Mελέτη Ευαγγελίου της Τετάρτης 31 Μαρτίου 2021

Mελέτη Ευαγγελίου της Τετάρτης 31 Μαρτίου 2021
Τετάρτη της 2ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής

Exomvurgo2012_004.JPG

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
 Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (20, 17-28)

Τον καιρό εκείνο, καθώς ανέβαινε ο Iησούς στα Ιεροσόλυμα, πήρε παράμερα μαζί του τους δώδεκα στο δρόμο και τους είπε:
Όπως βλέπετε, ανεβαίνουμε στα Ιεροσόλυμα. Kι εκεί ο Γιος του Ανθρώπου θα παραδοθεί στους Αρχιερείς και στους Νομοδιδασκάλους και θα τον καταδικάσουν σε θάνατο και θα τον παραδώσουν στους εθνικούς για να τον περιγελάσουν και να τον μαστιγώσουν και να τον σταυρώσουν. Όμως την τρίτη μέρα θ’ αναστηθεί.
Τότε τον πλησίασε η μητέρα των γιων του Ζεβεδαίου, μαζί με τους γιους της και τον προσκυνούσε ζητώντας του μια χάρη. Kι εκείνος τη ρώτησε: Tί θέλεις; Tου λέει: Πες να καθίσουν οι δυο αυτοί γιοι μου ο ένας στα δεξιά σου κι ο άλλος στ’ αριστερά σου, στη βασιλεία σου. Kι αποκρίθηκε ο Iησούς και είπε: Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Mπορείτε να πιείτε το ποτήρι που πρόκειται να πιω εγώ, ή να βαφτιστείτε το βάφτισμα που εγώ βαφτίζομαι; Tου λένε: μπορούμε. Τους λέει τότε ο Iησούς: Το ποτήρι μου, βέβαια, θα το πιείτε και το βάφτισμα που εγώ βαφτίζομαι θα βαφτιστείτε, μα το να καθίσετε στα δεξιά μου και στ’ αριστερά μου δεν είμαι εγώ που θ’ αποφασίσω να σας το δώσω, αλλά θα δοθεί σ’ εκείνους για τους οποίους έχει ετοιμαστεί από τον Πατέρα μου.
Όταν το άκουσαν αυτό οι δέκα, αγανάκτησαν με τους δύο αδελφούς.
Τους κάλεσε τότε κοντά του ο Iησούς και είπε: Το ξέρετε, βέβαια, ότι οι άρχοντες των εθνών επιβάλλουν την κυριαρχία τους πάνω σ’ αυτά, και οι μεγάλοι τα κατεξουσιάζουν. Δε θα είναι το ίδιο μ’ εσάς, αλλά όποιος από σας θέλει να γίνει μεγάλος, θα είναι υπηρέτης σας. Kαι όποιος από σας θέλει να είναι πρώτος, θα είναι δούλος σας. Ακριβώς όπως ο Γιος του Ανθρώπου, ο οποίος δεν ήρθε για να υπηρετηθεί αλλά για να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή του λύτρο για πολλούς.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
«Ο ένας στα δεξιά Σου και ο άλλος σταριστερά Σου.»

Ομολογώ πως αυτή η γυναίκα, μπορεί να φαίνεται πως κάνει κάτι ακραίο, σε ό,τι αφορά το αίτημα που παρουσιάζει στον Ιησού. Το πρώτο πράγμα που χτυπά στο μάτι μου διαβάζοντας αυτό το κείμενο είναι πως πρόκειται για μια μητέρα. Το Ευαγγέλιο, σήμερα, μας προσφέρει τη μορφή αυτής της Μητέρας.
Κάθε μητέρα, για τα παιδιά της, επιθυμεί πάντα το καλύτερο. Και αυτή η μάνα δε διστάζει να ζητήσει την πρώτη θέση για τους γιους της. Δεν είναι διαφορετική από εμάς αυτή η μητέρα, και μερικές φορές τείνω να μιμούμαι και εγώ τη συμπεριφορά της. Τη μιμούμαι στο να ζητώ το καλύτερο για τα παιδιά που μου εμπιστεύτηκαν, και παρακαλώ τον Ιησού γι’ αυτά, έως ότου, μια μέρα βρεθούν, δεν ξέρω αν θα είναι στα δεξιά Του ή στα αριστερά Του, αλλά τέλος πάντων, να είναι μαζί Του στη Βασιλεία των Ουρανών. Γιατί, ποιος πατέρας δεν το θέλει αυτό; Ποιος πατέρας δε θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του; Και το καλύτερο είναι ο Ιησούς. Το καλύτερο είναι ο Παράδεισος.
Αυτός ο Λόγος με κάνει να αναρωτηθώ βαθιά μέσα μου. Πολλοί, ακόμη και μεταξύ μας, ανησυχούμε περισσότερο για τα παιδιά μας και για τα υλικά αγαθά. Να έχουν τύχη, επιτυχία, υγεία, εργασία και χρήμα. Μαζί με αυτά, που είναι σωστά, θα πρέπει να προσθέσουμε μια προσευχή ώστε να γίνουν άγιοι, αληθινοί άνδρες και αληθινές γυναίκες, πάντοτε κοντά στο Θεό, πρώτα στη γη, και μετά στον Ουρανό.
Πράγματι, για τα παιδιά μας, πρέπει να ζητούμε υγεία και αγιοσύνη. Και επειδή, ως Χριστιανοί, είμαστε γονείς όλων, όχι μόνο γι’ αυτά, αλλά «ο ένας για τον άλλο», να προσευχόμαστε για όλους.
Να προσευχόμαστε για τη σωτηρία των ψυχών. Για εκείνους που οδηγήσαμε στο Βάπτισμα και στο Χρίσμα, για τους αγαπημένους μας, γι’ αυτούς που αγωνιούν, ώστε όλοι να σωθούν. Και στο τέλος της ζωής να μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί με τον Ιησού, και να μοιραζόμαστε μαζί Του τον Παράδεισο.
Να έχετε μια άγια ημέρα.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, όλοι μας, λίγο ή πολύ, θα θέλαμε να έχουμε την πρώτη θέση.
Η τηλεόραση, οι εφημερίδες προβάλουν ως πρότυπα άτομα γνωστά, με χρήματα, με άνετη ζωή.
Και αναρωτιέμαι, άραγε η ευτυχία βρίσκεται εκεί;
Και να που ήρθε αυτή η πανδημία, η οποία μας δοκιμάζει και ανατρέπει όλη μας τη ζωή.
Είθε Κύριε να ανατρέψει και τις αξίες μας και τις προτεραιότητές μας.
Εσύ Κύριε, μας διδάσκεις έναν άλλο δρόμο, ένα δρόμο που οδηγεί ψηλά,
αλλά που περνάει από το σταυρό, όχι από την επιτυχία.
Δίδαξέ μας αυτό το δρόμο, δίδαξέ μας να σε υπηρετούμε
και να προσφέρουμε τη ζωή μας, όπως έκανες Εσύ.
Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου