Το αίμα του Χριστού μας διδάσκει να δίνουμε τη ζωή μας για τους άλλους

Το αίμα του Χριστού  μας διδάσκει να δίνουμε τη ζωή μας για τους άλλους

Έγιναν δεκτές στην Αίθουσα Paolo VI οι «Οικογένειες του Πολύτιμου Αίματος»: θάρρος της αληθείας και προσοχή σε όλους για μια «επανάσταση τρυφερότητας»

«Ο Θεός επέλεξε το σημάδι του αίματος, επειδή κανένα άλλο σημάδι δεν είναι τόσο εύγλωττο για να εκφράσει την υπέρτατη αγάπη της ζωής που δίνεται στους άλλους». Με αυτά τα λόγια ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνθηκε σήμερα το πρωί στις κοινωνίες της αποστολικής ζωής, τα θρησκευτικά ινστιτούτα ανδρών και γυναικών και τα μοναχικά τάγματα που εμπνέονται από την πνευματικότητα του Αίματος του Ιησού, τους οποίους δέχθηκε στην Αίθουσα Paolo VI σε μια συνάντηση την οποία προώθησε η Unione Sanguis Christi (Ένωση του Αίματος του Χριστού)

Προς αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας

Την παραμονή του Ιουλίου, «όπου η χριστιανική ευσέβεια στρέφεται με ιδιαίτερα στο Αίμα του Χριστού», ο Φραγκίσκος επανέλαβε πως η θυσία του Ιησού, η οποία επαναλαμβάνεται σε κάθε Ευχαριστιακή τελετή, είναι πηγή σωτηρίας και ιεραποστολικής έμπνευσης:

Η μελέτη της θυσίας του Χριστού μας οδηγεί να κάνουμε έργα ευσπλαχνίας, δίνοντας τη ζωή μας για τον Θεό και τους αδελφούς χωρίς αντάλλαγμα. Η μελέτη του μυστηρίου του Αίματος του Χριστού που χύθηκε στο σταυρό για τη λύτρωσή μας, μας ωθεί, ιδιαίτερα προς εκείνους που θα μπορούσαν να λάβουν φροντίδα για την ηθική και σωματική τους ταλαιπωρία και έχουν αφεθεί να μαραζώσουν στο περιθώριο μιας καταναλωτικής και αδιάφορης κοινωνίας.

Το θάρρος της αλήθειας

Από αυτή την άποψη, ο Πάπας προτείνει ορισμένες πτυχές που μπορούν να βοηθήσουν τη δράση και τη μαρτυρία των Οικογενειών του Πολύτιμου αίματος. Το πρώτο είναι ¨το θάρρος της αλήθειας» των ατόμων που «δεν φοβούνται να πάρουν θέση για να επιβεβαιώσουν τις αξίες του Ευαγγελίου και την αλήθεια για τον κόσμο και τον άνθρωπο».

Αφορά στο να μιλάμε ξεκάθαρα και να μην γυρίζουμε το πρόσωπο από την άλλη, μπροστά στις επιθέσεις κατά της αξίας της ανθρώπινης ζωής από τη σύλληψη έως το φυσικό ηλιοβασίλεμά, κατά της αξιοπρέπειας του ανθρώπινου προσώπου, στις διάφορες μορφές φτώχειας.

Προσοχή σε όλους

Όλοι είναι αποδέκτες της αγάπης και της καλοσύνης του Ιησού, εκείνοι που βρίσκονται πλησίον αλλά κυρίως εκείνοι που είναι απομακρυσμένοι. «Στην αποστολή σας», εξηγεί ο Πάπας, «καλείστε να απευθύνεστε σε όλους, να σας καταλαβαίνουν όλοι, να είστε δηλαδή «δημοφιλείς», χρησιμοποιώντας μια γλώσσα χάρη στην οποία ο καθένας θα μπορεί να καταλαβαίνει το μήνυμα του Ευαγγελίου», προσπαθώντας «να είστε η εικόνα μιας Εκκλησίας που πορεύεται ανάμεσα στους ανθρώπους, ακόμη και διακινδυνεύοντας τη ζωή σας, μοιραζόμενοι τη χαρά και την κούραση όλων εκείνων που συναντάτε».

Να γοητεύουμε και να επικοινωνούμε

Η τελευταία πρόταση είναι να «γοητεύουμε και να επικοινωνούμε», με το κήρυγμα, την κατήχηση, με την εμβάθυνση του Λόγου

Αφορά στο να διεγείρουμε ακόμη μια μεγαλύτερη συμμετοχή για να προσφέρουμε και να γευτούμε το περιεχόμενο της χριστιανικής πίστης, προτρέποντας σε μια νέα εν Χριστό ζωή. Το Ευαγγέλιο και το Άγιο Πνεύμα προκαλούν λόγια και χειρονομίες που κάνουν τις καρδιές να καίγονται και τις βοηθούν να ανοιχθούν στο Θεό και στον πλησίον.

Η επανάσταση της τρυφερότητας

«Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την επανάσταση της τρυφερότητας», εξηγεί ο Πάπας Φραγκίσκος, μη ξεχνώντας ότι «η αληθινή δύναμη της μαρτυρίας προέρχεται από το ίδιο το Ευαγγέλιο». Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται «η κεντρική θέση του Αίματος του Χριστού» και η «υπεράφθονη αγάπη του», όπως αποκάλυψαν οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι μεγάλοι άγιοι και μυστικιστές, μέχρι τον Άγιο Gaspare del Bufalo, ιδρυτή των Ιεραποστόλων του Πολύτιμου Αίματος. «Αυτός ήταν σε θέση να φέρει παντού τη συμφιλίωση και την ειρήνη», καταλήγει ο Πάπας, «ικανοποιώντας τις πνευματικές και υλικές ανάγκες των πιο εύθραυστων ανθρώπων οι οποίοι ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου