Μεταστροφή και ενότητα

8

Μεταστροφή και ενότητα

Η χριστιανική ενότητα βασίζεται σ’ ένα ευαγγελικό κάλεσμα «Η Βασιλεία του Θεού είναι πλησίον: «Μεταστραφείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο». (Μκ 1,15).
Αυτή η μεταστροφή είναι απαραίτητη για τον ερχομό του Χριστού, αλλά και την Ανάστασή Του. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της μεταστροφής είναι ότι ξεκινάει απ’ το βάπτισμα αλλά δεν τελειώνει. Διαρκεί όσο και η επίγεια ζωή μας. Επομένως, «είναι εδώ» αλλά και συνάμα «όχι ακόμη».
Είναι μια χάρη που δίνεται με όρους. Υπάρχει μόνο εφόσον διαρκεί η προσπάθεια της μεταστροφής.
Είναι μια μάχη, ένας αγώνας που διεξάγει η χάρη του Θεού ενάντια σε κάθε μορφή αμαρτίας, ατομικής ή ομαδικής. Συντελείται δε, με την εκφώνηση του Λόγου του Θεού μέσα στην Μυστηριακή Συμφιλίωση και στο Μυστήριο της Ευχαριστίας.
Όταν λέμε, Χριστιανική Μεταστροφή εννοούμε την απάντηση της πίστης στο κάλεσμα που έρχεται απ’ το Θεό, μέσω του Χριστού. Αυτή η απάντηση παραμένει ζωντανή μέσα σε μόνιμη εκκλησιαστική μεταστροφή. Εκκλησιαστική Μεταστροφή εννοούμε την συνολική προσπάθεια που καταβάλει ολόκληρη η Εκκλησία και οι κατά τόπους Εκκλησίες για να ανανεωθούν και να γίνουν πιο ικανές να εκπληρώσουν τη σωτήρια Ιεραποστολή τους. «Κοινοτική Μεταστροφή» εννοούμε την οικουμενική προσπάθεια δια της οποίας μια Χριστιανική ομολογία καθαρίζεται και επιπλέον εμπλουτίζει την κληρονομιά της, σε σύνδεση με πλήρη κοινότητα με όλες τις χριστιανικές ομολογίες.
Το κάλεσμα της «Οικουμενικής Μεταστροφή» είναι η επιστράτευση που αφορά κάθε χριστιανό που επιθυμεί το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας να φθάσει σ’ όλα τα έθνη και ολόκληρη η οικουμένη να γίνει μια ποίμνη με ένα Ποιμένα, τον Ιησού Χριστό!

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου