Μη φοβάστε

Μη φοβάστε

Το νέο άρθρο του πατέρα Federico Lombardi για την μετά πανδημίας εποχή: ο κόσμος είναι γεμάτος και από καλά νέα. Είναι καθήκον μας να το αναγνωρίσουμε και να το κάνουμε αυτό γνωστό, γιατί είναι αυτά που μας καθοδηγούν και κατευθύνουν το βλέμμα μας προς τα επάνω

FEDERICO LOMBARDI

 «Μη φοβάσαι! Διότι θα είμαι μαζί σου!» Είναι λόγια που επαναλαμβάνονται πολλές φορές σε όλες τις Γραφές. Είναι λέξεις από τον ίδιο τον Θεό ή στο όνομά του, προς εκείνους τους οποίους καλεί σε μια απαιτητική και απροσδόκητη αποστολή, μέσα από άγνωστες ακόμη οδούς, όπως συνέβη και στο Μωυσή μπροστά στον καιγόμενο θάμνο ή στην Μαρία ενώπιον του Αγγέλου. «Μη φοβάστε!». Είναι λόγια που απηύθυναν οι προφήτες στον καταπιεζόμενο από αγωνία λαό, όπως όταν βρέθηκε σε αδιέξοδο μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και των αιγυπτιακών πολεμικών αρμάτων. Αλλά και ο Ιησούς τα επαναλαμβάνει πολλές φορές, απευθυνόμενος προς τους μαθητές του, προς το «μικρό κοπάδι» που τον ακολουθεί, ή προς εκείνους που διώκονται λόγω του ονόματός του. Σε αυτούς ο Ιησούς επιμένει ότι δεν πρέπει να φοβούνται καμιά ανθρώπινη δύναμη, επειδή αυτή μπορεί να αφαιρέσει τη ζωή από το σώμα αλλά όχι την ψυχή και επειδή κατά τη στιγμή της δοκιμασίας ο Θεός δεν θα τους εγκαταλείψει.

Τα υπέροχα λόγια «Μη φοβάστε!», όπως πολύ καλά θυμόμαστε, υιοθετήθηκαν επίμονα κατά τη διάρκεια πρόσφατων εποχών από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄, από την αρχή της ποντιφικής θητείας του και τα απηύθυνε σε ολόκληρο τον κόσμο: «Μη φοβάστε! Ανοίξτε τις πόρτες στον Χριστό!». Σε τελική ανάλυση, η πίστη στον Χριστό Σωτήρα είναι ακριβώς – για όλους – η μεγάλη και οριστική απελευθέρωση από τον φόβο.

Η πανδημία, ακόμη και όταν αυτή θα έχει ξεπεραστεί μόνιμα χάρη σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, θα μας αφήσει σε κάθε περίπτωση, μια κληρονομιά ανασφάλειας, ας πούμε ενός κρυμμένου φόβου, που θα είναι έτοιμος να ξαναεμφανιστεί. Τώρα ξέρουμε ότι, παρά τις προσπάθειες μας και κάθε σωστή δέσμευση για μείωση των κινδύνων, και άλλοι ιοί ή άλλες δυνάμεις δύνανται να εμφανιστούν και να ξεφύγουν από τον έλεγχό μας, και που θα είναι ικανές να μας αιφνιδιάσουν και να υπονομεύσουν την ηρεμία μας και την ασφάλειά μας. Επειδή απόλυτη ασφάλεια πάνω σε αυτή τη γη δεν υπάρχει, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Καιδενθαυπάρξειποτέ, ακόμηκαιστομέλλον.

Σίγουρα, θα πρέπει να περιμένουμε από την επιστήμη και από την κοινωνική και πολιτική οργάνωση, γενικά από την ανθρώπινη λογική, μια ουσιαστική βοήθεια αναφορικά με την ανάκτηση της ηρεμίας που απαιτείται για μια γαλήνια και «φυσιολογική» προσωπική και κοινωνική ζωή. Ωστόσο, παραμένει η ανάγκη για κάτι βαθύτερο για το οποίο αυτές οι απαντήσεις δεν αρκούν. Μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι ακόμη και από τους πιο ριζοσπαστικούς φόβους για εμάς και τους αγαπημένους μας, όσο αφορά στο μέλλον μας; Που βρίσκεται το κλειδί για να ζούμε ειρηνικά και επομένως για μια ζωή πραγματικά καλή ακόμη και πάνω σε αυτή τη γη, παρά όλες τις δυσκολίες που αναπόφευκτα προκύπτουν καθημερινά; Γνωρίζουμε καλά ότι ο καθένας μας έχει τη δική του προσωπικότητα, το δικό του χαρακτήρα και τη δική του ιστορία, που επηρεάζουν εις βάθος τη στάση μας. Υπάρχουν εκείνοι που είναι περισσότερο αγχώδεις και εύθραυστοι, και δεν φταίνε οι ίδιοι. Υπάρχουν εκείνοι που είναι από τη φύση τους περισσότερο ήρεμοι και αισιόδοξοι, και αυτό αποτελεί ένα δώρο. Αλλά ο λόγος του Κυρίου απευθύνεται προς όλους και είναι μια πρόσκληση για όλους ώστε να εμπιστευθούν μια αγάπη που υπήρχε πριν από εμάς, που μας προσέχει και μας συνοδεύει.

Σήμερα, συχνά αποφεύγουμε να μιλάμε για την «πρόνοια» του Θεού. Μας φαίνεται μια λέξη που θέτει σε κίνδυνο τη δέουσα χριστιανική μας δέσμευση στον κόσμο, η οποία μας καθιστά παθητικούς και λιγότερο υπεύθυνους. Αλλά αυτό αποτελεί παγίδα. Ξεχνώντας την πρόνοια του Θεού σημαίνει ότι χάνουμε την αίσθηση ότι η αγάπη του Θεού μάς περιβάλλει και μας συνοδεύει, ακόμη κι αν συχνά τα μάτια μας δεν μπορούν ακόμη να την αναγνωρίσουν. Κατά την ομιλία στο Όρος, ο Ιησούς μας καλεί να ανοίξουμε τα μάτια μας – «Κοιτάξτε τα πτηνά του ουρανού, κοιτάξτε τα κρίνα του κάμπου…» – και να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να αιχμαλωτίζεται πλήρως από τις άμεσες ανησυχίες για στιγμιαία ευημερία. Εκτός από τα πτηνά και από τα λουλούδια, το βλέμμα που ανοίγεται μπορεί να βλέπει καθημερινά, και πολλές άλλες ενδείξεις αγάπης και ελπίδας που σπέρνονται στην πορεία μας, στις περιστάσεις και στους ανθρώπους που συναντάμε, στα λόγια και στις πράξεις τους. Ο καθένας μας θεωρεί ότι αποτελεί χάρη να συναντάμε άτομα που ξέρουν να βλέπουν όλα αυτά και που μας βοηθούν να τα δούμε και εμείς, με βλέμμα διεισδυτικό και γαλήνιο. Ο κόσμος είναι γεμάτος όχι μόνο από κακές ειδήσεις, αλλά και από καλές ειδήσεις. Είναι καθήκον μας να τις αναγνωρίζουμε και να τις κάνουμε γνωστές, επειδή αυτές είναι που καθοδηγούν για περισσότερο χρονικό διάστημα και κατευθύνουν το βλέμμα μας προς τα επάνω, προς την πηγή της αγάπης, τον στόχο της ελπίδας.

Ο Ιησούς ολοκληρώνει τα λόγια του αναφορικά με την πρόνοια με μια πολύ σοφή συμβουλή: «Κάθε μέρα έχει το δικό της πόνο». Δεν πρέπει να αφήνουμε τις ανησυχίες του σήμερα και του αύριο και όλου του μέλλοντος που περιμένει να συσσωρεύονται όλες μαζί επάνω μας: θα μας συντρίψουν. Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι η κάθε μέρα έχει το δικό της μερίδιο στον πόνο αλλά και στη χάρη. Πρέπει να πιστεύουμε ότι κάθε μέρα θα μας δίνεται η απαραίτητη χάρη για να φέρουμε εις πέρας τον πόνο. Η απαραίτητη χάρη για να αναζητήσουμε τη βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη του σε αυτή τη ζωή αλλά και στην αιώνια. Η Αγία Θηρεσία της Άβιλα μας αναφέρει τα λόγια που διευρύνουν την καρδιά μας και τον ορίζοντά μας πέρα από οποιοδήποτε εμπόδιο: «Τίποτα να  μην σε ενοχλεί, τίποτα να μην σε τρομάζει. Με την υπομονή πετυχαίνεις τα πάντα. Όποιος έχει τον Θεό δεν του λείπει τίποτα. Μόνο ο Θεός αρκεί». Η πίστη μας θα μπορέσει να μας εμπνεύσει κατά την μακρά πορεία που βρίσκεται μπροστά μας, ώστε να αποτελέσει μια πορεία νοημοσύνης και σοφίας, πραγματικά απαλλαγμένη από τον κακό σύμβουλο των βαθιών φόβων και απελευθερωμένη μέσω της ελπίδας, από τον φόβο του θανάτου;

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου