30 Μαρτίου Μνήμη Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος

30 Μαρτίου Μνήμη Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος

α_ιωαννης_κλ.JPG

Ελάχιστες πληροφορίες έχουν διασωθεί για τον Ιωάννη το συγγραφέα της Κλίμακος.
Η κλίμακα είναι ένας πνευματικός οδηγός τριάντα λόγων αναφορικά με τις αρετές. Δεν είναι ακριβής η ημερομηνία της γεννήσεώς του αλλά ούτε του θανάτου του.
Οι όποιες πληροφορίες για την οικογένειά του δεν είναι εξακριβωμένες. Το μόνο σίγουρο είναι πως είχε έναν αδελφό επίσης Μοναχό που ονομαζόταν Γεώργιος.
Στην ηλικία των είκοσι βρισκόταν ήδη στη μονή του Σινά ακολουθώντας τόσο τον κοινοβιακό μοναχισμό αλλά και το βίο του ερημίτη. Για κάποιο διάστημα θα εγκατασταθεί στην μονή της Ραϊθὼ. Στα εξήντα του χρόνια καλείται να επιστρέψει στη Μονή του Σινά όπου εκλέγεται Αββάς. Εκεί θα έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο του την Κλίμακα.
Ο Πάπας Γρηγόριος ο Μέγας, γνώριζε για τον Ιωάννη και μέσω μιας επιστολής που του απέστειλε τον εγκωμιάζει, ενώ του έστειλε βοήθεια προκειμένου να επεκτείνει την Μονή, ώστε να φιλοξενούνται περισσότεροι προσκυνητές.
Σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες μελέτες πιθανότατα πέθανε το 649. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 30 Μαρτίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

27η Κυριακή του Έτους, Γ

  27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εσθ 4, 17γ) Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ’ εσένα, και κανείς δεν μπορεί

Πρόγραμμα Ενοριών 1-2/10/2022

   Οικισμός Ενορία 1–2 Οκτωβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου