«Μη ξεχνάτε το φάρμακο του χαδιού».

«Μη ξεχνάτε το φάρμακο του χαδιού».

Ο Πάπας Φραγκίσκος στους νοσοκόμους: «Μη ξεχνάτε το φάρμακο του χαδιού: είναι τόσο σημαντικό! Ένα χάδι, ένα χαμόγελο  έχει μεγάλη σημασία για τον άρρωστο».

Οι νοσοκόμοι, «σταυροδρόμι χιλίων σχέσεων  που απαιτούν προσοχή, ειδικότητα  και ενθάρρυνση», είναι αναντικατάστατοι». Αυτά  βεβαίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στη συνάντησή του με τα μέλη της ομοσπονδίας των Συλλόγων των επαγγελματιών νοσοκόμων.  Νοσηλευτές, Παιδοψυχολόγοι, που με περίπου 450 χιλιάδες εγγεγραμμένου, είναι η πιο μεγάλη ομοσπονδία επαγγελματιών στην Ιταλία. Απευθυνόμενος στους νοσοκόμους. ο Πάπας υπενθύμισε, ιδιαίτερα, μία μοναχή  που απετέλεσε καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία:

Και με την άδεια σας θα ήθελα να την τιμήσω μία νοσοκόμα  που μου έσωσε τη ζωή. Ήταν μια  νοσοκόμα μοναχή: μια ιταλίδα νοσοκόμα, του μοναχικού τάγματος του Αγίου Δομήνικου, η οποία στάλθηκε στην Ελλάδα  ως καθηγήτρια, ήταν πολύ μορφωμένη…. Αλλά πάντα νοσοκόμα και μετά έφθασε στην Αργεντινή.

Και όταν εγώ  ήμουν είκοσι ετών, είχα φθάσει κοντά στο θάνατο, ήταν εκείνη  που είπε στους γιατρούς συζητώντας μαζί τους: “Όχι αυτό δεν φθάνει πρέπει να δώσουμε περισσότερο”. Και χάρη σ’ αυτή τη δόση, εγώ επέζησα. Την ευχαριστώ πολύ! Και θέλω εδώ να αναφέρω  το όνομά της, ενώπιον σας. Αδελφή  Cornelia Caraglio. Μια αξιόλογη γυναίκα  και θαρραλέα, τόσο που τολμούσε  να συζητά με τους γιατρούς. Ταπεινή, αλλά σίγουρα σ’ αυτό που έκανε. Και τόσες ζωές, σώθηκαν χάριν  σε σας. Διότι είστε όλη την ημέρα εκεί και βλέπετε τι συμβαίνει στον άρρωστο. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ!

Στους αρρώστους είναι παρών ο Ιησούς

Ο Πάπας συμβούλεψε επίσης τους παρόντες να αναγνωρίζουν « τα σωστά περιθώρια της τεχνολογίας, να προσέχετε όταν εκφράζεται η επιθυμία των ασθενών για πνευματική βοήθεια”. Για την Εκκλησία «οι άρρωστοι είναι πρόσωπα  στα οποία με ιδιαίτερο τρόπο  είναι παρών ο Ιησούς».

Μη ξεχνάτε το «φάρμακο του χαδιού» Είναι τόσο σημαντικό! Έχει μεγάλη σημασία για τον άρρωστο. Είναι απλή πράξη αλλά εξυψώνει το ηθικό, διαπιστώνει ότι δεν είναι μόνο, βλέπει να έρχεται η θεραπεία, αισθάνεται πρόσωπο , όχι ένας αριθμός. Μη το ξεχνάτε αυτό… Βρισκόμενοι κοντά στους αρρώστους  και εξασκώντας το επάγγελμά σας, εσείς οι ίδιοι αγγίζετε τους αρρώστους  και περισσότερο από κάθε άλλο  φροντίζετε για το σώμα του. Όταν κάνετε αυτό το έργο σας , να θυμάστε ότι ο Ιησούς όταν άγγιξε το λεπρό: με τρόπο όχι ασυναίσθητο, αδιάφορο  ή ενοχλητικό, αλλά με φροντίδα και αγάπη  που τον έκανε να αισθανθεί ότι γίνεται δεκτός με σεβασμό και φροντίδα.

Η τρυφερότητα είναι φάρμακο

«Το κλειδί για να καταλάβατε  τον άρρωστο είναι η τρυφερότητα, ένα πολύτιμο φάρμακο για τη θεραπεία και η τρυφερότητα περνά  από την καρδιά στα χέρια, περνά μέσω ενός «αγγίγματος»  των πληγών γεμάτο  σεβασμό και αγάπη». Στη συνέχεια ο Άγιος Πατέρας  υπενθύμισε επίσης  ότι η εργασία των νοσοκόμων  είναι κοπιαστικό και εκτεθειμένο σε κινδύνους. Η έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί με κανένα τρόπο να θεωρηθεί  ως μία πηγή  δαπάνης  από μία σωστή και συνετή διαχείριση. Και οι πάσχοντες  δεν επιστρέφουν  με ρευστό αυτό που δέχονται από τους νοσοκόμους:

Και σεις αγαπητοί ασθενείς, να είστε προσεκτικοί  στον ανθρωπισμό των νοσοκόμων  που σας συμπαραστέκονται. Ζητάτε χωρίς να λαβαίνετε, μη περιμένετε μόνο ένα χαμόγελο  αλλά προσφέρετε το και εσείς σε όποιον το προσφέρει σε σας.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου