυτή τη διαθήκη μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων, που μαρτυρεί ότι ο Θεός αγαπά τον κόσμο. Αυτό είναι το πώς η Εκκλησία, είναι από μόνη της μια κοινωνία, γίνεται ελπίδα για την Ευρώπη. Η ζωή εν Χριστώ, με τον Χριστό και για τον Χριστό είναι η ομορφιά και η σωτηρία της Ευρώπης. Η υπηρεσία (Διακονία) σε άλλους – ειδικά στους φτωχότερους – είναι μια διακονία που κάθε πιστός Χριστιανός καλείται να, υπηρετεί. Η φροντίδα για τον άνθρωπο σε όλες τις διαστάσεις της είναι ακριβώς το χάρισμα και το δώρο που η Εκκλησία στην Ευρώπη μπορεί να προσφέρει. Οι Χριστιανοί δεν μπορεί να διαχωρίσουν τη σχέση τους με τον Θεό και την υπηρεσία για τους αδελφούς τους.
Με άλλα λόγια, η Εκκλησία στην Ευρώπη, που γεννήθηκε από τη συνάντηση με το Θεό, είναι στην υπηρεσία του πολιτισμού της συνάντησης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για τη συμφιλίωση και τον καθαρισμό της καρδιάς. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές και είναι μια σταθερή και επείγουσα δέσμευση που η Καθολική Εκκλησία στην Κύπρο συνεχίζει να ευνοεί και να χρησιμοποιεί ευκαιρίες για συναντήσεις ειρήνευσης στο νησί, που χωρίζεται ανάμεσα σε ένα ελληνικό τμήμα και ένα τουρκικό από το 1974.
Στις ομάδες εργασίας, οι Γενικοί Γραμματείς συζήτησαν για το πώς οι Σύνοδοι των Ιεραρχιών αναπτύσσουν την κουλτούρα της συνάντησης και ποιοι είναι οι παράγοντες κλιματισμού, τα βασικά σημεία και οι θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν την προώθηση του πολιτισμού. Η σημασία της στάσης της προθυμίας να συναντηθούν, να ακούσουν και να μοιραστούν το σεβασμό και την εκτίμηση της πολιτιστικής πολυμορφίας του καθενός έχει τονιστεί πολλές φορές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση για την καλλιέργεια της συνάντησης.
Αυτή η συνάντηση ήταν επίσης μια σημαντική ευκαιρία για τη συλλογή πληροφοριών και την προώθηση ανταλλαγής σκέψεων γύρω από επίκαιρα θέματα που είναι σημαντικά για όλους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες ΧΚΑΕ.
Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από διάφορες στιγμές προσευχής και με πολλές ευκαιρίες για συνάντηση με τις διάφορες τοπικές καθολικές κοινότητες. Την Κυριακή, 1 Ιουλίου, οι Γενικοί Γραμματείς συναντήθηκαν με την Caritas Κύπρος Κοινωνία και ενημερώθηκαν σχετικά με το έργο που επιτελεί για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Επισκέφθηκαν τα χωριά των Μαρωνιτών της Αγίας Μαρίνας, Ασώματος, Καρπάσια και Κορμακίτη, στο βόρειο τμήμα του νησιού, και πήραν μέρος σε μία εκδήλωση «το βράδυ των αποφάσεων για την ειρήνη» με μουσική, χορούς και τραγούδια με τις τοπικές καθολικές οργανώσεις των νέων και ολοκληρώθηκε με ένα δείπνο που ετοίμασε η Επιτροπή Κορμακίτη Parish. Με τον τρόπο αυτό, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την τυπική κυπριακή φιλοξενία και να προσφέρουν την αλληλεγγύη τους με την κοινότητα των Μαρωνιτών. Αυτό συμβαίνει και με τις άλλες χριστιανικές κοινότητες, που επιθυμούν να επιστρέψουν στα χωριά τους. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την ύπαρξη και το μέλλον της κοινότητας.
Στην Κύπρο, οι Γενικοί Γραμματείς προσευχήθηκε για όλες τις καταστάσεις στην Ευρώπη που απαιτούν την ειρήνη και για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
+Ν