Mελέτη Ευαγγελίου της Τρίτης 30/3/21

Mελέτη Ευαγγελίου της Τρίτης 30 Μαρτίου 2021
Τρίτη της 2
ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής

ευαγγελιο

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (23, 1-12)

Τότε ο Ιησούς μίλησε στο πλήθος και στους μαθητές του, και τους είπε: «Τη θέση του Μωυσή ως δασκάλου την πήραν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι. Όσα, λοιπόν, σας λένε να τηρείτε, να τα τηρείτε και να τα πράττετε, να μην κάνετε όμως κατά τα έργα τους, γιατί λένε μόνο και δεν πράττουν. Φτιάχνουν φορτία βαριά, που δύσκολα σηκώνονται, και τα φορτώνουν στους ώμους των ανθρώπων, ενώ οι ίδιοι δεν θέλουν ούτε με το δάκτυλο τους να κινήσουν. Όλα τα έργα τους τα πράττουν για να κάνουν καλή εντύπωση στους ανθρώπους. Πλαταίνουν τα φυλακτά τους και φαρδαίνουν τις άκρες από τα ιμάτια τους. Τους αρέσουν οι καλύτερες θέσεις στα δείπνα και τα πρώρα καθίσματα στη Συναγωγή, να τους χαιρετούν με σεβασμό στην αγορά και να τους φωνάζουν διδασκάλους. Εσείς όμως να μην δεχτείτε να σας αποκαλούν διδασκάλους.
Ένας είναι διδάσκαλος σας, ο Χριστός κι εσείς όλοι είστε αδέλφια. Και πατέρα σας μην ονομάσετε κανέναν πάνω στη γη, γιατί ένας είναι ο Πατέρας σας, ο ουράνιος.
Μην ονομαστείτε ηγήτορες, γιατί ο ηγήτορας σας είναι ένας: ο Χριστός.
Ο πιο σπουδαίος από σας να είναι ο υπηρέτης σας. Γιατί όποιος υψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί κι όποιος ταπεινώσει τον εαυτό του θα υψωθεί».
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σε αυτή την ευαγγελική περικοπή, ο Ιησούς κρίνει τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους γιατί κάνουν τα πάντα για να τους δουν οι άνθρωποι και να τους επαινέσουν: «Όλα τα έργα τους τα πράττουν για να κάνουν καλή εντύπωση στους ανθρώπους». Ενδιαφέρονται περισσότερο να δείχνουν πως είναι άνθρωποι ευλαβείς, παρά να έχουν μια ειλικρινή σχέση με το Θεό.
Πολλές φορές και εμείς, όπως και οι γραμματείς και οι φαρισαίοι, καθόμαστε στα «καθίσματά» μας, θέλοντας να φανούμε «καλοί και αγαθοί» στους άλλους, ίσως γιατί είναι πιο αδύναμοι από εμάς, λιγότερο πλούσιοι από εμάς, λιγότερο ισχυροί από εμάς.
Το να ζω ως Χριστιανός απαιτεί να είμαι ταπεινός, δεκτικός, διαθέσιμος στη συγχώρεση, να ακούσω τον άλλο.
Αυτή τη Σαρακοστή ας δεσμευτούμε να είμαστε μέλη της Εκκλησίας η οποία είναι μια κοινότητα μεταξύ ομοίων και βιώνει μια αδελφοσύνη που ως κριτήριο έχει την προσφορά στους άλλους.
Μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν διάφοροι ρόλοι και ευθύνες, που όμως πρέπει να εξασκούνται ως προσφορά στον άλλο. Αυτός ο τρόπος έχει ως μοντέλο τον ίδιο τον Ιησού, ο οποίος δεν ήρθε για να υπηρετηθεί αλλά για να υπηρετήσει.
Και ας θυμηθούμε και εκείνο που είπε πως «όποιος εξυψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, και όποιος τον ταπεινώσει αυτός θα υψωθεί».
Εμείς από ποια μεριά θέλουμε να είμαστε;

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, εσύ δεν θέλεις μαθητές των οποίων η πίστη σε Σένα
και η αγάπη για Σένα και τους άλλους να περιορίζεται μόνο στα λόγια.

Εσύ ζητάς από τους μαθητές σου να μαρτυρούν τα λόγια σου με τη ζωή τους.

Εσύ θέλεις μαθητές που να έχουν στην καρδιά τους το Ευαγγέλιό σου
και όχι το πρόσωπό τους, ή τα «μπράβο» για τις καλές τους πράξεις.

Δίδαξέ μας Κύριε, να είμαστε μαθητές σου με όλη μας τη ζωή,
κάνε μας ικανούς να μεταφράζουμε σε έργα την πίστη μας.

Ελευθέρωσέ μας από λόγια που συχνά δημιουργούν πλάνες.

Κατάστησέ μας απλούς και ταπεινούς,
ώστε να μην υπερηφανευόμαστε μπροστά στους άλλους.

Βοήθησε μας να αναγγέλλουμε με τη ζωή μας και τα λόγια μας το Ευαγγέλιό σου που σώζει.

Μάθε μας να συγχωρούμε.

Βοήθησε μας να τα κάνουμε όλα αυτά, αρχίζοντας από την οικογένειά μας.
Αμήν.

πνρ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου